TORNAR

Anna Cervera: “La ficció televisiva estava considerada un gènere menor, hem aportat el nostre granet per reivindicar-la”

Parlem amb la directora del Festival Zoom d’Igualada

cultura
Divendres, 24 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa quinze anys que Anna Cervera i Jordi Comellas, amb l’Ateneu Igualadí com entitat impulsora, van engegar la plataforma per a ficció i formats televisius que és el Festival Zoom d’Igualada. Des d’aleshores, la televisió, els seus continguts i la forma de consumir-los, s’ha transformat moltíssim. Cervera ens explica com s’han adaptat als temps i, assegura, que encara els queden piles per molts anys més.

El Festival Zoom neix per donar valor als continguts de la petita pantalla. Encara és aquesta l’essència del certamen?

Sí, és clar. Volem donar valor als continguts de la petita pantalla però també apropar els protagonistes a l’espectador, per això sempre convidem actors i creadors a les projeccions de les seves ficcions o formats. Per als professionals, això dona valor i expansió a la seva feina i, a més, els permet optar al reconeixement dels premis Zoom. Aquest any, per exemple, per a nosaltres és un gran honor que algú com l’Àngel Casas, que és tot un referent a la televisió, o el programa Saber y Ganar siguin els nostres premiats d’honor.

Què ha canviat en aquests quinze anys?

El 2003, quan vam arrencar, la ficció televisiva estava considerada un gènere menor. Hi havia l’herència de les tvmòbies americanes, que es passaven els diumenges a la tarda i tenien un pressupost molt més baix que una pel·lícula per a cinema. Gràcies a les noves sèries i a les plataformes en línia que les promouen la qualitat d’aquest tipus de ficció està anivellada amb el cinema. Quan vam començar, els crítics de cinema que convidàvem no veien clar venir, ni tan sols existia el crític de sèries de televisió. Hem aportat el nostre granet de sorra per reivindicar els gèneres televisius.

Aquest any comença el Talent Campus, una setmana de formació becada sobre formats televisius. Per què aquesta aposta?

Fins ara ens havíem centrat molt en la ficció i considerem que el festival també és un bon aparador per donar cabuda als formats. Les televisions, les universitats i les productores busquen i formen nous creadors perquè enginyin programes d’entreteniment, esports, música o informació originals i diferents. Creiem que hem d’estar en aquesta onada i donar-li protagonisme. Per això, també totes les Zoom Class destinades a alumnes de batxillerat i cicles artístics estan centrades en els formats.

L’actualitat política ha estat molt present en tots els àmbits. Ha afectat al festival?

El Festival Zoom tira endavant, però sí que és veritat que hem notat la inestabilitat. Per això cada gestió que hem hagut de fer ha estat molt més lenta.

Després de tants anys, com encareu el futur?

La nostra voluntat és que hi hagi molts festivals Zoom més. Encara no se’ns han acabat les piles! Volem continuar sent una plataforma per a la ficció i els formats televisius. Sabem que som un festival territorial, de referència en el nostre àmbit, com ho és, per exemple, l’Animac de Lleida, que se centra en el gènere de l’animació. Això és una cursa de fons i seguim batallant-hi.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic