//Plugins sense CDN ?>
Les empreses anoienques i en especial les de la Conca d'Òdena formen part dels negocis més afectats per l'efecte de la COVID19. I en la mateixa mesura, els seus treballadors. El president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, parla amb AnoiaDiari de la situació actual i, en concret, de les qüestions que l'administració ha deixat sense resoldre, com la "incapacitat temporal" per als treballadors de fora de la Conca d'Òdena que no hi van poder accedir durant el confinament perimetral. (l'entrevista es va fer hores abans que Joan Domènech participés en la trobada amb el President Quim Torra).
Han passat dos mesos i mig des del confinament de la Conca d'Òdena i no hi ha resolució pels treballadors i treballadores que no van poder accedir als seus llocs de treball de dins la zona perimetrada. A la inversa, les persones de dins la Conca que havien d'anar a treballar fora, sí que se'ls va concedir la "baixa per incapacitat", tot i que va tardar un temps. Quina administració ho ha de resoldre? I per què es tarda tant?
Al llarg d'aquest temps hem parlat amb tots els actors: el govern estatal, la Generalitat, l'Ajuntament i les diputades i conselleres anoienques. És el govern de Madrid el que ho ha de moure. Són els que ho han de fer, a través del BOE, on es publica. Portem més de dos mesos així i crec que ja podem parlar d'ineptitud. A més, és que estem parlant d'un afer que ja s'ha resolt cap a un cantó, els homes i dones que vivien dins els quatre municipis confinats i que havien d'anar a fora de la zona confinada. Ens preocupa que aquest tema vagi quedant apartat. Som la veu de les empreses, però també de treballadors i treballadores.
Quina afectació té?
De moment, qui es fa càrrec d'aquests dies que aquestes persones es van estar sense poder treballar? Són molts dies i cal una solució. El govern de l'estat és qui va imposar l'estat d'alarma i per tant és qui ha de donar la solució. Les empreses i els seus treballadors es troben en la indefinició. Algunes no van poder obrir, sense operaris.
Com han d'intervenir les administracions en la situació actual? Quin és el funcionament dels ERTO?
Les ajudes les ha de liderar l'estat. I el mateix Estat s'ha d'espavilar amb els ERTO. Hi ha un treballador que ha cobrat 0,40 euros per un ERTO el març; el mes següent, va cobrar més: 1,40 euros.
S'ha parlat de demanar la "zona catastròfica".
Bé, la cosa no és aquesta, només que tenim un greuge afegit a la Conca d'Òdena. Si Pere Aragonès demana diners al govern espanyol perquè Catalunya és una de les zones més castigades per la COVID19, nosaltres dins de Catalunya també som una zona especialment castigada i necessitem un tracte preferent. Tenim un greuge afegit i és que durant unes setmanes tot el país podia treballar amb relativa normalitat excepte la Conca d'Òdena. La competència de les nostres empreses estava en una situació preferent i hi va haver comandes per a negocis de la Conca d'Òdena que no es van poder fer. No ens deixaven treballar, es pot dir.
La manca de material de protecció ha estat un dels clams de les empreses i els treballadors. Com estan ara?
Hi ha empreses que van tardar més a reprendre l'activitat per la manca de material de protecció. Sense EPI, no es podia engegar l'activitat. Això ha estat un factor afegit que va perjudicar a molts negocis. He de dir que les empreses han fet els deures en aquest sentit. I hem fet tot el possible per ajudar-los.
I el sector turístic, com se'n sortirà?
El cert és que ja som a la Fase 1 i podem dir que la pitjor part ja ha passat. La qüestió és que les normatives van canviant cada setmana i ens hi hem d'adaptar. La qüestió en el sector turístic és la dificultat d'arrencar si només pots omplir una part del negoci. S'ho pensen dos cops i algunes no obren. Anem a remolc del BOE: en ocasions s'anuncia una mesura, però tarda en ser publicada.
Què necessiten les empreses, a més de les ajudes?
Cal més flexibilitat en els ERTO, perquè no podem treballar en les mateixes condicions que tres mesos enrere. Trigarem temps a estar al 100% i fins que no es recuperi aquesta situació, cal flexibilitat.
Demana més despesa pública?
La solució no pot ser que les empreses paguin més. S'està fent a tot el món: cal més flexibilitat en el deute.