TORNAR

Jordi Cuadras: “Els millors anys d’Igualada estan per venir i els farem realitat”

Entrevista al candidat d’Igualada Som-hi a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dimarts, 23 maig 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

Ha sigut un mandat marcat per la minoria del govern davant la qual el nostre grup hem tingut l’habilitat de condicionar-lo amb un munt d’accions que hem aconseguit impulsar des de l’oposició. Tenim molt clar que no estem en política per escalfar la cadira, sinó que estem en política per treballar per la ciutat, sigui des de l’oposició o des del govern. Aquest mandat ho hem fet des de l’oposició i estic convençut que a partir del 28 de maig ho farem des del govern. Hem fet una oposició amb capacitat d’acord útil i constructiva i, alhora, també una oposició contundent i fiscalitzadora quan ha tocat.

Què té avui Igualada que no tingués fa quatre anys i que és fruit de la política útil que hem practicat? Li poso cinc exemples: la creació de la quarta Escola Bressol Municipal el Rusc, la Targeta de Compra Local per les persones a l’atur, el camp de gespa de Fàtima, la bonificació de l’IBI per qui instal·li plaques fotovoltaiques o la cuina de l’Escola Gabriel Castellà.

La ciutadania ens vota per treballar i aportar en positiu, i això hem fet. Entre eleccions i eleccions, hi ha quatre anys per treballar per la ciutat i nosaltres els hem aprofitat tot i ser a l’oposició.

Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer Igualada Som-hi en aquest canvi?

És evident que després de dotze anys Igualada necessita un nou impuls. La prova d’això és que Junts no està fent pràcticament propostes en aquesta campanya, és un govern que està en temps de descompte. Aquestes eleccions van d’escollir entre dos models de ciutat: entre nou o vell, entre futur o passat i entre inèrcia o impuls. I nosaltres som el nou impuls que Igualada necessita. Tenim l’equip, les idees i la força per fer avançar Igualada.

El nostre projecte és un model de ciutat que mira al present, però que, sobretot, mira al futur. El nostre projecte no és d’un sol mandat, sinó que proposem fer plegats la Igualada del 2030 i això vol dir la Igualada dels propers 4 i 8 anys. Som un equip de ciutat, una llista que va molt més enllà dels partits polítics. Persones que formen part del PSC, però moltes altres que són independents i que, per Igualada, creuen en el projecte d’Igualada Som-hi. Som un equip format per persones que tenim la nostra pròpia trajectòria professional fora de la política, que si fem el pas d’estar en política és perquè volem i perquè ho sentim amb el cor i el cap i perquè volem oferir tota la nostra experiència a la ciutat. També som un equip que sabem escoltar, que escoltem, que estem al costat de la gent, que trepitgem el carrer, que coneixem Igualada al detall perquè la vivim de tu a tu amb tots els veïns i veïnes.

En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

Nosaltres no ens presentem contra ningú, sinó que ens presentem a favor d’Igualada. Per això ja vaig anunciar a l’acte de la presentació de la llista al Museu que, primer de tot, d’aquí al dia 28 de maig vull fer un pacte amb els ciutadans i ciutadanes d’Igualada. Un gran pacte per fer avançar Igualada. Un gran pacte per compartir aquest projecte per Igualada. La nostra bandera és la d’Igualada i aquí hi cap tothom. El nostre compromís és amb Igualada i la seva gent. Igualada, primer. Igualada, Igualada, Igualada. Estic convençut que la nostra posició és la posició central a la nostra ciutat, que som majoria els que volem un nou impuls, els que volem fer avançar Igualada i els que volem que Igualada guanyi el futur. Ho dic així de convençut perquè és el que cada dia em diu la gent pel carrer. Després de dotze anys, la gent té ganes d’un nou aire a Igualada i gairebé tothom qui em trobo em comenta que l’alternança en política és bona. Estem preparats per assumir aquesta responsabilitat.

Com creu que afectarà la sortida dels Comuns de la seva formació?

El nostre és, per davant de tot, un projecte de persones i no tant de sigles. I les persones dels Comuns implicades en el nostre projecte els darrers quatre anys, continuen amb nosaltres. El nostre equip no ha variat, al contrari: es manté amb més força i energia que mai perquè la suma en política és bona i positiva. Que la direcció dels Comuns hagi imposat un candidat des de Barcelona en contra del que havia decidit l’assemblea d’Igualada i que hagi trobat una persona disposada a ser aquest candidat escollit a dit des de Barcelona sense el suport del grup local, és un tema que no ens afecta.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Sabem on anem perquè tenim molt clar quins són els reptes que Igualada necessita afrontar per portar-la al futur. Nosaltres marquem cinc reptes i els esmentaré amb dades.

Economia i creació d’ocupació: tenim 2.124 persones sense feina, el que vol dir un atur més alt que la mitjana de la província, 16.000 persones d’Igualada i l’Anoia que van a treballar fora cada dia i, segons dades del mateix Ajuntament, un 45% dels joves creuen que hauran de marxar d’Igualada. I un afegit: no ha vingut cap de les empreses que el govern de Marc Castells va prometre fa dotze anys.

En tema d’habitatge: tenim 1.600 pisos buits i tancats, els lloguers disparats als 600 i 700 euros i molts joves, famílies i gent gran amb dificultats de trobar un habitatge digne. I un govern que no ha fet cap pis de lloguer assequible en dotze anys.

En seguretat, hi ha dones que tenen por d’anar soles pel carrer, adolescents que són atracats a la plaça de Cal Font, les escales mecàniques o els voltants de l’Hospital i gent gran que pateix estrebades en alguns barris.

En urbanisme i mobilitat: tenim una planificació urbanística que fa trenta-sis anys que no s’ha actualitzat, un barri del Rec pendent de transformar-se i la necessitat de vertebrar millor la ciutat per facilitar la mobilitat a peu i sostenible.

I el cinquè repte és fer una Igualada amb oferta per gaudir-la i això vol dir oci, cultura i esport. Especialment per la gent jove. Ens ho diuen molts adolescents i les seves famílies: ara no tenen on anar.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Primer de tot, si soc el proper alcalde d’Igualada l’economia i la creació d’ocupació serà una prioritat pel meu govern. Tenim molt clar que qui crea feina és l’empresa privada i batallarem perquè els empresaris de la nostra ciutat puguin fer-ho amb facilitat i n’hi hagi de fora que tinguin ganes d’invertir a Igualada.

Posarem en marxa una finestreta única per agilitzar els tràmits que depenen de l’Ajuntament davant l’obertura de qualsevol negoci.

I treballarem per crear ocupació en quatre àmbits de creixement i en els quals la ciutat pot ser referent: la indústria, la rehabilitació d’habitatge, l’economia verda i l’atenció a les persones. Són quatre sectors en els quals Igualada pot ser competitiva i són sectors amb bones perspectives de futur pels quals cal apostar. A més, són sectors en els quals els perfils de les persones de la nostra ciutat que hi ha a l’atur hi poden encaixar fàcilment amb una formació ràpida. Volem que Igualada tingui futur i Igualada només tindrà futur si les persones que hi viuen i, sobretot els joves, hi tenen futur.

Un altre dels projectes clau d’Igualada Som-hi per atraure i generar activitat econòmica és la construcció del Tren gran. Al mes de gener ja vaig presentar un Pla per aconseguir construir una línia que vagi de Cervera a Martorell i que enllaci les actuals línies de tren que arriben fins a aquestes dues ciutats perquè, passant per Igualada, neixi una nova línia de passatgers i mercaderies que ens comuniqui amb Barcelona en 40 minuts.

En l’àmbit de l’ocupació també tenim com a prioritat reclamar i aconseguir l’ampliació de l’Institut Milà i Fontanals de Formació Professional per garantir que cap alumne es quedi sense plaça, cosa que ara no passa.

Quant a habitatge, veiem com la nul·la política d’habitatge públic del govern de Junts i la pujada dels preus del lloguer que hi va associada, està provocant que molta gent quedi fora de l’accés a l’habitatge a Igualada. Si guanyem les eleccions del 28 de maig, farem d’aquest tema una prioritat i treballarem per solucionar-lo amb tres grans accions: un programa atrevit de rehabilitació d’habitatges per incentivar que es posin al mercat els 1.600 pisos buits i tancats que té Igualada, dotar l’empresa municipal d’habitatge PIMHA del pressupost adient perquè pugui tornar a construir habitatge públic de lloguer assequible i adquirir esquelets buits d’habitatges a mig construir en mans dels bancs per a fer-hi habitatge social.

Pel que fa a la seguretat a l’espai públic és una prioritat per nosaltres i durant aquest mandat no hem parat de fer propostes en aquest sentit. Creiem en la nostra Policia Local i en el treball que fan els agents i volem potenciar-lo molt més donant-los més eines per ser el màxim d’efectius. Proposem cinc grans accions: recuperarem la figura del Sereno d’acord amb les associacions de veïns a partir de la detecció conjunta de les necessitats i estaria format per parelles de persones que farien tasques de vigilància al carrer per evitar ocupacions, robatoris o donar seguretat a les persones que surten de casa o van a treballar a les nits. Crearem una Unitat Policial d’Intervenció Especial per a les nits del cap de setmana destinada als problemes que es generen les nits del cap de setmana com baralles o actes vandàlics. La tercera acció que proposem és l’impuls de l’aplicació mòbil M7 Citizen Secutiry que, davant una situació de risc, només prement un botó s’envia una alerta per geolocalització a la Policia Local i s’activa un dispositiu. La quarta acció és una aplicació mòbil de seguretat pel comerç i la cinquena acció és incrementar les patrulles a peu a tota la ciutat.

Sobre urbanisme i mobilitat, cal abordar la transformació del barri del Rec perquè l’obertura al mar que va fer la Barcelona olímpica sigui, per nosaltres, l’obertura al sud. També planificarem què fer amb grans edificis buits com, per exemple, Cal Carner, Carlomagno o l’antic Correus. Proposem donar una sortida a l’Hotel Ciutat d’Igualada on, si guanyem les eleccions del 28 de maig, hi farem la residència d’estudiants que la nostra ciutat necessita amb un gimnàs i una sala d’estudi als baixos oberta a tothom. I a part d’això també volem donar més vida als barris d’Igualada amb espais públics com les tres petites rambles que proposem al carrer Masquefa del barri de Set Camins, al carrer Pau Muntadas del barri de Montserrat i a l’avinguda Verge de la Pietat de Fàtima. I garantir que tots aquests barris estan ben connectats. Per això, si soc el proper alcalde d’Igualada, instal·larem rampes mecàniques al carrer Lleida i l’avinguda Balmes per salvar el desnivell nord-sud d’Igualada i facilitar la connexió a peu.

I pel que fa a gaudir la ciutat crearem un Espai d’Oci per Joves a l’avinguda de Catalunya, al costat del Parc Central, als terrenys que ara hi ha lliures davant de la rotonda del carrer Lleida i el carrer França amb una bolera, una sala de jocs, una sala d’actes adaptada per fer-hi concerts o festes en horari de tarda, escape room i aules per assajos de grups de música jove d’Igualada. Al costat d’aquest espai i fins a Can Busqué proposem crear un nou Complex Esportiu per fer front a la saturació del complex de les Comes. És una demanda dels clubs de la nostra ciutat. Tindria pavelló polivalent, pista d’hoquei i piscina d’estiu i d’hivern. Estarem equilibrant, també, Igualada, ja que el pavelló de les Comes es troba al nord de la ciutat, a l’oest hi ha l’Estadi Atlètic, el Molí Nou i l’Infinit, i a l’est d’Igualada no hi ha cap equipament d’aquestes característiques. I amb ell dotarem d’una piscina tota la zona dels barris de les Comes, Poble Sec, les Flors, Montserrat i Sant Crist, que són barris als quals les piscines d’estiu els queden molt lluny.

I pel que fa a la cultura, convertirem l’Escorxador en la Fàbrica de les Arts on consumir i crear cultura amb un auditori i les escoles de música, teatre i art.

Com serà Igualada d’aquí a deu anys, el 2033? Com se la imagina?

Aquesta pregunta m’omple d’il·lusió perquè tinc la Igualada del 2030 al cap amb totes aquestes accions que li he comentat que tenim al programa per fer-la possible amb un total de 182 propostes. Una Igualada líder i referent, una Igualada amb ambició i que guanyi el futur. Oberta i moderna. Capdavantera i amb tothom. Si estic en política és per fer tot això, com la resta de les persones de la nostra llista. Volem ser útils. Com sempre dic, vull que d’aquí a uns anys les ciutadanes i ciutadans d’Igualada que tenen dret a vot el 28 de maig estiguin orgullosos i orgulloses de dir: jo vaig ser-hi. Jo vaig fer possible el nou impuls, jo vaig confiar en el nou impuls. Jo vaig votar Igualada Som-hi. I vull que puguin dir, amb el cap ben alt: la Igualada que hi ha ara és fruit d’aquell vot que vaig fer el 28 de maig del 2023. Els millors anys d’Igualada estan per venir i els farem realitat.

 

Un petit qüestionari...

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Joan Agramunt: Retrobat

Marc Castells: Esverat

Carmen Manchón: Divertida

Rafa Moya: Inestable

Pau Ortínez: Antisistema

Alba Vergés: Nouvinguda

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Jordi Cuadras: Progressista

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Igualada

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

El Parc de l’Estació


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic