TORNAR
PUBLICITAT

Íngrid Calaf: “Si no comencem pel cap, no podrem continuar pels peus ni pel conjunt de tot: cos i ànima”

Parlem amb la podòloga de la clínica Boca a boca

Dimecres, 7 novembre 2018. 16:16. Redacció AnoiaDiari.

Què hi fa una podòloga en un centre dental ?

Vaig aterrar al Boca a Boca gràcies a la posturologia. La posturologia és la ciència que estudia el sistema tònic postural, és a dir, les oscil.lacions del cos per mantenir l’equilibri estàtic i dinàmic dins la verticalitat humana en relació a l’espai que ens envolta. Consta d’un equip multidisciplinar del qual formem part podòlegs, odontòlegs, optometristes, osteòpates, fisioterapeutes, etc.

Explica’m la relació dels peus amb la boca?

Per entendre bé la relació, cal saber el significat del concepte ‘tensegritat’. La tensegritat és un principi estructural constituït per elements de compressió discontinus connectats per cables de tensió continus. Aplicat al nostre organisme, els elements de compressió discontinus serien les estructures òssies, i els cables de tensió contínua, el sistema fascial (sistema de membranes que recobreix el cos). Per tant, una mala oclusió dental o un mal recolzament plantar (entre altres dispercepcions dels nostres sentits) tenen com a conseqüència una mala postura. Si donem una informació des de qualsevol captor (peu, boca, ull, pell, vestíbul), aquesta pot repercutir a qualsevol part de l’organisme.

La salut hauria de començar sempre pels peus?

No ho diria d’aquesta manera. Penso que per gaudir d’una bona salut hem de tenir una bona educació per la salut, on la prevenció passa pel davant i no només a nivell dels peus. Començant per l’escola i fomentant una salut comunitària.

La medicina occidental ha fet grans avanços per curar malalties i això és molt bo, però penso que li hem de donar més importància a la prevenció per no arribar a desenvolupar-les. Als professionals de la salut ens cal incidir en una bona alimentació, un bon estat físic i sobretot emocional del pacient.

Quins son els problemes més freqüents en els peus ?

Lesions unguials com ungles encarnades, lesions dèrmiques: durícies, fongs, berrugues, problemes biomecànics i posturals... El 80% de la patologia física del peu, es deu al calçat.

Els joves també pateixen problemes als peus o més aviat és la gent gran la que té més necessitat de professional podòleg?

Tenim pacients de totes les edats. Depèn de la patologia, és mes habitual en gent jove o en gent gran.

Per exemple, en els últims anys, entre els joves s’ha posat de moda començar un esport sense informar-se prèviament del calçat adequat. Quan porten practicant-lo un mes aproximadament, comencen a aparèixer lesions i problemes als peus que poden repercutir als turmells, genolls, malucs i esquena.

Hem de ser conscients que no tots els cossos tenen les mateixes condicions físiques per poder realitzar una activitat en concret; per tant, hi ha d’haver un treball previ progressiu per tal d’evitar lesions greus.

Quines mesures podem posar en pràctica per cuidar millor els peus i de rebot la resta del cos?

En primer lloc, adquirir una higiene de base. Cal rentar els peus amb aigua i sabó, i no oblidar-nos d’assecar-los a consciència, sobretot els espais interdigitals. Utilitzar mitjons de cotó i mantenir-los hidratats.

Una pràctica molt bona és la de caminar descalç per diferents superfícies, sobretot els més petits de casa. Dels 0 als 3 anys, el nostre cervell no deixa de captar informació durant les fases de reptació i el gateig; és quan la visió, l’oïda i el tacte ens ajudaran a desenvolupar una correcta coordinació motora.

Per altra banda, tal i com deia abans, fer ús d’un calçat adequat és importantíssim. A part d’estar fabricat de bons materials, s’ha d’adaptar a la morfologia i a l’activitat diària del nostre peu, no només al nostre gust. Com a podòloga, aconsello tenir com a mínim un parell de calçats per anar combinant. Portar sempre les mateixes sabates no és bo, perquè el peu s’acaba acomodant a un sol espai.

És important començar de joves a cuidar-nos els peus?

És essencial. Els peus, com la resta del nostre cos, tenen molta memòria. Si els maltractes des de ben joves, el més probable és que de gran apareguin problemes.

Tornem un moment a la relació dels peus amb la boca i amb la resta del cos. Els mals hàbits posturals els adoptem pel ritme de vida que portem?

És veritat que la societat d’avui en dia ens empeny cap a un ritme de vida estressant, facilitant que tinguem menys temps per dedicar-lo a un mateix, i això implica adoptar mals hàbits posturals; però també hi hem de sumar una base genètica i transgeneracional. D’altra banda, també és cert que només nosaltres mateixos podem decidir quin estil de vida portar i realitzar els canvis pertinents. Aquesta és la part més difícil.

Ets també posturòloga, fa poc que has acabat el Màster, la idea és veure el cos amb tota la seva perspectiva?

Correcte. El cos ens parla i es tracta de saber entendre què ens està dient, sense conceptualitzacions prèvies. Tal i com diu el Dr. Beltran, un dels pares de la posturologia a casa nostra, l’angoixa es produeix per un mecanisme de fricció entre no voler afrontar el canvi i el fet del canvi; i el dolor és el mecanisme de resistència d’un cos al canvi. El nostre paper com a posturòlegs és donar informacions al cos en forma d’estímuls, perquè un mateix tingui més recursos per afrontar el canvi.

Així doncs, què és més important començar amb els peus o amb el cap?

Si no comencem pel cap, no podrem continuar pels peus ni pel conjunt de tot: cos i ànima.

 


2 Comentaris

M

Miquel

Berga

10 de novembre 2018.11:54h

Respondre

Molt interesaant!

M

Marisol

Igualada

8 de novembre 2018.18:27h

Respondre

Quin goig veure professionals tan joves i tan ben formats que facin prevenció a casa nostra ! Molta sort Ingrid i gràcies per aquest breu però aclaridor article que tots/es els/les professionals... Llegir més de la salut haurien de llegir

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic