//Plugins sense CDN ?>
El batlle poblatà Antoni Mabras acaba el seu primer any natural complet a l'alcaldia de la Pobla de Claramunt. Un 2020 marcat evidentment per la COVID-19 que ha estat una conjuntura especialment complicada per un municipi que lluita per tenir serveis de proximitat. El batlle parla amb AnoiaDiari i fa balanç del 2020 pels comerços locals i les perspectives per al 2021.
Com valora, des del seu ajuntament, l'impacte que ha tingut i té la crisi motivada per la pandèmia de la COVID-19 en el teixit comercial del seu municipi?
El teixit comercial del nostre municipi està patint un fort impacte econòmic, sobretot pel que fa a la restauració. Aquest sector està en crisi i són els més afectats a causa dels tancaments que s'han anat succeint en aquests mesos i amb la incertesa de què passarà en un futur pròxim.
Quines mesures s'han pres des del seu ajuntament per donar suport al teixit comercial?
L'Ajuntament de la Pobla, com a integrant de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena, va tramitar els ajuts al comerç i a la restauració que van ser finalment atorgats en el passat mes d'octubre i que van assistir d'aquesta manera a aquells que van haver de tancar o que els va baixar la facturació en més d'un 70% durant els primers mesos de pandèmia. D'altra banda, hem iniciat un projecte de suport al teixit comercial, incentivant que els visitants que rep la Pobla per visitar el Castell de Claramunt, visitin també el nucli antic del municipi, passejant pel nostre poble i, d'aquesta manera, comprant també a les botigues o parant a dinar o sopar al restaurant que tenim. Ja s'està treballant en aquest projecte i el tindrem finalitzat el gener del 2021.
Com fan front a la situació amb el pressupost? Han hagut de fer modificacions o demanar crèdits o ajudes extraordinàries?
Aquest any estem patint una sacsejada a tots nivells i el pressupost municipal no se n'escapa. Molts dels serveis que estaven projectats finalment no s'han pogut complir, i ens han servit per poder realitzar modificacions de crèdit per aportar una partida a les ajudes COVID-19 a les famílies a les quals hem fet seguiment durant aquest any. Per altra banda, vam sol·licitar també una aportació a la Diputació de Barcelona, que va ser acceptada per 40.000 euros, que ens serveix per pal·liar els sobre costos que estem tenint en el municipi, sobretot en l'àmbit de la neteja d'edificis municipals arran dels protocols que ens arriben des del PROCICAT.
Reben el suport d'administracions com la Generalitat o el Gobierno? Com valoren les actuacions que duen a terme aquestes administracions per fer costat al comerç de proximitat?
Sincerament, i malaurada, he de dir que des de la Generalitat o des del Govern Central no s'està tenint en compte la realitat que viu el petit comerç de proximitat com tampoc el sector de la restauració. Entenc que les mesures del PROCICAT són les correctes davant la crisi sanitària que estem patint, però aquestes han d'anar acompanyades d'ajudes directes a aquelles empreses afectades per pal·liar així el perjudici econòmic que pateixen. Quan parles amb el petit comerç i la restauració, et diuen que estan farts d'escoltar promeses que no arriben, mentre ells segueixen pagant els impostos quan toca i com toca. És inacceptable i les administracions superiors han de començar a treballar en aquest sentit tan aviat com es pugui.
En quins elements s'han centrat per incentivar la campanya nadalenca i quin seria per a vostè el principal motiu perquè la ciutadania compri al comerç local durant aquesta campanya?
Tots hem d'entendre que si volem comerç de proximitat i restauració als pobles hem de viure amb ells i comprar-hi. Sent així, i encara més en aquests dies de festes nadalenques, hem de sortir al carrer i fer aquelles compres que siguin possibles en el nostre municipi, i fer vida als pobles.
Creu que aquesta situació pot motivar canvis en els hàbits de consum i de compra en la ciutadania, que poden afectar el comerç de proximitat?
Sí, i aquest tema s'ha de treballar molt bé des de les administracions. Entenc que és molt còmode comprar des de casa, però també hem d'entendre que si aquests hàbits segueixen en el temps, acabarem amb el comerç de proximitat.
Aquesta crisi pot accelerar canvis també en l'actuació dels comerciants? Pot accelerar-ne la modernització? Els comerços s'han de posar al dia? S'han de reinventar, en alguns casos?
Sí i de fet ja ho hem vist. Comerç que et porta els productes a casa, o restaurants que obren la carta a xarxes socials i ho pots recollir a la porta per menjar a casa. Els comerços s'estan reinventant per tirar endavant els seus negocis, com també estan integrant molt bé a l'estructura de les seves empreses la incorporació de xarxes socials amb la visibilitat que els donen per arribar a la ciutadania. Aquest és un fet clau i que ha de mantenir-se més enllà de la crisi COVID-19.
Quina importància té el comerç de proximitat en aquesta època de crisi, de confinament?
Molta més de la que ens imaginem, i ara més que mai ho hem viscut. Per exemple, aquí a la Pobla no disposem de cap supermercat, i en els moments de confinament els
poblatans i poblatanes ens trobem sense espais on adquirir alguns productes bàsics i necessaris en el dia a dia. Hem tingut la sort que s'han generat iniciatives de petits
comerços propers que et portaven els productes a casa, o altres on el grup de voluntaris que es va formar a la Pobla duien aquests productes bàsics a veïns i veïnes del municipi. Tot i això des de l'ajuntament de la Pobla estem treballant des de fa mesos amb l'arribada de nous comerços que esperem que es consolidin de seguida, com també amb la creació d'un mercat municipal setmanal.
Pel que fa al comerç del seu municipi: veu llum al final del túnel? Com serà el 2021?
El 2021 es presenta amb moltes incerteses que fan que sigui difícil per un petit comerç preveure com anirà passat festes. Tot i això sembla que ens arriben bones notícies sobre l'esperada vacuna contra la COVID-19 i esperem que es converteixi en realitat, ja que si finalment és així ajudarà i molt al fet que l'economia es reactivi.
Manel
La Pobla de Claramunt
21 de desembre 2020.20:36h
Todavía estamos esperando que nuestro ayuntamiento nos traiga: un supermercado, una residencia y vida comercial para que nuestro pueblo no se hunda del todo.