TORNAR

Ton Baliu: "No vull jugar amb els pavellons buits, només té sentit jugar per a l'afició"

Entrevistem Ton Baliu i Piqué, capità de l’Igualada Rigat

esports
Dimecres, 13 maig 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Excepte un breu parèntesi portuguès, la vida esportiva de Ton Baliu ha estat consagrada als colors arlequinats. El capità de l'Igualada Rigat porta gairebé una dècada i mitja a l'elit de l'hoquei i, com tots els que estimen aquest esport, ara es troba amb una impactant aturada decretada per l'emergència sanitària. L'OK Lliga d'enguany s'ha declarat com a acabada, amb l'Igualada HC setè. Una lliga suspesa, però amb la decisió polèmica de fer el FC Barcelona campió. Baliu, de 31 anys, parla amb AnoiaDiari de com afecta aquesta situació als jugadors, al club i al futur d'aquest esport tan lligat amb la comarca. 

Quants dies fa que no es posa els patins i branda l'estic? Quan va ser la darrera vegada que va estar tant temps sense posar-se'ls?

Doncs... deu fer 62 ó 63 dies. El darrer cop devia ser el dilluns o dimarts abans que es decretés l'aturada de les activitats a Igualada. Són dos mesos, des de ben petit que no devia fer una aturada tan llarga. Ni tan sols els estius estem tants dies aturats, perquè a l'agost ja comencem els entrenaments. És curiós que això m'hagi passat als 31 anys. Quan reprenem l'activitat, ja veurem com ens sentirem de sensacions.

Quines informacions tenen de la temporada vinent? Com està ara l'equip?

Des d'abril sabem que aquesta temporada està cancel·lada, suspesa. De fet, els jugadors ja no ens entrenarem junts ni cobrarem aquests darrers mesos. El juny i el juliol no es juga habitualment, ni hi haurà competicions. Estarem, doncs, gairebé mig any sense jugar una competició. Ens entrenem a casa, és clar, però els músculs que exercites no són els mateixos que fas servir quan competeixes a l'hoquei. 

S'han fet videoconferències amb els altres membres de l'equip?

Mantenim el contacte, sobretot per whatsapp. De videoconferència només n'hem fet una, però per xarxes socials parlem molt sovint. Més que companys d'equip som amics. També amb el preparador fem rutines per mantenir-nos en forma. És diferent que quan estàs en competició i no estic forçant tant. 

Totes les competicions es van aturar, però a més els jugadors que viuen a la Conca es van trobar amb la situació excepcional del confinament i una pandèmi que ha afectat d'una manera molt greu el nostre entorn. Com ho va viure?

No podia pensar ni en com recomençar. Com dèiem, aquella setmana ja no vam poder entrenar gairebé. Per la meva part, no entenia qui deia de tornar a jugar amb el que estava passant. Físicament, i també mentalment, no m'hi veia. És més, que diguessin de reprendre la competició ho trobava una falta de respecte. 

A Portugal, país que coneix bé de la seva estada a Porto, han patit menys la COVID19 que aquí. Hi manté contacte?

Sí, ells em van preguntar com estava. Van saber el que passava a Igualada per les notícies. Estaven molt sorpresos. Potser van fer millor les coses allà, perquè l'afectació ha estat diferent. Ho van preveure millor que aquí, però també han estat confinats. Ara, ja entrenen des del dilluns d'aquesta setmana.

L'OK Lliga combina equips professionals amb altres amateurs, com és el cas de l'Igualada. Com creu que afectarà aquesta aturada als clubs amb menys recursos?

No sé com ens en sortirem, la veritat. De cara a la temporada que ve, molts jugadors cobrarem un 20 ó 30% menys que el que percebem ara. I s'ha d'entendre el club: quines empreses d'Igualada tindran recursos per patrocinar-nos? Es podran cobrar els abonaments, si no hi ha públic? Vaig parlar fa uns dies amb Carles Grau, el porter del Liceo, i comentàvem que després d'aquesta crisi encara es farà més evident la diferència entre els equips amb jugadors professionals i els altres. Jo treballo vuit hores cada dia i després entrenava i jugava a hoquei. Ara, em costa pensar en l'hoquei. De cara a la temporada que ve em posaré les piles, però ara, amb el que està passant és difícil.

Aquesta diferenciació impactarà més en la competitivitat d'una OK Lliga que ja estava molt decantada?

Bé, amb la reintroducció dels 'play-off' s'havia fet un pas per fer-la més interessant. Ens trobàvem que jornades abans del final de la lliga regular, ja hi havia el Barça amb 10 punts de diferència. És una manera de fer més equitativa la competició. 

De fet, el Liceo ha protestat per la decisió de donar per acabada l'OK Lliga i fer campió el Barça. Estan enfadats i diuen que marxaran a la Lliga Portuguesa. Pot ser?

No ho crec. Volen que la Federació els faci més cas i ja està. És una mesura de pressió, no crec que s'ho pensin.

Es va aturar la competició sense que es jugués la Copa del Rei, a finals de març. Es jugarà?

Es parla de jugar-la al setembre. Una cosa és jugar la SuperCopa la temporada vinent, que és el que sempre s'ha fet, però programar una Copa el mes de setembre, sense saber com estarem? I a més, a A Corunha. Jo no hi aniria, no té cap lògica.

Entre les incerteses, es parlava d'acabar la temporada sense públic. I potser també la temporada que ve. S'imagina jugar sense públic?

N'hem parlat amb l'Associació de Jugadors. Nosaltres juguem per a la gent. Sí, ens agrada competir i guanyar, però hi som perquè la gent s'ho passi bé. Ens podem imaginar una semifinal de l'OK Lliga a les Comes, contra el Reus o el Noia sense gent? No vull jugar sense gent a les grades. A l'OK Lliga estàvem fent una molt bona temporada i fins i tot podríem haver passat per davant del Palafrugell, ser sisens o cinquens i tot. Però seguir jugant sense gent? No, és millor començar de nou. I que es puguin omplir els pavellons.

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic