TORNAR

Jordi Cuadras: "Vull ser l'alcalde de la Igualada diversa, també la dels col·lectius que no es veuen"

Entrevistem Jordi Cuadras, alcadable d’Igualada a les properes eleccions municipals

politica
Dimecres, 24 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Jordi Cuadras Oliva és la irrupció més sorprenent potser del panorama polític anoienc a set mesos de les eleccions municipals del 2019. El periodista de 31 anys vol encapçalar una candidatura ciutadana, de caràcter progressista, a l'espectre centre-esquerra, que recuperi l'espai de l'Entesa per Igualada. Els socis d'aquella coalició, PSC i ICV, ara a l'espai dels Comuns, tenen avançat estar a la candidatura de Cuadras. 

L'Ajuntament de Vilanova va posar el 12 d'octubre una bandera espanyola molt llarga a la façana. Li hauria posat a l'Ajuntament d'Igualada?

Evidentment que no. Al balcó de l'Ajuntament ja hi ha quatre banderes. Són suficients.

Ha passat un any de la proclamació de la independència després del referèndum, de la repressió i del 155. La força d'esquerres que voleu impulsar, que inclou també un espai polític autodeterminista, quin posicionament tindria al respecte dels símbols que recorden els presos polítics? I si formés part d'un govern, hauria permès les votacions als col·legis?

En primer lloc, el projecte col·lectiu que vull formar es centra en Igualada i l'electorat igualadi, al llarg de la història, ha demostrat que el debat municipal li interessa i el mou. Oferir un projecte transformador, engrescador i guanyador per la ciutat és un repte prou majúscul al qual em comprometo dedicar-hi tota la força, il·lusió i energia. Dit això, sempre m'he manifestat en contra de la presó preventiva que pateixen alguns líders independentistes. I pel que fa a les urnes i les paperetes, a mi no em fan mai ni por ni mania i que la gent pugui expressar-se a través d'aquests dos elements és essencial en qualsevol democràcia.

Però pot el PSC, que inclourà en el seu espai, clarificar la seva posició? El 2012 es definia com a autodeterminista i Pere Navarro demanava un referèndum, i ara es parla, des de files socialistes, de votar només una solució federal. La seva força defensarà a l'Ajuntament l'autodeterminació?

Repeteixo que el que ens jugarem el dia 26 de maig és la Igualada dels propers anys. I que a nivell municipal, aquests quatre anys, es diuen "mandat" i no "legislatura" perquè des d'un Ajuntament no es poden fer ni canviar lleis. Vull el millor per Catalunya i si el millor és la independència, molt bé, tot i que de moment no s'ha demostrat que el país avui estigui millor que fa 5 o 10 anys. I repeteixo que les urnes i les paperetes no em fan ni por ni mania, al contrari. Poden servir per solucionar políticament el que es va voler solucionar judicialment, cosa que és un error.

Enric Conill es va presentar fa pocs dies en un acte públic. Ell és d'ERC i independentista, però a part d'aquesta diferència, a nivell de projecte de ciutat fa l'efecte que sona una música molt similar a la de Jordi Cuadras. Com ho veu?

Evidentment, són valors d'esquerres i compartim moltes coses i les propostes poden ser similars. Hi ha punts en els que uns podem ser més agosarats i progressistes que altres però ens hem de saber complementar amb les altres forces d'esquerres. Ara, també és cert que l'única força que ha acompanyat Marc Castells durant tota la seva trajectòria política i ha governat amb ell al Consell Comarcal, a l'Ajuntament d'Igualada i a la Diputació de Barcelona és ERC.

El govern de Marc Castells ha posat la banya en l'economia i en reduir l'endeutament des de que va assumir el 2011. Què no el convenç de la seva obra de govern i què voldria canviar? 

Igualada està equipada i ordenada urbanísticament, resultat dels 12 anys de governs de progrés, però no afronta els debats per a la pròxima generació. De fet, ja vaig exposar que la flama que hi ha en una llar de foc, si no l'atiem, s'acaba apagant. La ciutat és a temps d'atiar la flama, que encara ens segueix escalfant, i regenerar-la. En el projecte, es plentegen tres àmbits: Igualada dins Igualada, Igualada a la Conca i Igualada a Catalunya.

A què es refereix amb Igualada dins Igualada?

Igualada és molt més diversa del que ens pensem que és. Si vull ser alcalde, és per treballar també per la Igualada invisible, no només per la visible. La Igualada invisible són mares de família que cobren 322 euros al mes, sense feina, amb quatre fills, persones que han arribat fa pocs anys i no se senten arrelades, el col·lectiu LGTBI, la gent que viu als barris i se senten allunyades del funcionament de la ciutat. Cal una resposta a aquesta diversitat. Jo conec aquesta Igualada diversa des de ben petit gràcies a l'escola pública. A l'Emili Vallès els meus companys de classe eren de Fàtima, les Comes, el centre o Sant Jaume Sesoliveres. Cal ser conscient d'això.

En termes més tècnics, és inadmissible gestionar la ciutat amb un document, un POUM, del 1986. Dins el nou Pla Urbanístic cal un pla d'habitatge, omplir els pisos buits, rehabilitar els pisos degradats perquè siguin pisos socials, afrontar la bombolla del lloguer i reactivar la promotora municipal d'habitatge. I si es resol això, es podrà crear comerços en aquestes zones millorades. I hi ha un altre front, com aprofitar l'oportunitat que ens brinda el Rec per crear una nova ciutat dins la ciutat. Cal una segona biblioteca que serveixi, també, per descentralitzar alguns actes, potser cap al nord d'Igualada. Cal eixamplar la ciutat i que tots els barris siguin de primera.

Coneixent a Jordi Cuadras, que no és una persona d'agafar el cotxe sovint, xoca amb la mentalitat igualadina d'emprar el cotxe per desplaçaments petits. Els automobilistes igualadins saben que aparcar és un drama i ara han aparegut les zones blanques com a remei. Li agrada la idea?

Igualada, per la mida que té, es pot fer a peu o en bicicleta. Entenc que hi ha treballadors que no tenen aquest temps, però per al ciutadà, li és accessible anar de nord a sud o d'est a oest en un passeig, en poc més de mitja hora. Quan va governar l'esquerra progressista es van fer escales mecàniques per millorar l'accessibilitat, o ponts on hi havia barrancs. Però en vuit anys, no s'ha fet cap carril bici, al contrari, se n'ha eliminat un, a l'Avinguda Gaudí. 

Hi ha desplaçaments que cal fer en cotxe, és clar. Les zones blanques són solució a curt termini, però a la llarga, els propietaris voldran treure un rèdit -legítim- del seu terreny i construir-hi. Què haurem planificat per quan això passi? Res. Les zones blanques són una solució provisional.

Parla de planificar. Tenint en compte que reivindica el llegat de l'Entesa, en el seu moment hi havia un pla d'aparcaments que el govern d'aleshores no va arribar a executar.

Jo vinc a parlar del futur. Evidentment, si hem de recordar perquè no es va aplicar, hi havia el previst soterrat a la Plaça de les Tortugues, on CiU va fer una forta campanya contra aquests nous estacionaments. Calien també aparcaments a la Plaça de la Masuca. Allí ara s'hi fa una obra que algun dia s'haurà de desfer, per guanyar nous aparcaments. Les zones blanques que hi ha a les immediacions no seran eternes i en aquesta àrea d'Igualada, ara que hi haurà activitat universitària i l'accés amb la Ronda Sud, cada cop tindrà més afluència. L'aparcament soterrat allà era i és necessari i ara no hi ha cap planificació d'estacionaments a llarg termini.

Ha fet l'àmbit polític de l'Entesa prou autocrítica? Marc Castells i CiU han guanyat dues eleccions seguides amb més de deu regidors. Quelcom hauran fet bé.

Sí, l'aposta universitària és una bona aposta. Ho he dit sempre. Crearà talent a la ciutat, no em cauen els anells per dir el que s'ha fet bé. Els governs de l'Entesa per Igualada van permetre equipar la ciutat amb serveis com el nou Hospital, una nova escola pública (única nova en democràcia), centres cívics i el CAP Igualada Nord. Es va ordenar la ciutat. I es va demostrar que la ciutat pot votar canvi i transformar-se. Va ser una fórmula d'èxit i es van canviar coses que encara avui segueixen formant la Igualada que tenim.

Parla d'Igualada dins la Conca. De què serveix avui per avui la Mancomunitat? I s'ha de dependre sempre dels terrenys que té Òdena per plantejar una nova superfície industrial? Es respecta l'autonomia municipal del veí del nord?

Can Morera es podia veure amb bons ulls quan hi havia la Zona Franca darrere perquè tenia més facilitats de captació i podia fer més pressió perquè vingués el tren gran. En el moment que el Consorci se'n desentén, tinc dubtes que sigui viable el projecte. Això que hi ha ara sembla que és una excusa perquè l'Incasòl es tregui de sobre els terrenys que es van comprar per fer negoci quan pensaven que al costat vindria la Zona Franca amb el seu polígon. D'altra banda, m'agrada anar a Can Masarnau i veure el paisatge que hi ha, són paratges bonics i s'han d'aprofitar. Si no ve la Zona Franca, ja tenim altres polígons, com les Gavarreres o el de la Pobla per desenvolupar, fins i tot Incasòl ja té altres terrenys construits i buits a la Conca. Sens cap dubte que cal un espai a la Conca per ubicar la indústria, però si no hi ha la Zona Franca, cal pensar-s'ho dues vegades abans d'hipotecar un terreny que ara és verge.

Li agrada la idea d'arribar als 50.000 habitants?

La solució i l'oportunitat és la Conca d'Òdena. Podríem reclamar més serveis i infraestructures.

Com li posaríem a la criatura?

El nom no fa la cosa. El govern d'Igualada va buidar la Mancomunitat, que era l'òrgan decisiu, de pressupost i contingut. Primer cal reactivar-la i fer camí. 

Passem a la Festa Major? Li convenç el model actual? I Sant Bartomeu, ha de ser festiu?

Hi ha model? N'hi ha un que la basteix de dilluns a dilluns, i un altre que la vol en funció de les vigílies i de Sant Bartomeu. La Festa Major ha de ser espai de gaudi, on visquem l'espai públic de la manera més divertida, compartir places i carrers i que tothom se la senti seva. Això és clar. El que cal és que no s'hagi de refer cada any el programa respecte els dies de la setmana o els criteris diversos que hi ha. Tot el meu respecte i reconeixement pels que volen recuperar el patrimoni i el model que Igualada havia tingut i que no fa tant que va perdre. Com qui aspira a recuperar el patrimoni material d'una muralla o un castell, també és legítim voler recuperar el patrimoni immaterial de la festa. Sobre el dia 24, és potestat del Ple però crec que si segueix havent-hi un nombrós grup de gent que fa feina en aquest sentit caurà pel seu propi pes.

I acabem amb preguntes ràpides. Manuel Miserachs, Josep Maria Susanna o Marc Castells?

En quin sentit?

Amb qui es queda, d'obra de govern?

Màxim reconeixement a tots tres i a Ramon Tomàs, que també estaria dins aquesta òrbita. Dels tres que m'ha plantejat, Marc Castells és el més hiperactiu.

Pasqual Maragall o Pedro Sánchez?

Pasqual Maragall.

Eva Granados o Elisenda Alamany?

No les conec prou.

Miquel Iceta o Xavier Domènech?

Jordi Aymamí i Xavier Badia.

Gatzara o Verdums?

Vaig anar a la coral els Verdums fins als 16 anys. Sóc verdumaire però tots els meus cosins van anar a la Gatzara.

 

 


25 Comentaris

E

Eli

15 de novembre 2018.23:06h

Respondre

Doncs a mi m’ha agradat molt la seva posició, especialment sobre Can Morera. Els camins que segueixen Espelt amunt són molt agradables per passejar-hi, són el pulmó verd de la Conca d’Òdena... Llegir més i una zona agrària que no s’hauria de destruir.
No voto a Igualada però si ho hagués de fer tindria clar que els valors i les explicacions del Jordi passen per sobre de qualsevol sigla polítca.

Força i endavant!

J

Jose

Igualada

30 d'octubre 2018.18:17h

Respondre

Els que votem les propostes i no les sigles estem d’enhorabona. A Igualada es mouran moltes coses a nivell municipal despres de molts anys i en Jordi serà un dels protagonistes d’ això. Ja em... Llegir més tingut prou drames de supermercats, de res de vivenda social ni beques menjador. Força Jordi, que no tot es independentisme.

L

Laia Sirera

Igualada

30 d'octubre 2018.11:14h

Respondre

Em cau be pero quina cagada que es presenti amb el PSC/PSOE. On era l’1-O quan mig Igualada estava a l’Ateneu patint que vingues a Policia Nacional o la Guardia Civil? Ja ha criticat... Llegir més l’actuacio? Apoya el 155 com el va apoyar el PSC? Si no anes amb el PSC potser el votaria, pero amb el PSC ni de conya.

m

marion

30 d'octubre 2018.13:15h

Laia, patint o esperan? lo dic, perquè, veien al Castells, fent de coordinador i promotor, el 1-O, jo que el vaig veure, et juro, s’ho va passar pipa.

P

Pol

Igualada

30 d'octubre 2018.15:46h

Crec que no soc ningu per dir-ho pero si tu realment vas ser a l’ateneu la tarda del dia 1 sabras la resposta. i jo li agraeixo el posicionament, diu molt d’ell. gracies

Q

Quim

Igualada

5 de novembre 2018.11:58h

Hola Laia, ell i un càmera del canal on treballava van estar allà tota la tarda de l’ 1-O, el programa que van passar en directe a la pantalla de la Rambla el va presentar ell. Per tant queda... Llegir més més clar on era ell que altres polítics a qui no sels va veure el pel per Igualada. Ell està a favor d’una independència de Catalunya, però realista i ben feta.

P

Pere

Igualada

25 d'octubre 2018.22:33h

Respondre

Sap greu molt greu que aquest noi J. Cuadras vagi amb marca del PSOE, crec que si hagués anat independet hagués guanyat molts punts. Crec és la seva pitjor decisió, jo al Jordi li hagués votat... Llegir més perquè només amb les ganes que demostra i amb l’estima que se li veu que li te a la ciutat, o el que es presenti com. A candidat mereix tot el meu respecte i admiració... Però quina pena que hagi escollit un partit que en cap moment pensa, respecti i defensi a Catalunya, la cultura i la seva gent. O que no defensi la democràcia...
Molta gent intel·ligent va marxar d’aquest partit, com Ernest Maragall.. Entre altres. Tu encara hi ets a temps... Jordi.
Quina pena, perque segur podries haver sigut un bon alcalde per Igualada. PSOE ni oblidi ni perdó.
Molta sort noi.

A

Andrea

Igualada

26 d'octubre 2018.15:05h

Ostres, Pere, deixar-se perdre un bon alcalde per això que dius? Cal que lluitem aquells que ovlem canviar les coses a Igualada i trobo en el jordi la persona per fer-ho realitat

p

pep

27 d'octubre 2018.13:03h

Pere, es molt trista, la teva reflexión ! que posis, per endavant, el que es presenti per el PSc, i deixar de banda les seves qualitats i per davant de tot la seva honradesa, es com a mínim, molt... Llegir més preocupant.
Que t´heguesis estimat mes, que es presentes, per Convergencia del 3%, ?
Pere,sisplau, reflexiona......,la política municipal, la fant les persones....
El Jordi, ” SERA,” un excel·lent alcalde....no ho dubtis.

C

Carol

Igualada

25 d'octubre 2018.16:07h

Respondre

llegint-te sento que parles de mi, feia anys que no em passava amb cap politic. graciesss

M

Manu

25 d'octubre 2018.14:17h

Respondre

Com a minim sembla una mica un nou PSC que diu no a la merda de Can Morera i a l’empresonament dels polítics indepes

P

Pere

Igualada

25 d'octubre 2018.11:57h

Respondre

Només publiqueu els comentaris destructius?? Igualada necessita aquestes idees, Jordi.. Fa anys que estas implicat amb la ciutat, tan de bo mes gent valida fes aquest pas

E

Eva

Igualada

25 d'octubre 2018.11:52h

Respondre

Doncs a mi m’ha agradat lo que ha dit de Can Morera! No té cap sentit aquest polígon! Esperem que no el facin

F

Francina

Igualada

25 d'octubre 2018.00:10h

Respondre

Necessitem una aposta decidida per tenir una ciutat millor planificada i més raonable, cosa que es pot entreveure en les propostes del Sr. Cuadras. Endavant!
Ja n’hi ha prou!! de supermercats a... Llegir més la ciutat, i de fer rotondes i parcs a costa seva. Això són les inversions que ens van prometre?

J

Jordi

Igualada

24 d'octubre 2018.22:44h

Respondre

155 petons Jordi.

P

Pepe

FÀTIMA

24 d'octubre 2018.22:37h

Respondre

Els habitants de Fàtima ho tindran fàcil, seguiran votant un Jordi.
No hauran de pensar gaire.

I

Itv power

Igualada

24 d'octubre 2018.19:47h

Respondre

Mira que hi han comentaris... Que no cal calificar!

Molts ànims força que necessitem gent nova i no més del mateix

M

Marta

Igualada

24 d'octubre 2018.19:11h

Respondre

Felicitats, jordi! Estas obrint un nou discurs per igualada, tu endavant

A

Antoni

Igualada

24 d'octubre 2018.17:58h

Respondre

Insinuar que coneixes més bé certes realitats de gent desafavorida perquè vas anar a l’escola pública, és com dir , per exemple, que ets un escanyapobres, perquè a la família hi tens un... Llegir més hisendat que és un prestamista usurer. Causa-efecte nul.la.
Però, en fi, en certs àmbits pijo.progres, això ven. Fa uns vint anys, em van demanar si podia portar els meus fills a l’Emili Vallès, doncs obrien una línia adicional, que no havia de patir, que tot seria de famílies conegudes. Els vaig contestar que per fer això, ja els portava a la concertada.

A

Albert

Igualada

25 d'octubre 2018.23:10h

Serà que podies, molts no poden

m

maria

Igualada

25 d'octubre 2018.23:31h

Doncs tot això que et vas perdre Antoni. Aquells anys a l’Emili Vallès van ser boníssims i tots els nens i nenes que hi anaren, tots i totes, en van sortir molt beneficiats. Mestres i famílies... Llegir més van treballar plegats per donar la millor educació a tota la diversitat d’alumnes que hi havia. Interessant.

G

Guillem

Igualada

24 d'octubre 2018.11:25h

Respondre

Aquest noi es deu pensar que els ciutadans som babaus. Ja sabem que és el candidat del PSOE i del 155. Què vol dir que està en contra de la presó preventiva? Quan hi hagi sentència i se’ls... Llegir més condemni ho trobarà menys injust? A pocs enganyarà...

P

Paco del Llobregat

Igualada

24 d'octubre 2018.11:19h

Respondre

Al Jordi Cuadras li veig altivesa, arrogància, envaniment, presumpció, immodèstia i aires. No necessitem salvadors. Un llenguatge poc natural i massa ideologitzat. Defensa una Igualada diversa i... Llegir més mostra un odi soterrat a l’escola concertada.

I

Igualadí

Igualada

24 d'octubre 2018.10:00h

Respondre

Diu que no hi ha planificació, que no es treballa pel futur. A quin mon vius xicot?
El Marc està treballant moltes hores per Igualada, revitalitzant-la i fent que recuperi tot el que li van fer... Llegir més perdre.
Que ens expliqui quin projecte té el DJ en matèria d’economia per exemple.

Salut i Castells!

J

Joan Giner ITV

Igualada

24 d'octubre 2018.09:33h

Respondre

Aquest atia el foc i el Castells ven fum, el fum és més espectacular que foc, i està demostrat que a Igualada li agrada més intoxicar-se una mica que cremar-se.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic