Si algú pot explicar amb detall quins projectes porta a terme la Fundació per la Innovació Tèxtil FITEX és l’equip de professionals que hi treballa. Una d’aquestes professionals és l’economista Lidia Morcillo, que va entrar a treballar a FITEX el 2004 per donar suport a l’àrea de formació i actualment és adjunta de direcció i responsable de projectes d’Innovació.
Com descriuries la feina que feu a FITEX en una sola frase?
A FITEX ajudem a les empreses tèxtils a trobar solucions en tres àmbits: finançament, processos i productes.
Em pots posar un exemple de cada cas?
Pel que fa als processos, un exemple seria l’empresa que vol passar de la venda física a la venda online, que vol automatitzar el magatzem amb control de radiofreqüència, o que vol passar de fer disseny en 2D a fer-lo en 3D per poder fer mostraris sense haver de produir les peces físiques. O també podem ajudar en el procés del tint perquè puguin blanquejar l’aigua i reutilitzar-la, això les fa més sostenibles i eficients. Pel que fa al producte, els ajudem perquè puguin donar noves funcionalitats als teixits a través de microcàpsules, o a fer un producte més sostenible canviant matèries primes, canviant el packaging o el sistema de venda. En definitiva, posem la innovació a l’abast de les empreses, perquè coneguin les noves possibilitats tecnològiques i les puguin aplicar al seu dia a dia.
I pel que fa al finançament també els podeu donar un cop de mà...
Sí, ajudem a les empreses a trobar fonts de finançament a través de projectes subvencionats per les diferents administracions. I una altra cosa que pot semblar menor però no ho és: els fem tots els tràmits perquè puguin deduir-se el cost dels mostraris de l’impost de societats. És un exemple de la tasca d’assessoria que també oferim a les empreses.
Abans ja havies treballat en empreses relacionades amb el tèxtil, però treballar aquí t’ha donat l’oportunitat per treballar per tot el sector. De quines fites estàs més orgullosa?
A banda de poder ajudar a les empreses a innovar i a internacionalitzar-se, un dels nostres èxits va ser poder crear l’any 2015 la Fira BSTIM, juntament amb Fira d’Igualada i l’Ajuntament d’Igualada. Fins aquell moment no hi havia cap fira de proveïdors, la vam crear del no res i va ser molt útil perquè les empreses de moda coneguessin els proveïdors de proximitat.
El nou Igualada Fashion&Design Hub que s’obre a l’antiga fàbrica Vives Vidal és una altra fita important.
Sí, aquests dies ja estem fent el trasllat, i estarà en marxa molt aviat. Voldríem que el Hub fos molt més que la nova seu de Fitex i Fagepi, volem que sigui un espai obert al sector tèxtil i a la ciutat. A Catalunya hi ha moltes startups tecnològiques vinculades al sector tèxtil i els oferim que puguin venir a fer ús del centre demostratiu de tecnologies noves; tindrem un taller on podrem fer des de plotters 3D, impressió 3D, sessions fotogràfiques... I a més amb una sala d’actes espectacular oberta a la ciutat.
Com a igualadina i com a professional del sector tèxtil has vist de prop canvis molt profunds al sector.
Sí, el sector ara no té res a veure amb el de quan érem petits. El paisatge humà de les nostres ciutats eren les senyores amb bates que treballaven al tèxtil. Això ara ja no hi és, però en canvi hi ha molt tèxtil a molts més llocs: als cotxes, a les cases, a la construcció... Fins i tot cobrint cables trobes tèxtil. I és veritat que aquelles grans fàbriques ja no hi són, però hi ha empreses molt grans al territori com Buff o Punto Blanco, i també moltes de petites. No treballen tant a partir de la força humana però si de la matèria gris.
I com creus que canviarà el tèxtil els propers 20 anys?
Canviarà el model econòmic, que serà més racional i orientat a reduir despeses, i també canviarà el perfil del consumidor. Els joves ens donen la pista de cap on aniran les tendències: la gent jove ja comparteix vestuari o fins i tot el lloga. I hi ha una conscienciació cada vegada més gran que es produeix en excés i que cal apostar per la sostenibilitat. Això vol dir que si es redueix el consum de roba, caldrà canviar el model de producció. I no té perquè ser dolent pel sector tèxtil; potser es fabricarà menys però caldran professionals per gestionar nous models de negoci. Ara, per exemple, hi ha centres logístics especialitzats en tèxtil que fa deu anys no existien.
I en aquest nou model, creus que hi tindran més pes les dones?
La indústria manufacturera, sobretot en confecció, era majoritàriament femenina però en canvi els càrrecs de responsabilitat eren ocupats per homes. Això està canviant; al nou món d’startups i emprenedoria vinculada al tèxtil ja hi ha moltes dones. Cada vegada serem més!
........
La Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil FITEX és una entitat privada sense ànim de lucre que té com a objectiu fonamental impulsar el procés d’innovació, internacionalització i formació de la indústria del gènere de punt. Per més informació podeu consultar el web
psf
Igualada
23 de juliol 2021.09:16h
Enhorabona i felicitats per la gran tasca que esteu fent, ens agradaria poder tornar a veure l’activitat tèxtil que teníem els anys 80 i 90 amb empreses com Vives Vidal amb 1.000 treballadors i... Llegir més una activitat frenètica dins el sector.
Ànims i endavant !!!!!