TORNAR

Jordi Riba: "El nostre model és la cohesió"

Avui reproduïm l’entrevista a Jordi Riba, de l’AnoiaDiari en paper #AD24M

politica
Dimecres, 20 maig 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

D’HOME FORT A CANDIDAT. Va ser l’home fort de Jordi Aymamí dins els governs de l’Entesa i ara ha pres el relleu i és candidat de Socialistes d’Igualada. És diplomat en Funció Gerencial de l’Administració Pública per ESADE i llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració.

Què aporta el seu projecte que no trobem en el dels altres partits?

El projecte de Socialistes d’Igualada es planteja com l’alternativa a l’actual govern de CIU i ERC i per representar un projecte clarament progressista i d’esquerres que defensa un model de ciutat fonamentat en la cohesió social i territorial. En un moment en el qual CiU i ERC són dues formacions que conflueixen en un sol riu, tal i com han demostrat després de quatre anys de govern conjunt i de dretes a Igualada i que, per tant, no són opcions diferenciades, cal una alternativa. I nosaltres som aquesta alternativa i per això treballem: per oferir un projecte alternatiu a la ciutat perquè creiem que el futur d’Igualada pot i ha de ser diferent.

Per això, les polítiques que es proposen per als propers quatre anys estan centrades en l’atenció a les persones i a les famílies amb més necessitats econòmiques i socials per tal que ningú quedi enrere a la nostra ciutat sense rebre l’atenció necessària per part dels serveis públics. Per tant, l’aspecte en què més èmfasi fem en el nostre projecte és sens dubte el social i la lluita contra la desigualtat.

ERC i CiU tenien el compromís de fer un nou POUM i no ho han complert

Estem a les portes d’un nou pla urbanístic. Com ha de ser aquest pla? I com s’ha de tramitar? I què s’ha de fer amb el Rec?

Estem a les portes d’un nou pla urbanístic? Dependrà de qui tingui responsabilitat de governar, CiU i ERC tenien el compromís en el seu programa electoral de fa quatre anys i no ho han complert. Per a nosaltres és indispensable afrontar la redacció d’un nou POUM, no podem seguir gestionant un Pla de l’any 1986 a base de modificacions puntuals. Cal una visió estratègica del conjunt que només és possible fer amb un nou planejament que marqui el model econòmic de desenvolupament que volem i necessitem, el model comercial, la cohesió i equilibri territorial dels barris; que assumeixi i afronti que, a Igualada, segueix havent-hi una clamorosa manca d’habitatge social.

Creiem que la qüestió està en el procés previ a la tramitació administrativa del Pla, ho vàrem aprendre fa sis anys. Creiem que ha d’haver-hi un procés previ de diàleg i consens amb les parts implicades i amb el conjunt de la ciutat, sobre el què volem però també d’informació sobre què és i com funciona un planejament urbanístic.

En el cas concret del Rec i altres zones d’especial importància i complexitat proposem aplicar el que dèiem abans, ara, encara, amb més intensitat. Proposem que hi hagi aquest procés previ de diàleg entre les propostes de tothom, dels grups municipals, propietaris i entitats implicades al Rec i amb el conjunt de la ciutat per consensuar o aproximar posicions respecte del que volem en aquest sector de la ciutat. Un cop fet aquest procés en què s’haurien de definir aquestes bases o criteris, proposem un concurs d’idees internacional obert a tots els professionals d’urbanisme perquè facin propostes de planejament urbanístic per al Rec, que traslladin criteris marcats per la gent de la ciutat. I l’opció guanyadora haurà de ser incorporada al POUM.

Igualada té més de 3.300 aturats. Què proposen com a solució o com a mètode que no s’hagi aplicat o que no aportin les altres candidatures?

Certament, l’atur és el principal problema que tenim a la ciutat i creiem que s’han d’aplicar propostes diferents a les que s’han portat a terme. En aquest sentit, fa quatre anys l’actual alcalde Marc Castells va prometre que s’aconseguirien grans inversions que ens resoldrien el problema i malauradament no ha estat així ja que les dues úniques inversions exteriors que s’han produït han estat dos supermercats.

Nosaltres creiem, i així ho proposem, que hem de fonamentar més la resposta a la situació d’atur en les pròpies potencialitats de la ciutat i creiem que un camp en el qual no s’ha treballat gens i s’està donant molt bons resultats és el de l’economia social, és a dir, volem recolzar la creació de cooperatives i empreses de base cooperativa. Creiem que aquests tipus d’empresa poden ser una bona solució per a persones a l’atur amb perfils i disposició per emprendre projectes d’empresa. També proposem el recolzament i la subvenció de les quotes durant els dotze primers mesos als joves menors de 30 anys que es donin d’alta al règim de treballadors autònoms, ja que cal tenir molt present també que l’atur juvenil està en percentatges de vergonya.

Proposem també l’impuls a la rehabilitació d’habitatges buits i en mal estat, com a mesura social, però també com a mesura generadora d’ocupació en el sector de la construcció.

Estem convençuts que el planejament urbanístic també és cabdal per a la creació d’ocupació, la visió estratègica del territori, Igualada i la Conca d’Òdena han de ser un factor a mig termini de definició del model econòmic i productiu que volem. No n’hi ha prou amb omplir-se la boca amb discursos i paraules sobre industrialització o explicant a tothom de quina marca són els mitjons i els calçotets que portes si durant aquests quatre anys hem deixat escapar l’oportunitat de tenir a la Conca una de les zones industrials més importants de Catalunya com era la de la zona Franca, hem deixat escapar un tren que costarà molt recuperar.

Finalment, creiem que s’han de recuperar amb força els plans d’ocupació mentre l’atur estigui als nivells que està, com una mesura d’urgència per a moltes persones que ho necessiten econòmicament i socialment.

Quina és la Igualada que voldria veure d’aquí a quatre anys?

Més cohesionada socialment i territorialment, amb menys desigualtats. Que hagi posat solució o, si més no, un gran esforç per resoldre els problemes d’habitatge. Ben planificada urbanísticament a nivell de ciutat amb un nou POUM i coordinada urbanísticament amb la Conca d’Òdena a través de pla director urbanístic. Que hagi afrontat un debat i una consulta sobre la fusió amb els municipis que ho vulguin de la Conca d’Òdena. Que hagi recolzat l’economia social amb l’impuls de cooperatives que hagin millorat la situació de l’atur. Que s’hagi diversificat econòmicament per ser menys vulnerable davant de crisis generals o sectorials. I també una Igualada mediambientalment més sostenible, havent portat a terme polítiques que redueixin la petjada ecològica de la ciutat

Castells va prometre grans inversions i només s’ha aconseguit inversions de supermercats. Nosaltres cerquem la resposta a l’atur en les pròpies potencialitats de la ciutat

Quin home o dona de les altres candidatures creu que podria entrar en el seu projecte, o almenys, el voldria tenir de company?

No es tracta de persones sinó de projectes. Els socialistes plantegem una proposta progressita i d’esquerres i tindrem de company de viatge tots aquells amb els quals compartim aquest objectiu i propostes per a la ciutat, no pel nom que portin, sinó per les propostes concretes que plantegin. De fet, als 11 primers llocs de la llista hi ha fins a sis persones independents que s’han involucrat amb la candidatura perquè s’han sentit cridades pel projecte.

Si l’1 és extrema esquerra i el 10 extrema dreta, on se situaria?

Al 3. Crec que el moment i la tendència de moltes polítiques que hem tingut els darrers anys a nivell europeu, estatal, a Catalunya, a la província de Barcelona, al Consell Comarcal i a l’Ajuntament, totes marcades per la mateixes families polítiques neoliberal i conservadora fan necessària una alternativa clarament progressista.

Fins on estan disposats a portar la participació ciutadana vostè i el seu equip? I la transparència?

En primer lloc s’han de recuperar els espais de participació ciutadana que han desaparegut aquest mandat com el de medi ambient. S’han de recuperar aquells que s’han reduït a la mínima expressió com els dels districtes, que amb prou feines s’han convocat. S’han d’impulsar nous espais de participació sectorial en l’àmbit econòmic. Proposem crear la Taula Industrial, la de Comunicacions, la de Comerç i la Social, com a espais d’interacció entre ciutadans i entitats involucrades en cada àmbit. S’ha d’establir un model de relació entre l’Ajuntament i la ciutadania especialment en l’elaboració del pressupost municipal i creiem que s’ha de recórrer a les consultes formals a la ciutadania en temes de cabdal importància. I creiem que s’han d’aprofitar les Tecnologies de la Informació i Comunicació, per exemple, amb preguntes o intervencions telemàtiques als plens de l’Ajuntament. Així mateix, quant a la transparència, creiem que s’han d’obrir a l’auditoria constant de la ciutadania tots els temes de gestió municipal, en especial l’execució del pressupost per tal que es vegi i es sàpiga en tot moment com s’estan gestionant els recursos públics perquè no passi com en aquest mandat que els recursos per a les beques per a llibres, el govern de CiU i ERC els han fet servir pagar factures de la llum.

En quina ciutat voldrien que s’emmirallés Igualada?

No creiem que ens hàgim d’emmirallar en una ciutat concreta, Igualada ha de trobar el seu propi camí. Quan no es té model de ciutat és quan hem d’anar a buscar-ne altres tan lluny com fins i tot a Estrasburg, tal i com en diverses ocasions diu l’actual alcalde.

Hi ha moltes ciutats que tenen experiències interessants per conèixer en àmbits concrets, com també les teníem nosaltres en serveis com els de la gent gran a través del Consorci Sociosanitari d’Igualada que era model per a altres ciutats. Per sobre de tot creiem que hem de definir el nostre propi model de ciutat, fonamentat en la nostra cultura, tradició, els sectors econòmics tradicionals, però sense por al canvi, a la modernització i a definir el nostre propi futur.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic