TORNAR

David Sànchez: "La veu del territori, del món local i de la ciutadania, s’ha d'escoltar"

Entrevistem David Sànchez, batlle de Jorba

societat
Dijous, 3 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest mes de maig l'Ajuntament de Jorba ha anunciat que convocarà una consulta popular no referendària sobre el Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena, tal com proposava la plataforma ciutadana Jorba reflexiona. A més, l'Ajuntament ampliarà la consulta a altres temes que siguin d'interès per al futur del municipi, com ara els projectes d'instal·lacions d'energies renovables. AnoiaDiari en parla amb l'alcalde de Jorba, David Sànchez (ERC).

Per què han decidit organitzar la consulta popular des de l'Ajuntament?

Perquè som els primers interessats a saber què opinen els nostres conciutadans sobre els temes que afecten el futur del municipi. Sempre n'hem estat partidaris i per això per primera vegada a la història es va fer un procés de participació ciutadana sobre el Pla Director. N'hi ha que han considerat que això no era suficient i calia fer una consulta; cap problema, recollim la demanda de Jorba Reflexiona i l'assumim des de la institució. A més, creiem que l'Ajuntament és el marc idoni per fer-ho, per l'experiència que tenim en organitzar processos electorals i perquè així no obliguem una entitat ciutadana a fer el procés de recollida i validació de signatures que marca la llei i que és força feixuc.

Han anunciat que volen ampliar la consulta per preguntar als veïns sobre diferents temes. Sobre què preguntaran, a la consulta?

Preguntarem, evidentment, sobre l'ampliació de sòl industrial a Jorba que preveu el Pla Director d'Activitat econòmica, i també sobre el projecte d'instal·lació d'un parc solar al municipi. A més, estem estudiant la manera perquè la consulta serveixi per saber què pensen els veïns sobre el model de poble, quines vies prefereixen per crear-hi llocs de treball. Ens agradaria que el debat que es generarà amb motiu de la consulta serveixi perquè tothom expliqui el seu model. Si no volem empreses, quines propostes hi ha  perquè  Jorba tingui activitat econòmica, llocs de treball i no esdevingui un poble dormitori? Volem que la consulta serveixi per parlar d'això, que hi hagi un debat ampli i seriós sobre quin poble volem per les futures generacions.

La data i les preguntes de la consulta, doncs, encara no s'han concretat? 

Molt aviat celebrarem el Ple on aprovarem la iniciativa institucional de fer la consulta, i que tindrà el consens de tots els regidors perquè la proposta l'hem signat tots  conjuntament. En aquest Ple es debatrà la data i les preguntes del referèndum.

Hi ha demanda de sòl industrial a Jorba i a la Conca d'Òdena, actualment?

Sí. Hi ha de dues empreses de Jorba mateix que necessiten créixer i, si no poden, hauran de marxar del municipi. És així de cru. I també hi ha demanda d'empreses de fora que busquen instal·lar-se a la conca d'Òdena, per la bona situació i la proximitat amb Barcelona, però no poden perquè necessiten parcel·les més grans que les que tenim disponibles actualment. Tots els set alcaldes de la Conca d'Òdena ho sabem i ho hem admès, tots, i som set alcaldes i alcaldesses de cinc partits polítics diferents. Precisament per això vam engegar conjuntament el Pla Director amb la Generalitat de Catalunya, perquè hi ha interès d'empreses molt concretes per instal·lar-se aquí, no estem donant resposta a aquesta
demanda i no volem perdre més oportunitats pel territori. De totes maneres, també vull deixar clar que si no hi hagués cap demanda concreta, no passaria res, perquè el Pla Director només fa planejament, classifica el sòl, però no implica que s'urbanitzi res. Aquesta ha estat sempre la posició de l'Ajuntament de Jorba: només s'urbanitzarà si hi ha empreses interessades a instal·lar-se en aquells terrenys i si aquestes empreses reuneixen una sèrie de requisits.

Quins requisits han de complir aquestes empreses que puguin tenir interès en instal·lar-se a Jorba?

Han de ser empreses que generin activitat econòmica, no simple totxo i formigó, que creïn llocs de treball de qualitat i que respectin l'entorn. Totes aquestes qüestions es poden fixar a través de la definició d'usos i altres criteris urbanístics. Aquest és el compromís de l'equip de govern de l'Ajuntament de Jorba.

L'eventual arribada de grans instal·lacions fotovoltaiques o eòliques a la comarca també ha provocat resposta ciutadana i institucional. Després que la Generalitat desestimés les al·legacions que van presentar, què n'esperen, del nou Govern?

Evidentment, estem a favor d'aquesta transició energètica cap a les energies renovables. Des del Govern de la Generalitat, cal potenciar aquest canvi de model energètic. Ara bé, com a equip de govern, creiem que s'ha de fer d'una manera molt diferent. La veu del territori, del món local i de la ciutadania s'ha d'escoltar, s'ha d'evitar la massificació a què s'enfronta la nostra comarca, equilibrant on es produeix i on es consumeix aquesta energia. També, en aquest sentit, volem que els jorbencs i jorbenques puguin  expressar-se.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic