//Plugins sense CDN ?>
Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?
Aquest no ha estat un mandat fàcil i s’han viscut moments molt difícils. Hem patit una pandèmia mundial i després la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències. Això no obstant, s’ha afrontat des de l’experiència i també amb el suport de les altres forces polítiques del consistori.
Ha estat un mandat d’un govern amb minoria, que ha estat governant i comportant-se com si encara mantingués la majoria absoluta. Amb els pressupostos sostinguts des de fora del govern. I això és el que demostra que Igualada necessita un canvi, per tal de donar cabuda a noves idees i propostes.
S’han fet grans obres (finalització de l’Anella Verda, gespa al camp de futbol de Fàtima, el biollac, etc.) però la ciutat té una mancança en el manteniment de la via pública, i no s’ha de fer només en èpoques d’eleccions, sinó que el manteniment ha de ser continu.
Hi ha mancances en seguretat a Igualada. De fet, de no reconèixer que no hi havia cap problema de seguretat, ara sembla que és un punt important del seu nou programa electoral, de manera que s’ha contractat un sistema de càmeres lectores i identificatives de matrícules col·locades en punts estratègics de la nostra ciutat.
S’ha augmentat la plantilla de la Policia Municipal, però no ha estat suficient. Encara falten efectius, i una gestió que posi al carrer de manera fefaent la policia als barris.
Després de dotze anys de govern, no s’ha construït cap habitatge social, pels motius que sigui, tot i que hi ha cinc promocions projectades, no s’han pogut ni iniciar ni acabar per poder-les oferir als ciutadans.
S’han activat les polítiques d’habitatge, incentivant les rehabilitacions amb subvencions per tal de posar-los a lloguer social, reducció de l’IBI per habitatges que es posin a la bossa d’habitatge de l’ajuntament. Això són bones mesures, algunes de les quals ja portava en el meu programa de les darreres eleccions. Però en cal molt més, s’ha de fer un esforç en matèria d’habitatge, i no ha de venir tan sols per part de les administracions, sinó també per les inversions privades. Incentivant i facilitant l’ampliació de l’oferta d’habitatges a la nostra ciutat.
S’ha aconseguit atraure fons Next Generation per a l’adequació i eficiència energètica en algunes actuacions de barris. I és una feina ben feta per tota l’administració municipal.
Una bona proposta és la de canvi d’ús de les plantes baixes (actualment locals comercials), en zones no comercials a convertir-se en habitatges, ha comptat amb l’oposició de totes les forces representades al consistori, excepte per la meva part. Si hi ha manca d’habitatge, s’han de trobar solucions immediates i aquesta és una molt bona solució.
S’han aprovat molts documents fonamentals, com són el Pla d’habitatge, el Pla de Mobilitat, etc., eines totes elles com a punt de partida i que són a l’hora documents vius i oberts. Està clar que l’administració ha d’estar “endreçada”.
D’altra banda, però, han quedat altres a l’aire i pendents o no realitzats, com és el cas de l’estudi de viabilitat de la municipalització o no del servei de l’aigua, on es van dedicar molts esforços i al final no s’ha arribat a cap conclusió.
Un altre tema pendent, i no és menor, és el contracte del servei de recollida d’escombraries, un contracte ja finalitzat, amb una societat publicoprivada, que se li va donar una pròrroga d’un any, i que avui dia està pendent que es conegui l’estudi de les clàusules que hauria de tenir aquest futur contracte donada la seva complexitat. Tot i que en ser un servei essencial, és un servei garantit. Però val a dir, avui en dia no està fet.
Pel que fa a la mobilitat i comunicacions exteriors de la nostra ciutat, no s’ha fet gran cosa, continuem estant a la mateixa distància de Barcelona i amb el mateix temps, un tren turístic i un servei d’autobús deficitari.
Aquests darrers mesos la ciutat està millor que mai, inaguracions de noves actuacions (places, parcs, carrers, camp de fútbol…) obres de millora i manteniment per molts barris. És a dir tot allò que s’hauria de fer de manera habitual es fa ara.
Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer VALENTS en aquest canvi?
Evidentment que fa falta un canvi a la nostra ciutat. Dotze anys són molts anys per estar en un mateix govern, i amb un mateix alcalde, i com he dit anteriorment ara ja no té la majoria absoluta. Amb tants anys hi ha vicis i personalismes, i s’oblida que l’ajuntament no té només un propietari, sinó que és la casa gran de tots.
Valents aportarà noves idees i nous punts de vista, sempre en positiu, com em caracteritza, aportarem una visió més oberta i moderna de la nostra ciutat. Farem una Igualada plural on tothom se senti representat, una Igualada de tots i per a tots, sense exclusions.
Millorarem Igualada, les seves comunicacions externes i internes de la nostra ciutat. Aquest és un punt fonamental a desenvolupar en aquests pròxims anys. Hi ha una manca de transport públic tant per la connexió exterior amb Barcelona i altres ciutats.
Acostarem l’ajuntament als ciutadans, que se sentin que és la seva administració més propera i la que li facilitarà les eines necessàries per a la seva vida administrativa. Oficines pràctiques i específiques per a resoldre o ajudar en els problemes del dia a dia. Com pot ser una oficina dels autònoms i emprenedors, on poder informar de tot allò que es necessita per obrir un negoci, per accedir a subvencions, etc. O una oficina de la gent gran, on ajudar i acompanyar a aquelles persones amb dificultats per les gestions diàries amb l’administració, subvencions, ajudes, activitats, gestions personals, etc. Una oficina d’habitatge (ja en marxa) amb un departament adreçat als propietaris amb problemes d’okupació, on se’ls assessori, ajudi i acompanyi. També des d’aquesta oficina d’habitatge proposarem que es faci una activitat intensa en contactar i informar els propietaris d’habitatges tancats, les bonances d’oferir els seus pisos al mercat de lloguer.
En seguretat, aportarem idees posades a terme en altres poblacions i que han donat bons resultats per aconseguir que Igualada sigui una ciutat veritablement segura.
Treballarem pels barris, escoltarem les seves necessitats i carències, i donarem una ràpida resposta. És fonamental dinamitzar la vida als nostres barris. Estem al costat dels nostres ciutadans.
Valents és sinònim de canvi, de reconstrucció, de millora, de menys impostos, de millor gestió, de bons resultats, d’optimització de recursos. Valents és qualitat de servei a la nostra ciutat i a la nostra comunitat.
En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?
Des de Valents ens han dit de no parlar de pactes, però arribat el moment que nosaltres fóssim necessaris per formar govern, ho faríem amb aquells que respectessin els valors que el nostre partit representa. Nosaltres som l’únic partit constitucionalista català.
Està clar quines són les nostres línies ideològiques, som ben clars. Però estarem al costat d’aquells que promoguin la recuperació i la reconstrucció de Catalunya, i per tant d’Igualada. Volem menys impostos i millors serveis, i això passa per una bona gestió.
Volem una fiscalitat millor per tots els catalans (tenim més de 13 impostos i taxes) i està clar pels igualadins, ciutat amb els impostos dels més cars de tota Catalunya.
Nosaltres volem sumar i no dividir, sumar esforços per una Igualada millor.
Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?
Igualada s’ha d’obrir tant físicament com psicologicament, s’ha de modernitzar i s’ha de conectar.
Millorar les comunicacions i els transports públics, no pot ser que visquem en una ciutat a seixanta quilòmetres de Barcelona, i tinguem un tren turístic que gairebé triga dues hores a arribar, el mateix que l’AVE directe de Barcelona a Madrid. El que molts anomenen el “tren gran”, no hauríem d’estar parlant-ne, hauria de ser ja una realitat. I això evidentment és culpa de tots, tots (totes les Administracions Ajuntament, Generalitat, etc.) que no s’han posat d’acord i no han fet la pressió necessària per aconseguir-ho. No és acceptable que una ciutat amb més de 40.000 habitants estigui tan mal comunicada pel que fa al transport públic. Ara són molts els partits que se sumen a aquesta demanda, demanda històrica, però que no han fet res o gaire quan han estat governant.
El tema de comunicacions ha de ser un punt fonamental, però si esperem aquest tren, i no fem res al respecte, sí que “perdrem el tren”. Nosaltres proposem una xarxa de transport públic per carretera, amb vehicles més petits i amb més freqüència, amb connexions Barcelona, Lleida, Manresa, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell. Si hi ha una aposta per la Vegueria Penedès-Anoia, això hauria de ser una realitat.
Respecte a l’habitatge, que està sent el gran problema, hem de solucionar-ho; durant aquests darrers dotze anys, ni un habitatge social construït, sigui pel motiu que sigui aquesta és una realitat evident.
Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?
Valents ha vingut a reconstruir Catalunya, basant-nos en els tres eixos del nostre partit que són: seguretat, treball i llibertat, els cinc punts prioritaris d’acció serien:
Seguretat. Farem d’Igualada una ciutat segura al 100% tant de les persones com seguretat viària.
Comunicacions: millorarem i desenvoluparem les comunicacions exteriors de la nostra ciutat amb Barcelona, Lleida, Vilafranca, el Vendrell i Vilanova. Millorarem les comunicacions internes de ciutat i amb les poblacions del voltant: Montbui, Vilanova del Camí, Òdena.
Habitatge: buscarem solucions reals als problemes de l’habitatge, augmentant el nombre de pisos que aflori al mercat. Des dels més de 1.600 pisos buits, incentivant als propietaris com acabant els habitatges socials projectats (hi ha 5 promocions) com la rehabilitació de pisos per incorporar-se a la bossa de lloguer social. D’altra banda, el canvi d’usos de locals en zones no comercials per poder-se convertir en habitatges.
No tot ha de ser amb diners públics, també s’han de buscar noves fórmules per incentivar a promocions privades i noves formes d’habitatge. Des d’incentivació als promotors, promoure el build to rent (construir per llogar), cohousing, etc.
Treball: Tenim un dels índexs més alts d’atur i s’han de trobar solucions. Plans de formació en col·laboració amb les empreses. Incentivació a noves empreses per la implantació en el territori. Dinamitzar el comerç.
S’han de donar facilitats i incentius a les empreses i autònoms perquè s’instaurin i puguin crear llocs de treball. Se’ls hi ha de fer atractiu. Com? Abaixant impostos, facilitant gestions, donant facilitats en els permisos d’inici d’activitat, exonerant de taxes, etc.
Microurbanisme i Macrourbanisme: No som partidaris de grans obres, sinó de mantenir el que tenim. Reordenant la nostra ciutat. Volem que tots els nostres carrers siguin segurs, transitables, que no suposin cap perill o risc. Incentivarem els jardins verticals i els terrats verds, per fer Igualada una ciutat més saludable.
Com serà Igualada d’aquí a 10 anys, el 2033? Com se la imagina?
Igualada és una ciutat amb molt potencial, i si es fan les actuacions necessàries amb la col·laboració de totes les administracions, podríem tenir la Igualada del futur, la Igualada moderna, la veritable Igualada del segle XXI.
Una ciutat moderna, amb bones comunicacions tant interiors com exteriors, una Igualada ben delimitada, integrada, ordenada arquitectònica i urbanísticament. Una ciutat neta, segura, amable, tolerant, integradora, cultural, universitària, industrial, artesanal, ecològica, segura, sense atur, multicultural, assequible i accessible, una ciutat d’oportunitats... en definitiva, imagino una ciutat referent de totes les ciutats mitjanes catalanes, espanyoles i també europees.
Potser el repte està aquí, en ser un referent de les ciutats mitjanes europees, tant en serveis com en comunicacions. Una ciutat oberta al món, i no tancada ni ancorada en el passat, que ja fa anys que estem al segle XXI.
Ser una ciutat “15 minuts” moviment molt en voga darrerament a Europa, i que suposa que és el temps que es triga per anar a treballar, estudiar, fer esports o gestions administratives, amb desplaçament a peu o transport públic. Per aquest objectiu, s’ha de reorganitzar tota la circulació tant de vehicles (potenciar i incentivar el parc de vehicles elèctrics i/o no contaminants), bicicletes, vianants, transport públic (més petits, no contaminants i amb més freqüència) i obertura a noves formes de mobilitat presents i futures (patitnets, seeway... etc )
Són molts els reptes presents i futurs per tal d’aconseguir aquesta ciutat ordenada, neta, segura, on la gent pugui i vulgui venir a treballar i viure, que sigui un veritable referent.
Un petit qüestionari...
Defineixi amb una paraula aquests candidats:
Joan Agramunt: Decadència
Marc Castells: Omnipotència
Jordi Cuadras: Contradicció
Rafa Moya: Discreció
Pau Ortínez: Utopia
Alba Vergés: Incapacitat
Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:
Carmen Manchón: Pragmatisme
Defineixi, amb una paraula, la ciutat
Igualada: Convencionalista
Triï un racó d’Igualada, el seu preferit
El Passeig Verdaguer