TORNAR

Joan Serra: “La ciutadania ha estat exemplar”

Un any amb la COVID: Parlem amb els batlles de la Conca d’Òdena

Diumenge, 21 març 2021. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quin record té de l’inici de la pandèmia a la Conca d’Òdena i de les primeres setmanes de la crisi, especialment durant el confinament?

El record que tinc de fa un any és primer, com tothom, de gran sorpresa, d’estar vivint una pel·lícula. Seguidament, de treball en equip amb els altres alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena per saber que la situació és molt greu i que cal anar junts per sortir-ne forts. Aquest és el record que tinc, moltes reunions, molt nerviosisme, una situació complicada... però que junts ho vam saber afrontar i vam saber compartir i vam saber trobar les millors solucions.

Un any després, i mirant-ho amb perspectiva, què és el que més valora d’aquelles primeres setmanes, quan la Conca d’Òdena va ser la “zona zero” de la pandèmia a Catalunya?

Recordo que com a poble, Castellolí va jugar un paper important en tenir el punt de control del confinament i tenir tots els operatius de Protecció Civil i Mossos d’Esquadra. I, per tant, sovint estàvem preocupant-nos del comandament i compartint aquesta informació dins la Conca d’Òdena.

També, amb la perspectiva del temps, que creu que s’hauria d’haver fet diferent?

Amb la perspectiva del temps crec que s’hauria d’haver escoltat més a les alcaldies, concretament des de la conselleria d’Interior. No es va voler escoltar la realitat del territori.

Com valora la tasca que han fet al llarg d’aquests dotze mesos els professionals de serveis, especialment els sanitaris?

La tasca dels sanitaris en els darrers dotze mesos ha estat extraordinària, són els nostres herois. I especialment els sanitaris de la sanitat pública. Si alguna cosa ens ha mostrat la crisi de la COVID-19 és que tenim sort de tenir aquest servei sanitari, perquè sinó la situació hagués estat molt més catastròfica. I gràcies a ells, al seu esforç, a les seves hores, gràcies al seu sacrifici personal, hem pogut afrontar de la millor manera possible aquesta situació. Per tant, la nostra més sincera gratitud a tots i totes els sanitaris del nostre país.

I la ciutadania?

La ciutadania ha estat exemplar, perquè en tot moment van entendre la situació, es van posar a disposició, van ser els primers que ens ho van posar molt fàcil als ajuntaments, ens ajudaven amb el que calgués i eren molt solidaris amb els seus propis veïns.

Quin impacte, en l’àmbit de la salut, ha tingut la pandèmia al seu municipi al llarg d’aquests dotze mesos?

En l’àmbit de la salut, en el cas de Castellolí, s’han vist reduïts els serveis que teníem, com el servei del CAP. Bàsicament perquè tots els sanitaris que hi treballaven han hagut de centralitzar-se per fer més efectiu el seu treball per tota la Conca. Un fet totalment comprensible i que esperem que en els mesos vinents es vagi normalitzant i tornem on érem, amb un servei normal. De moment, veïns i veïnes han hagut de desplaçar-se a pobles veïns on hi havia el CAP. Aquesta és la part més afectada en l’àmbit de la salut.

I quin impacte ha tingut en l’àmbit econòmic?

L’impacte des de l’àmbit econòmic, doncs grans instal·lacions com el Parc Motor de Castellolí han hagut de tenir tancada la seva activitat durant els mesos més aguts de la crisi pandèmica i, per tant, això vol dir que no han tingut activitat i, com que no tenien activitat ells, doncs tots els serveis vinculats tampoc. Igual que la restauració, que ha hagut d’estar tancada molts mesos, doncs també se n’ha ressentit i també algunes empreses que tenim en naus industrials al poble. Com a tots els municipis, totes les empreses s’han vist clarament afectades tot i que nosaltres, per la nostra pròpia estructura, no tenim tant atur com tenen altres municipis de la Conca d’Òdena, que tenen un atur molt més important. En aquest cas, l’atur a Castellolí s’ha vist ressentit en un parell de punts percentuals, però estem molt per sota de la mitjana del país.

 

Quines mesures destacaria de la resposta que s’ha fet des del seu ajuntament per fer front a la crisi?

En referència a les mesures econòmiques, hem ajudat les entitats del poble, donant-los-hi més ajuts que mai; hem ajudat a tots els veïns i veïnes fent una baixada de l’IBI a tots els immobles de Castellolí d’un 10% aquest 2021, entenent que és una mesura que afecta a tothom i que ajudarà a tothom a tenir menys pressió fiscal; hem donat ajuts directes per les persones que estaven en ERTE; hem fet gratuïts tots els cursos que s’han pogut mantenir de forma en línia o semipresencialment; hem ajudat als comerços directament amb diners per les seves pèrdues en aquests mesos sense activitat; i hem aplicat totes les mesures que bonament hem pogut. També vam fer servei de neteja i desinfecció dels carrers a través de la brigada municipal; i portàvem el menjar a totes aquelles famílies vulnerables que ens ho van demanar; també hem portat tecnologia a les persones grans perquè es poguessin comunicar amb els seus familiars i no quedessin aïllades socialment.

 

Quines actituds ha vist diferents en el seu entorn, tant de ciutadans com de companys en la política?

La COVID-19 sí que ha canviat coses evidentment, i jo crec que algunes d’aquestes es sostindran en el temps. Per exemple, s’ha fet un pas endavant amb el teletreball, molta gent ja no cal que es desplaci per treballar i ho pot fer des de casa o des d’entorns més propers, essent més sostenible. Per altra banda, també ens ha aïllat de la part més social, de trobades amb amics i família, de compartir activitats i moments amb els amics del poble... Això jo crec que amb el temps es recuperarà i, quan la situació ho permeti, ens anirem retrobant i l’Ajuntament haurem de crear aquests punts de trobada perquè això, a poc a poc, es vagi normalitzant.

 

Quin ha estat el pitjor moment? I el millor?

El pitjor moment és, sens dubte, quan saps que un amic, un familiar o un veí o una veïna de Castellolí malauradament ha perdut la vida per culpa d’aquesta malaltia. Et solidaritzes amb la família, et solidaritzes amb els amics i és un moment dolent per tothom. També són moments dolents quan saps que hi ha persones que estan passant-ho molt malament a l’hospital, disputant-se entre la vida i la mort, i no pots fer-hi res. Aquest és el pitjor moment de la pandèmia que ens ha tocat viure. I, el millor moment, és quan persones que saps que tenen la malaltia la superen i, sobretot, pel que significa, l’arribada de les vacunes.

 

Com preveu aquest 2021? Serà l’any de la fi de la pandèmia?

El 2021 per mi és un any d’arribar al final del túnel. Jo crec que en el primer semestre ens tocarà ser molt prudents i aplicar moltes mesures per tal que acabem, si més no, amb la part més difícil de la pandèmia. I el segon semestre de l’any, seran els mesos de la recuperació, la sortida, on tindrem més de la meitat de la població ja vacunada i on començarem a normalitzar les coses. Arribant, a finals de 2021, amb una situació –espero– ja molt més pròxima a la normalitat que no pas el que ens ha tocat viure aquest últim any.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic