TORNAR
PUBLICITAT

Enric Conill: “Som l’alternativa a aquest govern, és el moment d’ERC”

Entrevistes als candidats a l’alcaldia d’Igualada: Esquerra

politica
Dimecres, 22 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El candidat Enric Conill es presenta per primer cop com a número u per ERC a Igualada. Fa quatre anys va ser el número tres de la formació, en una llista renovada on hi havia també l’actual diputada al Congrés Carolina Telechea. Ara, pren el relleu de Josep Maria Palau com a cap de llista i presenta també una candidatura amb pocs elements de continuïtat respecte 2015. Té 38 anys, està casat i té tres fills. El seu lema: ‘Fem-ho’

Quina valoració general fa dels darrers quatre anys de govern del PDeCAT? Admet aspectes positius en la gestió de l’alcalde?

Durant els primers 4 anys del govern actual sí que hi van haver aspectes positius que cal reconèixer. El govern va fer una sacsejada a la ciutat i va intentar donar-hi dinamisme i activitats en un context de plena crisi econòmica. Això s’ha de reconèixer. El problema és que ens hem quedat aquí. Igualada no ha evolucionat, no ha fet cap passa endavant. Aquests darrers 4 anys han sigut “més del mateix” i creiem que no ens podem conformar amb confeti i màrqueting. Estem en la cruïlla de seguir amb el “pa i circ” i ja està o bé transformar i fer evolucionar la ciutat. I nosaltres tenim clar que volem evolucionar.

Preferiran pactar amb Junts per Igualada en alguns aspectes, abans que hagi de recórrer a vots de formacions amb sensibilitat no independentista? Estaria disposat a donar suport a la investidura de Marc Castells?

Igualada només tindrà un alcalde que sigui independentista, això ho sabem tots els candidats, i em sap greu dir-ho així però si som realistes només hi ha dues opcions que poden obtenir l’alcaldia: Marc Castells i Enric Conill. Som la 1a i la 2a força a l’ajuntament. Som l’alternativa a aquest govern i creiem que ara és el moment d’ERC. Castells durant aquest darrer mandat ha pactat amb el PSC i també amb el PP. És incomprensible i creiem que és un error majúscul haver pactat els pressupostos i les ordenances fiscals del 2017 amb el Partit Popular. Per obtenir el nostre suport en alguns aspectes puntuals haurà de fer canvis molt importants.

La idea de soterrar part del Passeig? Han estudiat la viabilitat econòmica d’aquest projecte? L’han consultat amb els veïns de la zona? Quins ‘inputs’ reben? Els veïns haurien de pagar contribucions?

Evidentment que s’ha estudiat la viabilitat del projecte. De fet, és viable en tots els sentits. Econòmicament costaria a l’ajuntament uns 10 milions d’euros i actualment el govern s’ha gastat 24 milions en obres. La pregunta és, on són aquests 24 milions d’euros gastats en obres? Hem parlat amb tots els botiguers del Passeig i la proposta agrada i ho veuen com una oportunitat per donar vida i activitat econòmica al Passeig, que està molt desaprofitat. La nostra proposta genera un gran espai pensat per a les famílies de què tothom podrà gaudir i a més ampliarem el centre d’Igualada. És una proposta ambiciosa que potser a algú li ha sobtat perquè durant 8 anys no s’ha fet absolutament res que transformi aquesta ciutat.

Can Morera és de nou un dels temes estrella dels comicis. Què hi diu ERC Igualada? Cal un macropolígon?

Partim sempre de la idea, i convé no oblidar-ho, que a la comarca i als municipis de la Conca, comparant-nos amb altres territoris, tenim un problema greu de falta de feina. En relació a Can Morera, desconeixem quina és la proposta concreta que fa la Generalitat i per tant és difícil calibrar-ho de manera profunda. El que sí que tenim molt clar des d’ERC és que el projecte ha de tenir una raó de ser: cal intentar primer esgotar els espais que ja hi ha si aquests són compatibles amb les possibles inversions. Cal, sobretot, que si és necessari un projecte com Can Morera tinguem assegurada l’arribada d’empreses i que aquestes assegurin un nombre mínim de llocs de feina. No valen només promeses, calen fets. També s’ha de garantir la correcta preservació del territori i l’ocupació racional del mateix. Per tant, sí al progrés econòmic i a l’arribada de llocs de feina per a la Conca i no a projectes buits i sense cap certesa.

Han criticat la pressió fiscal. Quins compromisos es marca en la política impositiva si sortís elegit?

Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més alts de Catalunya. Una família igualadina paga molt més en impostos municipals que una altra de Vic o Vilafranca, per exemple. Entre 400€ i 500€ més a l’any. Això és injust i volem reduir la pressió fiscal als igualadins amb una rebaixa de 445€ de mitjana en els propers 4 anys. Hi ha ciutats similars a la nostra que han reduït més el deute que Igualada, que han invertit més i que a més ho han fet cobrant menys impostos. La gestió del govern en aquest sentit no ha estat gens bona.

Auditori o segona biblioteca. Què fa més falta?

Auditori. El problema principal de la biblioteca d’Igualada són els horaris, molt restrictius i que no permeten a molts estudiants poder-ne fer l’ús que necessiten. Per solucionar-ho no cal fer una altra biblioteca sinó ampliar els horaris de la que ja tenim i a més oferir espais municipals complementaris en època de més demanada com els centres cívics. L’auditori, que nosaltres  concebem com un espai d’art polivalent, és necessari per vehicular una necessitat creixent d’arts que té Igualada. L’escola de música genera molts bons professionals i cal tenir una bona infraestructura per donar-hi resposta.

Les AMPA de les escoles públiques denuncien la manca d’oferta de places a la ciutat. Volen convertir una concertada en pública al centre de la ciutat. Creuen que això serà possible?

Sí, és i serà possible. A més a més la Conselleria d’Educació ja ho ha promogut a Barcelona i ja s’han convertit alguns centres concertats a públics. Evidentment s’ha de fer amb acord i amb consens. Aquesta és la proposta més realista i viable, estem convençuts que això passarà i és la millor manera de resoldre aquesta manca d’oferta pública.

La candidatura de Jordi Cuadras vol ocupar també el centre-esquerra. Quins punts veu en comú i què creu que aporta la proposta d’ERC de diferent?

Primer de tot nosaltres estem a favor de les llibertats individuals i col·lectives dels nostres ciutadans, de tots. És incomprensible veure alguns silencis davant la situació de presó i exili dels nostres representants públics, i aquí no valen mitges tintes ni retòrica. O estàs en contra de la presó, del judici i de l’exili forçat per la repressió de l’estat o hi estàs a favor. Els igualadins no som aliens a la restricció de drets i llibertats que estem patint.

Alhora la nostra candidatura aposta per un model de ciutat de progrés i republicà, amb l’objectiu de modernitzar Igualada, oferir igualtat d’oportunitats per a tothom i impulsar-nos cap a la indústria tecnològica, la que genera llocs de feina. Si hi ha altres candidatures que també aposten per aquest model de ciutat, ho celebrem.

ERC ha tret 7.000 vots a les eleccions espanyoles. Quants n’aspira a retenir. Per què hi ha votants republicans que a les municipals es decanten per altres partits? Creu que podrà revertir la tendència?

Estem molt contents perquè vam fer el millor resultat de la història d’ERC a Igualada. Alhora som conscients que les eleccions espanyoles no són el mateix que les eleccions municipals, són eleccions diferents i per tant els resultats també són diferents. Històricament ho hem vist en aquesta ciutat. Tot i així no hem de revertir cap tendència sinó reforçar-la: la gent veu que ERC és un partit seriós, de govern i preparat per assumir els reptes. A Igualada evidentment també.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic