TORNAR

Marc Castells: "Igualada serà una de les ciutats amb millor qualitat de vida"

Entrevista al batlle d’Igualada

politica
Dilluns, 21 agost 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Igualada està immersa en els preparatius de la seva Festa Major. Un any més la viurà com a alcalde, com la gaudirà? Què representa la Festa Major per als igualadins?

Viure la Festa Major com a alcalde és un honor i un privilegi, permet viure una Festa Major intensa i molt propera als igualadins i igualadines, en contacte constant amb les entitats i les associacions. També, òbviament, viure-la com a alcalde implica viure-la amb una alta dosi de responsabilitat perquè tot surti bé i no falli res.

Estic molt satisfet de la Festa Major d’Igualada, aquest any el programa presenta 126 actes de tota mena i per a totes les edats, amb eixos temàtics variats i atractius. Mantenim, com no podria ser d’altra manera, els actes més tradicionals i no hi falten tampoc les visites guiades (aquest any per descobrir els cent seixanta anys de l’Ateneu Igualadí), els concerts, el teatre, els actes pels més petits i també per als joves. Volem que tothom pugui tenir la seva Festa Major.

Vull remarcar el fet que Igualada ja fa anys que ha recuperat l’orgull de la seva Festa Major una festa de ciutat amb identitat on el seu teixit associatiu i cultural la viu amb una gran dosi d’implicació i de forma molt participativa. Jo recordo que abans moltes igualadines i igualadins marxaven de vacances durant la Festa Major, i ara tornen a Igualada per viure-la intensament. Per tant, animo a tothom a gaudir de la festa però amb civisme, seny i responsabilitat per tal que, un any més, sigui Festa Major per a tothom.

El final de la Festa Major marca l’inici del nou curs. Com l’encara en aquest primer any de legislatura, després que els igualadins i igualadines li renovessin, el passat mes de maig, confiança com a alcalde?

Quan al març em vaig presentar a l’Ateneu com a candidat vaig parlar dels valors que he après veient el meu pare cultivant les oliveres de casa: l’esforç, el treball, la importància de la constància i de la perseverança... i és des d’aquesta manera d’entendre la vida que entomo l’aval que les urnes ens van donar el 28 de maig. Amb el màxim compromís, un valor central en el projecte que represento. Els igualadins i les igualadines van avalar un cop més el model de ciutat que estem construint i que ara volem consolidar, el d’una Igualada líder en qualitat de vida. Vam guanyar, tenim el projecte de ciutat a punt, l’equip de deu regidors organitzat i amb les ganes de començar a presentar, a partir del setembre, com avançaran els projectes claus que passaran a Igualada els pròxims anys.

I vull aprofitar per tornar a agrair la gran confiança que m’han fet els igualadins.

Vostè encara el quart mandat consecutiu com a batlle d’Igualada. Mirant enrere, què veu?

Quan miro enrere veig molt bona feina feta. Veig una ciutat que els darrers dotze anys ha fet el canvi i que ha passat a ser una ciutat de referència entre les ciutats mitjanes i una ciutat on la seva gent hem recuperat l’orgull de ser igualadins. Hem posat els fonaments per millorar la nostra qualitat de vida i aquest és el futur que volem. Tenim la mirada a la Igualada del 2030.

Miri, fa uns anys alguns dubtaven de projectes que volíem impulsar, com el del Parc Central o que Igualada fos una ciutat universitària amb 1.000 estudiants, però nosaltres vam continuar treballant pensant en gran, convençuts que podíem tenir una ciutat de primera. I per això, avui, la tenim. Hem tingut ambició de ciutat però tocant de peus a terra, sense estirar més el braç que la màniga.

Ara, volem liderar les ciutats mitjanes de Catalunya i per a fer-ho, hem d’apostar fort. I ho farem. Apostem fort per ser una ciutat més verda i més blava. Apostem fort pel coneixement. Apostem fort perquè a Igualada cada vegada s’hi visqui amb més qualitat de vida.

Què destacaria de la seva acció de govern fins avui dia?

Som un govern amb un projecte de ciutat molt clar. Mirem de no donar cap puntada sense fil. I li posaré alguns exemples clars: Vam proposar-nos ser ciutat universitària i avui tenim dos campus, 5 graus, 2 dobles graus, màsters, postgraus, un hospital universitari... i el curs 2025-2026 tindrem 1000 estudiants, un somni fet realitat; vam projectar el Parc Central, amb la gran esplanada verda i amb la nova zona que inclou un dels skateparks més grans d’Europa i, no només el tenim, i amb una gran acceptació per part de la ciutadania, sinó que el 2024 començarem la tercera fase amb el parc infantil que ha d’anar a la zona més propera a l‘hospital; vam lluitar la ronda sud i vostès mateixos poden veure que està en una fase avançadíssima; vam exigir que la pediatria tornés a Igualada, i els pròxims mesos la Generalitat ens ha assegurat que començaran les obres...

Però l’acció de Govern té una llista més llarga de projectes ja fets: l’Anella Verda; el nou centre Cívic Nord; un nou pavelló poliesportiu; la pista d’hoquei en línia; el nou camp de futbol de Fàtima; el pla de modernització del polígon de Les Comes; la creació de 100 hectàrees noves de sòl industrial a la Conca d’Òdena; les 2.000 places gratuïtes d’aparcament que donen suport al comerç local; la connexió amb l’embassament de la Llosa del Cavall per assegurar-nos l’aigua de boca; el pla d’accessibilitat i l’ampliació de la residència Pare Vilaseca...

La llista continua i continua... però deixi’m ressaltar dos últims indicadors de la bona feina feta: hem reduït l’hiperendeutament que fa dotze anys vam heretar i s’ha reduït l’atur a la meitat.

I, mirant endavant, quins són els principals projectes i reptes que té damunt la taula per als pròxims anys?

Volem que Igualada sigui una ciutat líder en qualitat de vida. Li puc assegurar que com a govern hem convertit l’orgull de ciutat en la nostra ambició. I els pròxims mesos anirem explicant els projectes que anirem fent, i que formen part del programa amb què vam guanyar les eleccions.

Igualada ha de continuar sent una ciutat potent i referent en espais de natura i en zones verdes. I en coneixement: Pel que fa a la formació universitària el nostre somni és poder oferir el grau de Medicina i d’altres estudis; en la formació professional el repte és l’ampliació del Milà i Fontanals, per això l’any passat ja vam elaborar un pla funcional que ja té la Generalitat i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè tots els joves puguin estudiar el cicle que desitgen a la nostra ciutat; i el nostre compromís és també continuar potenciant La Gaspar com a centre de referència amb els seus nous graus.

També treballem per una ciutat referent pel que fa als seus projectes de serveis a les persones, de renaturalització del riu, de transformació del barri del Rec i de reutilització de l’aigua freàtica del subsol de la ciutat, un dels tresors naturals que tenim i hem d’utilitzar, ara més que mai.

Igualada ha de continuar sent capdavantera en l’aposta per l’accessibilitat dels seus carrers, la modernització del polígon i de les instal·lacions esportives. Una ciutat amb grans projectes transformadors com l’Auditori o el nou Mercat Municipal.

Pensar en gran és el nostre repte, el nostre objectiu. I ho farem. Tenim el projecte, tenim l’equip, tenim la il·lusió i tenim l’experiència.

Ha parlat de grans projectes transformadors de ciutat. Quin és el futur del Passeig Verdaguer i de la Rambla?

Si pensem la ciutat per les persones, el Passeig Verdaguer i la Rambla són dos eixos claus que cal posar al dia. Volem aportar benestar en aquestes dues grans artèries de la ciutat, volem que siguin amables i que vingui de gust passejar-hi.

La nostra idea de transformació d’aquestes vies tan importants suposa modernitzar-les mantenint sempre, però, la seva identitat. Canviarem paviments, augmentarem els espais verds, les farem més sostenibles, però mantindrem sempre l’essència i singularitat que els han fet ser uns eixos de comunicació principals de la nostra ciutat.

Fixi’s que d’altres ciutats de la mida d’Igualada tenen un centre degradat o decadent. En el cas d’Igualada, el nucli antic i el seu entorn són uns dels espais de la ciutat que concentren moltes llicències de rehabilitació d’habitatges i any rere any guanyen habitants. És un bon símptoma.

En aquest aspecte la nostra aposta de transformació serà clara i potent, i l’explicarem aviat, de la mà dels propietaris, els comerciants i els veïns.

El nostre projecte és instaurar a cada barri el model que hem seguit al Parc Central. Volem modernitzar i embellir la ciutat pensant amb les persones, escoltant-les i sent propers. Els veïns i les entitats són els que més coneixen els carrers i les places, les seves opinions i propostes per a nosaltres són indispensables.

Ha fet referència abans al barri del Rec i també al riu. Què hi ha de passar els pròxims anys?

La renaturalització del riu i la transformació del barri del Rec han ocupat i ocuparan bona part de l’agenda política de la nostra ciutat.

Fixi’s que el Rec és un barri que ara amb la connexió amb la Ronda Sud i la construcció de la Via Blava, que passarà al costat de riu, ja disposa de les dues grans infraestructures de mobilitat que han de permetre’ns continuar dibuixant-lo i transformant-lo. Des del nostre govern invertirem 3 milions d’euros de fons europeus per accelerar el desenvolupament del barri. Volem projectar les possibilitats dels usos mixtos, residencial, industrial i de serveis.

Alhora volem que l’entorn del riu es transformi de la mateixa manera que hem transformat el Parc Central i esdevingui una zona on gaudir de la natura, que a més connectarà amb la resta de municipis de la Conca i amb la Via Blava fins al mar. Obrirem un nou marc mental de benestar i salut per a la ciutat. Tot això, com he dit abans, amb consens i amb escolta activa.

L’habitatge ha estat també un dels temes que més ha centrat l’actualitat en l’anterior mandat i durant en el període electoral. Ara que estem a les portes d’un nou curs polític com treballaran des del seu govern en aquest àmbit?

Com a Govern fa temps que treballem de forma constant en l’àmbit de l’habitatge, per això vam aprovar el Pla Local de l’Habitatge. Generar habitatge de lloguer accessible a la nostra ciutat és un tema prioritari per nosaltres. Actualment, tenim en marxa el projecte de 93 habitatges nous. Recentment, ja hem signat l’adjudicació de la construcció dels 12 primers que formen part de la promoció del carrer de Sant Carles que s’iniciarà el mes de setembre vinent. Aviat obrirem, a més, l’Oficina d’habitatge, a la plaça de l’Ajuntament, on centralitzarem tots els serveis d’habitatge que oferim.

A banda, tornarem a proposar la construcció d’habitatges a les plantes baixes dels edificis dels carrers no comercials. Una aposta decidida que faria viables moltes noves construccions que ara estan aturades i que donaria ús a plantes baixes que ara estan en desús.

Continuarem subvencionant també la rehabilitació d’habitatges per posar-los a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament i ja està en marxa la cerca de propietaris i llogaters per una segona edició de Masoveria urbana.

Fa poc han anunciat, també, que des de l’Ajuntament han atorgat la llicència de construcció del nou edifici que ha d’ampliar el CAP Urbà per acollir els serveis de Pediatria.

Des de l’Ajuntament d’Igualada sempre hem volgut ser facilitadors d’aquells projectes que van en pro dels interessos dels igualadins i igualadines. En el cas del servei de pediatria, vam exigir a la Generalitat que el retornés a la ciutat d’Igualada i vam cedir un terreny al costat del CAP Urbà. Ara ja hem atorgat la llicència de construcció d’aquest nou edifici que ha de donar servei pediàtric a Igualada i, a bona part de la Conca, i exigim que es faci amb celeritat.  Com li dic, hem actuat sempre com a acceleradors i facilitadors de projectes, trucant a les portes i aconseguint que s’obrin, ho hem demostrat i ho continuarem demostrant. Per exemple, vam exigir un nou institut, vam cedir els terrenys i avui tenim el Badia i Margarit i una nova pista poliesportiva que vam impulsar i construir des de l’Ajuntament i que fa de ròtula cohesionadora dels barris de Montserrat i Sant Crist.

Parlem del projecte de l’auditori, en quin punt es troba?

L’Auditori serà la fase que culminarà el Parc Central, un projecte de natura i cultura que en el futur ajudarà, per exemple, a atansar el barri de Montserrat a aquesta zona. L’Auditori permetrà fer més esdeveniments a la ciutat, serà un espai per a les entitats i que alhora permetrà als joves de la nostra ciutat formar-se, ja que acollirà l’Escola municipal de Música i el Conservatori de grau professional Mestre Joan Just i l’Escola de Teatre municipal La Tarima. Aquest és un projecte en majúscules tant per la seva dimensió com per la repercussió que tindrà a la ciutat.

Finalment, com s’imagina la Igualada del futur?

La Igualada del futur és la ciutat per la qual treballem cada dia; una ciutat que creu en el talent i en els seus joves i que té la formació com a motor de transformació i canvi.

Una ciutat amb el màxim de benestar per als ciutadans, amb oportunitats, que no deixa a ningú enrere. Una ciutat que aposta per la sostenibilitat i que té la cultura i l’esport com a veritables eines de cohesió social.

Una ciutat amb una economia forta i pròspera, que està al costat del comerç local, dels emprenedors i que és atractiva per a captar inversions. I que serà una de les ciutats amb millor qualitat de vida.


5 Comentaris

a

albert rubio

Igualada

25 d'agost 2023.15:08h

Respondre

Sr. Alcalde, tot está molt bé, pero, que pensa fer, ja que voste es el president, amb la gent del SAD que només cobran un sou de 500 Euros que no dona per res. Aixó es qualitat de vida a... Llegir més Igualada? Vosté viuria amb 500 Euros al mes?
Sembla que no l’hi dona la gana de arreglar-ho

F

Francina Gabarró Castelltort

Igualada

25 d'agost 2023.09:00h

Respondre

Senyor Castells, la qualitat de vida és un concepte molt subjectiu, vostè i jo no ensposarem d’acord. Em pregunto quan es dedicarà en cos i ànima a la problemàtica de l’habitatge per la... Llegir més ciutadania. I em pregunto com poden pagar els joves i no tan joves lloguers de 700 €? No faci volar coloms ni aquí ni a la Diputació, volem polítiques palpables.

E

Edaurd Ruiz

Igualada

22 d'agost 2023.09:56h

Respondre

Al menys que s’hagi rodejat de un conjunt selecte de càrrecs de confiança o assessors (amb les corresponents funcions i retribucions) dubto que amb la seva dedicació exclusiva a la... Llegir més Diputació (https://www.diba.cat/ladiputacio/retribucions-electes amb una RETRIBUCIÓ MENSUAL A2 de 7.152,70 €) en el seu temps lliure.

No entraré a comentar els nombrosos punts que tracta en l’extensa revista (per això està l’oposició, les diferents formacions i grups polítics que, malgrat les molt inferiors desdicacions / retribucions previstes, a més de la CRITICA CONSTRUCTIVA, siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS, però no he sapigut trobar cap esment a temes cabdals com l’APROVACIÓ de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) d‘Igualada dels 1986 (més de 36 anys !!!), el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, que no remunta, amb una indústria innovadora, efients, sostenible, creadora de ocupació de qualitat. en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicamen),.

Masa demanar, somiar ?. S’incia un nou cicle de 4 anys. Veurem el balanç que resulta ....

(Nota: aquest comentari és una part del que he afegit al article, molt més llegit, de Carles Mª Balcells NO PER PREVISIBLE I REPETIT, MENYS OBSCÈ, publicat en auest mateix diar (https://anoiadiari.cat/28-2/no-previsible-repetit-menys-obsce/)

M

Marià

Igualada

22 d'agost 2023.08:19h

Respondre

Igualada ES la millor en delinqüència, amb impostos, transport públic, sanitat i vividors de la política

E

Eduard Ruiz

Igualada

21 d'agost 2023.10:33h

Respondre

Al menys que s’hagi rodejat de un conjunt selecte de càrrecs de confiança o assessors (amb les corresponents funcions i retribucions) dubto que amb la seva dedicació exclusiva a la... Llegir més Diputació (https://www.diba.cat/ladiputacio/retribucions-electes amb una RETRIBUCIÓ MENSUAL A2 de 7.152,70 €) en el seu temps lliure.

No entraré a comentar els nombrosos punts que tracta en l’extensa revista (per això està l’oposició, les diferents formacions i grups polítics que, malgrat les molt inferiors desdicacions / retribucions previstes, a més de la CRITICA CONSTRUCTIVA, siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS, però no he sapigut trobar cap esment a temes cabdals com l’APROVACIÓ de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) d‘Igualada dels 1986 (més de 36 anys !!!), el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, que no remunta, amb una indústria innovadora, efients, sostenible, creadora de ocupació de qualitat. en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicamen),.

Masa demanar, somiar ?. S’incia un nou cicle de 4 anys. Veurem el balanç que resulta ....

(Nota: aquest comentari és una part del que he afegit al article, molt més llegit, de Carles Mª Balcells NO PER PREVISIBLE I REPETIT, MENYS OBSCÈ, publicat en auest mateix diar (https://anoiadiari.cat/28-2/no-previsible-repetit-menys-obsce/)

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic