TORNAR

Parlem amb Cinto Llanas, organitzador del vadefoodies

Entrevista amb el ”foodie gros” del festival

societat
Divendres, 1 juliol 2016. 03:00. Clara Camins Vidal.
D'un cop d'ull

El festival de tendències gastronòmiques Vadefoodies es celebrarà aquest divendres i dissabte 1 i 2 de juliol al Museu de la Pell d’Igualada. Parlem amb Cinto Llanas, apassionat de la gastronomia i amb un paper important en aquest festival.

Qui forma part de l’associació del vadefoodies?

Al vadefoodies som 5 persones. Joan Fontanella, que té el restaurant Bitock aquí a Igualada, després hi ha la Montse i l’Anna Santos que tenen el Vinnart, un negoci d’hostaleria; el Joan Alcoberro Gual, que forma part de la carnisseria Gual, i jo mateix, Cinto Llanas, que tinc una botiga tèxtil, Sant Magi 44, i no tinc res a veure amb la gastronomia però sóc el "foodie gros".

Què me'n pots dir de l'entitat?

Som una associació sense ànim de lucre i estem posats en el tema gastronòmic. Fa dos anys vam començar amb vadevins, vadedformatges, etc; en formats molt petitets fins que això va començar a agafar més volum i vam decidir, de cop i volta, fer alguna cosa més grossa com seria el festival. Bàsicament és perquè ens agrada molt la gastronomia i volíem donar a conèixer els plats i menjars del món a Igualada.

Quins altres projectes teniu?

A part del festival de tendències gastronòmiques que ja vam celebrar en la primera edició i demà passat comença la segona edició, hem fet també el vademercats, al mercat municipal d’Igualada, que el vam dedicar a les tapes i va tenir molt d’èxit i molta participació. No descartem fer petits vades, en format més petit, com vam fer per exemple l’any passat el vadellaunes. I, evidentment, és un no parar.

Quines expectatives teniu per aquesta edició?

Bé en aquesta edició hem crescut en quantitat. Començarem el divendres en lloc del dissabte com vam fer el cop passat. Divendres al vespre i dissabte, es preveu moltíssima més gent que l’any passat, ja que ja ens coneixen.  El vademercats també va significar que al haver-hi molta gent, es va conèixer el nom de vadefoodies. Sembla que les expectatives són molt altes, tan qualitativament com quantitativament.

Busquem personatges més renombrats,com el Xevi Ramón, mestre artesà; o en Xavier Pellicer, xef del restaurant Céleri de Barcelona; l'Oliver Fernández, que és el director de l’escola d’hostaleria del Gremi de Barcelona o en Pere Castells, que farà la xerrada de Ciència i cuina, un xerrada molt interesant.

Quines millores i novetats dureu a terme ?

La novetat més important d’aquest any és que hi haurà un mercat de vins, un mercat de vins de celler on vénen cellers de les onze DO catalanes i ens portaran un vi experimental, un vi de taller, on el públic podrà fer els tastos i a la vegada podrà comprar vins de qualitat a un preu molt interessant. A més a més, el cinquanta per cent d’aquest preu va destinat a la fundació d’Esclerosi múltiple, en el marc de la campanya solidària Mulla’t; fent així una obra social.

Creus que és una bona oportunitat per conèixer millor l'enologia del territori i intercanviar-ne opinions?

Totalment. Al venir justament aquets cellers, triats i seleccionats, i que portaran els millors vins propers, els millors vins que tenen al celler i que els agrada molt, el fet de poder xerrar directament amb el productor d’aquest vi ajudarà molt.

Respecte a l'experiència del vademercats, com es millorarà l'aforament en aquesta edició del vadefoodies? 

Al mercat de la Masuca va fallar el fet que la gent va entrar a veure les coses que hi havia i no van sortir on realment hi havia les taules, a fora, de tapes per a poder degustar. Al Museu de la Pell no passarà això, ja que és molt més gran i ample. Evidentment hi ha les paradetes dels menjars, les paradetes dels vins, la zona del pati, les barres , etc. A l’espai on es farà hi caben més de 500 persones. A més, aquest any comptem amb les inscripcions que es poden fer a través d’Internet, d'aquesta manera sabem les persones que hi aniran. Són dos formats molt diferents.

Com gestioneu des de l'organització la diversitat i la qualitat culinària que s’ofereix?

Bé, nosaltres demanem a tots els paradistes que vénen que facin un registre de les tapes i de les degustacions que faran. A més que la qualitat, que ja està reconeguda pels restaurants que vénen, busquem que no hi hagi repetició i que hi hagi diferents productes.

Quin percentatge d’aliments oferts són de proximitat?

Tots o gairebé tots, però també depèn molt de cada paradista i els productes que ofereixen. Però jo diria que el 80 o el 90 per cent són de proximitat.

Quines xerrades es duran a terme en el vadefoodies?

Per començar, divendres, a les 7 del vespre, mitja hora després de la inauguració; tenim la xerrada de la Cultura del pa, per Xevi Ramón, que seria com el Ferran Adrià del pa. Després, a dos quarts de nou, tenim la cuina del Perú amb Pablo Ortega, que és el xef del restaurant Tanta de Barcelona; i, més tard, a les nou del vespre, hi ha el vermut de nit que es un showcooking amb conserves Ramón Peña i degustació. Ho portarà Miguel Vega que és assessor gastronòmic de Conserves Ramón Peña.

El dissabte al matí hi ha un cicle de xerrades a càrrec de diversos emprenedors del món gastronòmic, organitzat per la Jove Cambra Internacional d’Igualada. Abans, a dos quarts d’onze, hi ha la Ciutats veg-freindly, per Salvador Sala, fundador de vegetalla, l’Helena Escoda, directora d’Ecocentre Barcelona, el Damis Torres, del negoci digital de Teresa Carles Healthy Foods, el Toni Catillo que té el Tres Unces, el Xavier Pellicer xef del restaurant Céleri; moderat per Joan Boix, de Cor Verd. A les 12 del migdia es farà el projecte SEN, que és una xerrada i showcooking de Núria Roure i el seu equip, sobre el Health coaching. Després, a les 6 de la tarda, es farà una xerrada participativa sobre cuina i ciència amb Pere Castells. I, per acabar, es farà una xerrada i degustació, Bean to Bar, a l’Auditori del Museu  per Oliver Fernandez.

Quines seran les tendències gastronòmiques d’aquesta edició? I quina penses que tindrà més ressò?

Hi ha diverses tendències gastronòmiques.

El Bean to Bar, que es tracta de l’slow food de la xocolata, el procés artesà de seleccionar el cacau en origen i donar-li aquells matisos que més interessen, fent petites produccions i experimentant per tal de fugir de l’estandarització de les rajoles de xocolata a la qual estàvem acostumats fins ara. Aquest moviment reivindica la manera tradicional de produir i menjar xocolata. Així com el cafè o el vi, la xocolata és diferent segons on s’hagi cultivat o com ha estat processada.

Al Health coaching no creuen en les dietes sinó en un estil de vida saludable. Consisteix en l’acompanyament nutricional d’una persona (coach), per resoldre problemes a través de la nutrició i per tal que el client recuperi la confiança en ell mateix i pugui resoldre altres problemes que l’impedeixen portar una vida saludable o estar al cent per cent. Paral·lelament, actualment estan molt de moda els programes detox, basats en dejunis i la ingesta de batuts o sucs verds. L’objectiu de fer un detox no és només eliminar toxines sinó començar des de 0, centrar-se en un mateix i cuidar-se.

Una altra tendència és la cuina de fusió que és un concepte molt general que s’utilitza en la gastronomia per a indicar la barreja d’estils culinaris de diferents cultures o la barreja d’ingredients d’altres països.

També es parlarà del dress code del vi, ja que l'etiqueta no és només una eina de màrqueting, és una obra d’art i és una peça clau, indispensable, per a un bon vi. Tant indispensable és aquesta bona imatge de l'etiqueta que en el vadefoodies ens parlaran sobre el boom de la influència de les etiquetes alhora de comprar un vi.

El món veg-friendly és una realitat que també descobrirem al vadefoodies. Diuen que una alimentació saludable pot canviar la vida a tothom, a més, ara, tot el vegetarià està de moda. Ja sigui per salut, sostenibilitat o ètica, faltarà veure si serà una moda efímera o una tendència de futur.

Una altra tendència serà la relació entre cuina i ciència, ja que la cuina del futur no s’entén sense una vessant científica. Al vadefoodies tindrem el plaer d’escoltar a Pere Castells en una xerrada participativa on s’hi interactuarà amb les receptes que ell proposa fer prèviament a casa. L’emprenedoria gastronòmica també tindrà el seu pes en vadefoodies ja que volem posar en valor els projectes del nostre entorn relacionats amb l’alimentació i la gastronomia.

Però penso que la tendència que tindrà més ressò serà la cultura del pa. Ja que es farà una xerrada, que de moment és la que compta amb més inscripcions i ajudarà a decantar la balança cap al pa de qualitat i no pas cap al pa industrial.

Com es promociona Igualada com a ciutat pionera de la gastronomia?

Nosaltres el que volem es formar part d’això, volem ser, de fet ho som d’alguna manera. Cal portar iniciativa, fer propostes i aconseguir que d’altres s’animin a fer esdeveniments gastronòmics. Volem aportar el nostre granet de sorra a Igualada.

 

 


5 Comentaris

I

Isaac Anidjar

Barcelona

18 de maig 2017.09:39h

Respondre

Feliçitats i endavant ! Molt d’exit . Estic segur que la marca ”vade” i en especial el vadefoodies traspasara la frontera de la comarca i arrivara a tindre el renom i popularitat arreu del... Llegir més País que te avui el Rec . Una abraçada a tota l’organització i en especial al ”foodie gros ” . ????

j

josep maria calafell

igualada

2 de juliol 2016.13:26h

Respondre

Molt bona iniciativa, on feu participar a comerços de la comarca, aixó es fomentar el comerç igualadí.
Felicitats i endavant ;).

M

Marisol

Igualada

1 de juliol 2016.17:57h

Respondre

... a la foto hi veiem 6 persones, no 5 ... qui falta ? :-)

M

Manuel Mateu-Ratera

Igualada

1 de juliol 2016.13:48h

Respondre

Igualada és viva! aquestes inciatives ens semblen molt interessants. Felicitats i endevant! Ah, i a la foto esteu molt guapos, Igualada viva i en color! La joventut al poder.

X

Xavi

Capellades

1 de juliol 2016.13:22h

Respondre

Felicitats per l’Iniciativa, esperant que prosperi molt tant a nivell gastronòmic com de ciutat.
Ànims i molta sort!!!
Xavi

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic