TORNAR

Constança Lladó: "M'encantaria dedicar-me al món dels globus"

societat
Divendres, 11 novembre 2016. 03:00. Marc Soler Riera.
D'un cop d'ull

Constança Lladó va néixer l’any 1996 i des de ben petita, gràcies al “negoci” familiar, va interessar-se pel món dels globus aerostàtics. Va començar a col·laborar i a ajudar quan va poder al seu pare, Josep Maria Lladó, en els seus vols. Fa aproximadament tres anys va obtenir el permís per poder pilotar-los, i a principis d’aquest mes va quedar segona de la Copa del Rei d’Aeroestació d’Aranjuez.

MARC SOLER RIERA

 

Primer de tot, enhorabona pel premi.

Moltes gràcies!

T’esperaves aquest segon lloc?

La veritat és que no gaire, estava competint contra gent més experta i experimentada que jo i que porta molts més anys volant. Va ser una sorpresa.

Constança Lladó, al centre amb el trofeu, juntament amb Blai Carbonell i Òscar Portillo, primer i tercer classificats respectivament.

I què suposa per a tu?

Ha estat una alegria immensa. Aconseguir un resultat així sempre és positiu, sobretot quan vas a passar-ho bé i a competir sense pressions.

A més m’aporta una dosi de motivació extra per al següent campionat.

En què consisteix una competició d’aquestes característiques?

Aquesta en concret, es basava en dianes. Les dianes són unes creus de roba situades a terra, et diuen les coordenades a les que es troben i a partir d’aquí has de jugar amb els vents per a poder arribar-hi i llençar-hi un testimoni, que és un saquet de niló amb pes.

Quin era el teu objectiu de cara a la Copa del Rei?

Com ja t’he dit no esperava arribar al podi, l’objectiu era passar-m’ho bé i gaudir fent el que m’agrada que és volar. Pel que fa a nivell de resultat però, sempre has de posar-te una meta i en aquest cas era, evidentment, guanyar el campionat.

Havies participat abans en altres competicions?

Sí, la primera en la que vaig participar va ser la de Catalunya, fa dos anys. En aquella vaig quedar quarta, posició de la que estic enormement orgullosa. L’any passat vaig anar al campionat d’Espanya, en el que vaig quedar desena, i aquest estiu he anat a sis o set competicions i festivals.

Entrenes abans de les competicions?

Sí, evidentment, com a qualsevol esport, per a poder millorar s’ha d’entrenar. Abans de sortir a volar a vegades em poso proves o demano a algú que en sàpiga que me les posi.

A més des de fa dos anys a Igualada es va organitzar una lliga en la que fem un vol cada dos mesos amb proves ben diferents i és una manera molt bona de practicar i a la vegada de trobar-nos amb els equips de la zona.

Quin paper hi juga l’equip en la aerostació?

Per a mi l’equip és molt important, de fet crec que ho és per a tothom en el món dels globus. És cert que sóc jo qui el pilota, però sense l’equip no podria haver aconseguit res. Fan feina de vital importància: m’ajuden a preparar les proves, a inflar i desinflar el globus i mentre volo em segueixen des de terra.

Qui forma el teu equip?

No tinc un equip fix, cosa que segurament és un handicap, perquè normalment he d’anar ensenyant a qui em ve ajudar el funcionament de tot plegat.

Tot i així estic molt contenta amb tots els equips que he tingut fins ara i especialment amb una amiga, la Clara Paco, que ha vingut a gairebé totes les competicions i és una ajuda enorme.

Mirem enrere, quan vas introduir-te al món dels globus?

El meu pare juntament amb altres socis va fundar el 1978 l’empresa Ultramagic, de manera que des que vaig néixer ja era el “negoci” familiar.

Quant de temps fa que ets pilot?

Vaig obtenir la llicència de pilot de globus aerostàtic fa aproximadament uns tres anys.

I t’hi vols dedicar en un futur?

(Riu). El futur és molt incert, però la veritat és que m’encantaria poder dedicar-m’hi!

Finalment, pels que no hi entenem, com funciona la conducció d’un globus?

T’ho explicaré de manera molt senzilla. Primer infles la vela del globus amb aire fred i amb el cremador escalfes aquest aire, cosa que provoca que la nau s’enlairi. Un cop volant, existeixen diverses capes de vent que bufen en diferents direccions i has de jugar amb aquestes capes per poder arribar al destí. Com més amunt volis, més estable serà el vent. Quan vols baixar tibes d’una corda que obre un paracaigudes situat a la part superior del globus, i, aquest, deixa escapar l’aire calent.

Moltes gràcies Constança i moltíssima sort d’ara endavant.

Moltes gràcies a tu!

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic