TORNAR

Marc Castells: “Avui tenim una ciutat més verda, amable, industrial, comercial, de serveis i, sobretot, amb més qualitat de vida”

Entrevista al candidat de Junts per Igualada a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dijous, 25 maig 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

Ha estat un mandat marcat, indubtablement, com la vida de tots nosaltres, per la pandèmia. Però, malgrat aquell sotrac que a la ciutat ens va colpir especialment i que va centrar els nostres esforços durant mesos, Igualada ha tirat endavant.

Hem pogut fer realitat projectes que ens havíem marcat, com l’ampliació del Parc Central, la finalització de l’Anella Verda, l’ampliació de l’oferta universitària, la construcció del Campus Salut, tenir un Hospital Universitari, el nou Centre Cívic nord, la connexió amb l’embassament de la Llosa del Cavall per a l’aigua de boca, els nous equipaments esportius, com el poliesportiu, la pista d’hoquei en línia o el camp de futbol de Fàtima, la modernització del Polígon Les Comes, la connexió amb la Ronda Sud, el suport al comerç, hem arribat a les 2.000 places de pàrquing gratuïtes, les millores a la residència Pare Vilaseca, nous parcs infantils i renovacions com la del Parc Garcia Fossas i la plaça del Sant Crist....

I vull destacar un dels projectes  que hem aconseguit entre set alcaldes, i que és una assegurança de vida per a la ciutat dels pròxims anys: l’aprovació de 100 noves hectàrees de sòl industrial a la Conca d’Òdena.

Ja veu que la llista és llarga i, quan mirem enrere, ens sentim satisfets d’haver pogut complir els nostres compromisos i de fer-ho a la  vegada que continuàvem reduint el dèficit de la ciutat, aquell dèficit desbocat que fa dotze anys vam heretar i que tenia Igualada entre les més endeutades de l’Estat.

Crec que la ciutadania valorarà l’evolució extraordinària que ha fet la ciutat els darrers anys.

Alguns partits manifesten que, després de dotze anys de govern liderat per vostè a Igualada, és necessari un canvi. Sobre això, què diria a la ciutadania?

Que el canvi és el que ha viscut Igualada els darrers dotze anys, que ha canviat la ciutat totalment. Avui tenim una ciutat més verda, amable, industrial, comercial, de serveis i sobretot amb qualitat de vida.  Volem continuar consolidant aquest model de ciutat, des del bon govern, la màxima experiència i la passió que ens mou per Igualada.

I jo sempre dic (i riu) que quan una cosa funciona bé, no cal canviar-la.

En cas d’haver de sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

Durant aquests anys a l’alcaldia he sumat forces amb diverses formacions, ERC, PSC... I al Ple, moltes de les propostes que hi hem portat com a Govern, s’han aprovat per unanimitat. A mi sempre m’hi trobaran, buscant consensos i acords, si és per sumar per Igualada. Tinc només una línia vermella: l’extrema dreta. Mai hi pactaré.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Continuar transformant la ciutat en diferents àmbits, perquè volem continuar liderant ciutats mitjanes del país. I fer-ho sent una capital comercial, industrial, de serveis i líders en qualitat de vida: Aquesta és la nostra fórmula, la nostra aposta. Avui tenim una Igualada forta, a la qual els ciutadans ens sentim orgullosos de pertànyer i així ha de continuar sent.

Tenim diversos reptes. En l’àmbit econòmic, tirar endavant i atraure inversions i empreses a les noves 100 hectàrees de sòl industrial per generar llocs de treball i que els nostres joves no només puguin estudiar aquí sinó fer-hi també el seu projecte de vida; continuar potenciant els eixos comercials i el comerç local, facilitant l’accessibilitat a peu i en vehicles fins als pàrquings gratuïts i amb un projecte important a l’horitzó: la rehabilitació del mercat de La Masuca.

En l’àmbit del coneixement, continuar ampliant l’oferta universitària, però sense oblidar la formació professional i la reivindicació que fem a la Generalitat perquè ampliï l’oferta i l’edifici del Milà i Fontanals per poder donar resposta a les necessitats de personal qualificat de les nostres empreses.

En l’àmbit de la salut, ampliar les urgències, la farmàcia i els bocs quirúrgics de l’Hospital i continuar reclamant a la Generalitat que construeixi ja el nou CAP Urbà, perquè l’Ajuntament ja fa més d’un any que li ha cedit el terreny perquè ho fes i encara no s’ha tirat endavant. I reclamar també el retorn del servei de pediatria en aquest CAP.

Continuar fent una ciutat accessible, i per això el 2025 tots els passos de vianants de la ciutat seran accessibles.

Mantenir-nos com la ciutat sostenible que som, aprofitant l’aigua freàtica –que és aquella aigua no potable que recorre el nostre subsol–, continuant amb l’aposta per a les energies renovables, desenvolupament les infraestructures verdes també en l’àmbit de la Conca, renaturalitzant el riu Anoia, reforçant així el seu ecosistema de ribera i amb la Via blava amb la qual podrem arribar fins al mar a través de camins.

Ampliar el parc d’habitatge a través de diferents fórmules, com poden ser la utilització de les plantes baixes dels edificis dels carrers no comercials, la rehabilitació i les noves promocions que, aquí ull, perquè el nostre model aposta perquè aquestes noves construccions no costin ni un euro als igualadins, és a dir que des de l’Ajuntament d’Igualada promovem les promocions, però la inversió la fa l’INCASOL i, al cap d’uns anys, tant el terreny com l’edifici retorna a la ciutat.

Una altra eina per dotar-nos de més habitatge ha de ser la modificació del planejament del barri del Rec per convertir-lo en un barri híbrid on convisquin la indústria, els serveis i els habitatges, a diferència d’ara que és un barri bàsicament industrial. Aquí a més hem rebut una subvenció de 3 milions d’euros que utilitzarem per millorar el barri i transformar-lo.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Entre les nostres prioritats hi ha la sostenibilitat, l’economia, el coneixement, les persones i la cultura i l’esport com a einea de cohesió.

Ser una ciutat sostenible ens porta a una gestió eficient de l’aigua, i per això emprendrem el Pla Freàtica 2027, que consistirà a aprofitar 60 milions de litres any de l’aigua que ens corre per sota els peus i que és neta però no potable, per a regar els espais verds, netejar la ciutat i per a les piscines municipals i els camps de futbol de gespa artificial. També renaturalitzarem el riu per fer-lo no només un espai per a l’oci sinó sobretot per reforçar el seu ecosistema plantant-hi per exemple nova flora de ribera. D’altra banda, continuarem ampliant els espais verds dels barris i els patis de les escoles. I fomentarem com hem fet fins ara les energies renovables, il·luminació led dels carrers que ja hem començat a implantar, i les comunitats energètiques, per omplir les teulades de plaques fotovoltaiques. També amb la sostenibilitat com a eix, la mobilitat és essencial, i per això connectarem la ciutat de nord a sud amb un carril bici, millorarem la connexió en transport públic del barri de Les Comes o promouré un pacte de ciutat per afrontar el gran repte de la mobilitat ferroviària.

Són prioritats captar inversions a les noves 100 hectàrees de sòl industrial i donar suport als joves emprenedors, seran accions que centren les propostes econòmiques al costat del suport al comerç, perquè entenem Igualada com un centre comercial a cel obert, i això vol dir tenir la ciutat bonica, accessible, amb aparcaments gratuïts, ben connectada i amb esdeveniments de primer nivell que portin visitants en un ambient familiar perquè l’experiència de compra a la ciutat sigui agradable. Aquí el projecte que destaca per la seva dimensió és la remodelació integral del Mercat de la Masuca: tindrem un mercat totalment nou, que passarà a ser de 3a generació i això vol dir que s’hi elaborarà, vendrà i es farà degustacions dels productes.

En l’àmbit del coneixement seguirem amb l’aposta de créixer com a ciutat universitària per això volem que ben aviat a Igualada es cursi el grau de Medicina que reforçarà definitivament els estudis en Salut a la ciutat, que ja compten amb el grau d’Infermeria i màsters i postgraus i sobretot, amb l’Hospital Universitari. Així aconseguirem fidelitzar estudiants perquè s’acabin quedant a la ciutat un cop siguin professionals. Però no només això sinó que també reforçarem La Gaspar, un centre que té una direcció i un professorat molt potent i continuarem reivindicant un millor Milà i Fontanals, com ja he comentat a l’anterior pregunta.

Igualada és la ciutat “de” i “per a” les persones i això vol dir que continuarem fent accessibles els passos de vianants, de fet, el 2025 ja ho seran tots. També serà prioritària la remodelació del Passeig de punta a punta, canviant el paviment i fent-lo més verd. Però no només això, sinó que també farem un canvi radical als seus dos extrems: amb el soterrament de l’estació de tren, a l’Estació Nova, es crearà un parc de 5.000 m² i a l’Estació Vella millorarem el parc perquè no sigui tan dur, i sigui més amable. Seguirem amb els ajuts a la gent gran i a les persones vulnerables perquè som la ciutat on ningú queda enrere, i per això també tenim l’habitatge com a compromís prioritari. En aquest camp apostem per crear 1.000 habitatges en deu anys a través de diverses accions que ja estem duent a terme, com impulsar promocions d’habitatge accessible, la masoveria urbana i la rehabilitació –sobretot ara que gràcies a la bona feina del Govern hem aconseguit 7 milions d’euros d’Europa–. I tornarem a impulsar que les plantes baixes dels carrers no comercials puguin ser habitatges, una mesura que aquesta legislatura l’oposició, incomprensiblement s’ha negat a tirar endavant, quan en diversos barris de la ciutat ja existeixen.

I en l’àmbit de la cultura, construirem el nou auditori, al costat del Parc Central, que acollirà també l’Escola de música, el Conservatori i els estudis d’arts escèniques de la nostra ciutat creant en aquell espai un ecosistema cultural molt potent.

També l’esport és un dels nostres eixos d’acció perquè és un instrument de cohesió social. Farem un important esforç inversor per remodelar i posar al dia la majoria d’equipament esportius que tenim. De fet, aquest estiu mateix començarà la remodelació de la piscina, que millorarà la seva accessibilitat,  es dotarà d’uns nous vestuaris i serà més eficient energèticament.

Com serà Igualada d’aquí a 10 anys? Com se la imagina?

Serà una ciutat líder entre les ciutats mitjanes de Catalunya, tant per les oportunitats de coneixement i econòmiques que oferirà com per la qualitat de vida amb què es viurà. Igualada serà líder en qualitat de vida.

 

Un petit qüestionari...

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Joan Agramunt: Veterà

Jordi Cuadras: Periodista

Carmen Manchón:  Discreta

Rafa Moya: Filòsof

Pau Ortínez: Antitot

Alba Vergés: Desconnectada

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Marc Castells: Pencaire

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Positiva

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

Parc Central


2 Comentaris

P

Pitus

26 de maig 2023.13:51h

Respondre

Totalment de acord.......!!!! CASTELLS, pencaire.!!!!!!
Alba. DESCONECTADA I VIVIDORA.
El temps, deixa a totom al seu lloc,
A part de president Macià, els demés, han sigut un mal son, i seguim... Llegir més igual....
Per favor, fem memòria.
ERC una enganyifa de collons.

b

berto

26 de maig 2023.12:39h

Respondre

A pesar que seas de Juns, !per el 3%, ! ; que seguro que tu no estabas en el trapicheo, reconozco que has sido un gran alcalde.
Tendrás mi voto Sr Mar Castells....Cuenta con el !!!!!!!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic