TORNAR

'La Freska és la cervesa de l'Anoia'

Freska Cervesa Artesana és l'única empresa cervesera de l'Anoia||Albert Basas, copropietari de FRESKA "Cervesa Artesana de l'Anoia"

Dimecres, 6 març 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Freska és la única empresa productora de cervesa a la comarca de l'Anoia. Només fa uns mesos que va començar a comercialitzar-se i aquest cap de setmana es presenta al Barcelona Beer Festival. L'igualadí Albert Basas i la seva parella, la jorbenca Núria Casellas, enginyers de professió i amants de la gastronomia, són els propietaris d'aquesta empresa que té vocació d'implantar-se a la comarca de l'Anoia.

Freska Robí

Albert Basas i Núria Casellas, propietaris de l'empresa

Sou l'única empresa de la comarca de l'Anoia de fabricació de cervesa. Com va sorgir la idea de crear-la?

El projecte va sorgir ara fa dos anys i mig, i fa uns mesos vam presentar-nos per primera vegada a la Fira de la Cervesa Artesana de l'Espelt.

Som uns apassionats de l’artesania i del producte “fet a casa”, i per això vam decidir començar aquesta aventura de la producció de cervesa artesana.

Havíem fet viatges per zones com la vall de Lötschental, la vall d’Ötztal, regions alpines de Suïssa i Àustria respectivament, així com altres escapades a regions cerveseres del d'europa, i això ens va permetre aprofundir en tot un seguit de cultures on la seva gastronomia gira al voltant de la cervesa. Vam conèixer moltes cerveses d'alta fermentació, amb to fosc, molta escuma i suaus al paladar...

Això va inspirar la vostra primera varietat de cervesa, la 'Rubí'?

Sí. És una Weizenbock. Es diu Robí perquè tot i ser molt fosca té tons vermellos. Està elaborada amb maltes de blat i ordi, aproximadament en les proporcions 60/40, llúpol i llevat, sense additius, sense filtrar ni pasteuritzar.

El procés és molt llarg, però aporta una cervesa amb una tonalitat fosca, una escuma densa, molt cremosa, aromes caramelitzats molt intensos, suau al paladar i amb un formigueix inicial que es deu al blat.

És una cervesa especial, per ser acompanyada amb productes de la terra.

Estem parlant d’una cervesa artesana que requereix d’un mínim de mes i mig per poder vendre al públic amb totes les garanties de qualitat.

Quina fabricació teniu?

Tenim una producció petita. Ara mateix estem produïnt lots de 200 litres, que és el que equival a una cocció. Amb aquests 200 litres omplim 600 ampolles i fem una cocció cada 2 mesos. Així doncs, produïm uns 3.600 ampolles l'any. La nostra política vol primar sempre la qualitat, per tant, de moment FRESKA fabricarà edicions limitades.

Sempre és bona època per produir cervesa?

No. Per fer cervesa cal que la temperatura ambiental sigui fresca, i per això és convenient fer-ho en els mesos freds de l'any. A l'estiu, que fa calor, la cervesa és per consumir-la (riu).

De moment heu presentat la varietat 'Rubí'. Teniu preparada alguna varietat més ?

Sí. A l'estiu tenim presentat presentar una varietat de cervesa totalment diferent. Si la cervesa Rubí és fosca i contundent, adequada per quan fa fred, la que presentarem a l'estiu serà fresca i lleugera, per fer passar la set a l'estiu.

“FRESKA” és un projecte que té un inici però no un final, vol mostrar cerveses característiques d’altres regions i intentar crear un estil propi a l’Anoia.

Quina acceptació ha tingut la Freska?

A la fira de l'Espelt vam esgotar l'edició limitada que havíem fet. De moment volem ser una empresa local, volem consolidar-nos a la comarca i tenim com a projecte que ben aviat la nostra cervesa es comenci a comercialitzar en alguns bars i restaurants de l'Anoia, aquells qui busquin oferir un producte de qualitat, amb un valor afegit.

Què n'espereu de la vostra participació al Barcelona Beer Festival que es celebrarà els propers 8, 9 i 10 de març?

Aquest festival és la segona vegada que s'organitza i serà un punt de trobada dels productors de cervesa artesana amb els aficionats i persones que s'apropen per primera vegada a aquest producte.

S'espera que unes 25.000 persones passin per la Cúpula de Les Arenes, a Barcelona, el recinte de la fira...

Serà una manera de donar-nos a conèixer. Més de150 cervesers artesans participen al festival. Hi haurà 55 cerveseries catalanes, 25 de la resta de l’Estat espanyol i 70 que vindran d’altres països, però des del festival s'ha prioritzat molt la promoció de les cerveses d'aquí.


5 Comentaris

F

FRESKA

6 de març 2013.17:39h

Respondre

Moltes gràcies per la publicació anoiadiari, i gràcies també als comentaris, intentem fer un producte de qualitat i això com tots sabem no sorgeix de sobte.

Pel que fa al comentari de... Llegir més l’Enric, de moment pots contactar amb nosaltres via facebook o be visitant el nostre blog, on trobaràs tota la informació de la cervesa i com obtindre-la.

cervesafreska.wordpress.com

j

josep

6 de març 2013.10:06h

Respondre

La vaig poder provar durant a seva presentació. És una molt bona cervessa artesssana. Potser s’hauria de reduir un xic l’amargor.

Tot el meu recolzament sobre la vostra iniciativa

Un taster... Llegir més de la cervessa artesana

C

Cambra de Comerç Delegació a l'Anoia

6 de març 2013.09:24h

Respondre

Enhorabona per la vostra iniciativa i esperem que tingueu molta sort en aquest nou projecta.

E

Enric

Igualada

6 de març 2013.08:08h

Respondre

A on la podem trobar?

T

Teresa

Igualada

6 de març 2013.06:31h

Respondre

L’he provat i és molt bona!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic