TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Enric Conill: "Estem disposats a negociar i acordar els pressupostos amb Marc Castells"

Entrevistem Enric Conill, portaveu d’ERC a Igualada

politica
Divendres, 6 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El nou cap de l'oposició fa la seva primera entrevista amb Anoiadiari. Enric Conill, de 38 anys, arquitecte, enceta el seu paper com a portaveu d'una ERC que ha guanyat força a l'Ajuntament d'Igualada, amb els millors resultats de l'actual període. Aquesta nova posició s'haurà de conjugar davant Junts per Igualada, que reté l'alcaldia com a primera força. Conill parla de l'actual situació política d'Igualada i el país, davant unes setmanes on s'han de treballar les ordenances i pressupostos i també s'espera la sentència als presos polítics.

Hi ha hagut un canvi en l'aritmètica del ple de l'Ajuntament d'Igualada. Marc Castells va guanyar, però ja no té majoria. Com són aquests primers mesos i com s'enfoca el ple de les ordenances i els pressupostos?

Han canviat els números i passem d'una majoria absoluta a una forma de treball que s'ha de negociar tot. Ara hom va agafant consciència de la situació. Tenim voluntat d'arribar acords amb tothom amb l'objectiu de modernitzar Igualada.

Les dades d'atur del mes d'agost han estat dolentes en general i a l'Anoia també s'ha produït un repunt, com l'any passat. Ara, a més, tot indica que hi ha una dinàmica que apunta cap a la desacceleració econòmica que serà seguida d'una recessió. Quines afectacions pot tenir a nivell local i què proposa?

Les grans xifres parlen d'això i una segona crisi. Poden tenir certa raó. Per la nostra part ens centrem en Igualada: ha de posar-se al dia i aplicar polítiques pels que més ho pateixen. Ja hi ha molta gent que va quedar enrere amb la primera recessió. Calen millors polítiques fiscals i socials, en col·lectius com la gent gran i també de cara a l'habitatge, pels que més ho pateixen.

L'orientació de Junts per Igualada va ser durant molt temps els ajustos. Ara, si aconsegueixen pactar amb Igualada Som-hi, podrien introduir més despesa al pressupost per encabir una quarta llar d'infants municipal. Què proposen des d'ERC? 

Hem transmès ja a l'alcalde, en una reunió, que volem negociar i aprovar els pressupostos. Sortim amb la voluntat d'aprovar-lo i hem passat un document amb les polítiques que creiem que són necessàries, en consonància amb el nostre programa electoral. Rebaixar la càrrega fiscal, més polítiques d'habitatge, més inversió a les escoles, millores com la redacció d'un nou ViuB per a la gent gran i començar a planificar el POUM. Són cinc eixos i esperem poder-ho negociar.

L'any passat es van congelar les ordenances per part del govern del PDeCAT. S'ha de mantenir o rebaixar, la pressió fiscal?

Som la tercera ciutat de Catalunya amb els impostos més alts. Creiem que s'ha de moderar i, per tant, rebaixar-la. Creiem que es poden retallar despeses supèrflues que té l'Ajuntament. Les ordenances són una opció per aportar solucions en matèries com l'habitatge, amb impostos que parteixin  de la progressivitat. Tenim un parc de pisos molt envellit, hi ha pisos buits. Cal pressupostar un pla i executar-lo.

Es parlava molt de l'efecte Airbnb. Es nota?

(somriu) No ho crec, se n'ha parlat molt i no ho crec. Sempre he dit que Airbnb és una cortina de fum, res més. Era una plataforma d'imatge de cara a les eleccions que venien. Estem on estàvem. Semblava que ho canviaria tot... però no ha passat res, de moment.

Amb el pacte de la Diputació i també el del Consell Comarcal, entre Junts i PSC, es va desfermar una gran polèmica. S'ha parlat d'un pacte tàcit entre Junts per Igualada i Som-hi. Opina el mateix?

En primer lloc jo em centro en Igualada. Sóc d'Esquerra, però em centro en Igualada i no vull parlar d'altres administracions. A Igualada volem treballar en positiu per a la ciutat i malgrat el que ha passat volem parlar dels pressupostos amb Marc Castells, més enllà d'altres pactes. Si els pactes a altres llocs tenen conseqüències aquí, cal preguntar-ho a altres persones.

Les Joventuts Republicanes han posat la banya des de fa anys en la gestió de la Hispano. Ara farà dos anys de l'anunci de la rescissió i aquest estiu hi ha hagut de nou queixes. Què se sap i quina resposta té l'alternativa del bus llançadora fins a Castellbisbal?

Sembla que estem al mateix lloc amb la Hispano i mai avancem, sembla. És un deja vu. No sabem que hi hagi novetats. Pel que fa al bus llançadora, falta voluntat política per executar-ho. Caldria que algú entomés el projecte. Potser ara que Junts per Igualada no té majoria ho voldrà pactar. Hi ha altres grups que es focalitzen més en el carril VAO. Per la nostra part, seguirem insistint.

Consideren que existeix segregació escolar a Igualada? Comparteixen els diagnòstics i les mesures que proposava la Fundació Jaume Bofill?

És un tema que transcendeix l'àmbit educatiu. La base de la segregació parteix de la diferent capacitat econòmica de les famílies. Hem de treballar per la igualtat d'oportunitats: en àmbit d'habitatge i educació també. Vam ser els primers en dir que calia reconvertir una escola ja existent i sabíem que passava per això. Ara tothom s'hi suma i estem molt contents. I encara estem en una fase embrionària, en tot cas, de les converses per a que l'Ateneu passi a ser una escola pública.

Esquerra és un partit independentista, però els posicionaments a nivell nacional sembla que han canviat. Se sent còmode amb el rumb que pren ERC en qüestions com eixamplar la base o el posicionament en la investidura de Pedro Sánchez?

Som una força independentista, abans que molts que ho són ara se'n declaressin, i també republicana, associada amb els valors republicans. Treballarem per a l'anhel de la República. S'ha evolucionat i crescut en gent. La realitat, ara, és que hi ha exiliats, presos polítics i que calen coses diferents perquè no podem patir més repressió si no és per aconseguir coses efectives. Desobediència? Sí, però per fer coses efectives, no per gestos que no porten a res tangible.

Entenen que hi hagi gent que es pugui sentir decebuda?

Sí, sempre hi ha gent que agafaria una línia més contundent. Jo dic que hem de ser conscients de quines forces tenim per desobeir. La idea és la mateixa, però amb el que hem fet no hem avançat prou.

És creient?

Vinc d'una família amb conviccions religioses i he estat creient, però no crec en la institució de l'Església.

I en Sant Bartomeu?

En el fet tradicional sí, però a nivell espiritual no (somriu).

Ha de ser festa?

Els que s'han de pronunciar són els igualadins i igualadines. La decisió no la pot prendre l'alcalde de torn.


4 Comentaris

P

Pere

6 de setembre 2019.11:25h

Respondre

Esta de moda això de posar-se medalles amb el tema escola: ningú defensava una sisena escola pública fins que la CUP i les AMPAs van apretar, i ara resulta que tant ERC com el PSC van ser els... Llegir més primers en defensar-la. Uns treballen i la resta s’aprofiten, molt bé!

G

Guillem R

IGUALADA

6 de setembre 2019.09:51h

Respondre

els convergents els hi han fotut la diputació i el consell comarcal per pactar amb el PSOE i encara tenen estómac per voler aprovar els pressupostos del responsable d’aquests pactes, el sr.... Llegir més castells. Jo d’ells no els hi donava n iel bon dia!

per cert ojalá que abaixin els impostos, però llavors el castells amb que pagarà els seus homenatges a la ciutat???

A

Antoni

Igualada

11 de setembre 2019.22:08h

Foc amic, pel que veig. Ja veig que dins ERC, ja tornen a afilar ganivets. Vint anys després, emergirà un nou líder. No serà un ànec mut com el d’abans, però tindrà les mateixes formes... Llegir més autoritàries al partit, i enemics a fora (que de fet és on voten).
Per cert Sr Conill, vostè va dir en campanya que baixaria progressivament la càrrega fiscal un 25% en quatre anys. Això vol dir que ara ja li toca fer una proposta ”coherent” per poder baixar 1.250.000 euro.Ànims! ja tinc les crispetes a punt

E

Eduard Ruiz

Igualada

6 de setembre 2019.09:13h

Respondre

Repeteixo el comentari que vaig fer quan es va publicar l’entrevista a Jordi Cuadras, al juliol en aques mateix diari, a on tampoc havia cap al.lusió al suport a l’activitat... Llegir més industrial:


I què hi ha de la INDÚSTRIA ??, el recolzament al ampli teixit industrial, particularment PIMES, d’Igualada la Conca, l’Anoia. per omplir el Polígons industrial ja existents (sense esperar els nous promesos) i també, prioritàriament, contribuir a la reconversió de les ja existents en empreses més competitives i rendibles, de forma sostinguda, davant els reptes globals, cada cop més exigents.

Des de l’Administració, amb la complicitat del agents locals (empresarials, sindicals, professionals, socials) es poden impulsar un ampli ventall de mesures, com:

• DINAMITZACIÓ, assessorament, acompanyament, viver d’empreses
• FORMACIÓ, externa (universitària i professional dual) i interna in – company,
• TRANSFORMACIÓ DIGITAL INDÚSTRIA I4.0, bastir uns “fonaments” sòlids,
• adopció de tecnologies disponibles rendibles
• PROMOCIÓ, campanyes difusió, assistència a fires i missions comercials, captació d’inversions.
• INFRAESTRUCTURES (transports, manteniment de polígons, energies, comunicacions, etc)

a l’abast de l’empresa, perquè pugui triar les més adequades, desprès de un anàlisi, acompanyat si cal, a les seves múltiples i particulars necessitats de gestió, per millorar la eficàcia i eficiència i, fins i tot, repensar el negoci.

POTENCIAR LA INDÚSTRIA I L’ECONOMIA PRODUCTIVA, crec que ha de ser un OBJECTIU I RESPOSTA COL.LECTIVA, a mig i llarg termini independentment de partits, ideologies i de canvis de govern – oposició, per acabar de sortir de la crisi, reactivar l’economia, el manteniment i creació d’ocupació de qualitat i afrontar la recessió econòmica anunciada pels propers anys, mentre persisteixin les crisis comercials i polítiques.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic