TORNAR

Marc Castells: “Som la ciutat que mai para”

Entrevista al batlle d’Igualada, que comença avui la Festa Major

societat
Dilluns, 22 agost 2022. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Després de dos anys marcats per la COVID, Igualada recupera una Festa Major amb el format d’abans de la pandèmia. Com serà la festa major d’enguany?

Aquest any Igualada recupera una Festa Major de màxims, sense restriccions, amb 130 actes per a totes les edats i gustos. Per tant, serà una Festa Major que podem equiparar a les dels anys anteriors a la pandèmia.

Després de dos anys marcats per la COVID —l’any 2020 no es va fer Festa Major i l’any 2021 es va fer, però amb restriccions—, volem que els igualadins i les igualadines puguin gaudir de nou la Festa Major de la ciutat amb els actes habituals, amb la cultura, la música i la diversió de sempre i també amb el civisme i la responsabilitat que ens ha caracteritzat aquests anys de pandèmia. Demanem que la gent sàpiga gaudir de la festa, però que ho faci amb respecte i seny.

Tenim la sensació que serà una Festa Major molt celebrada per la gent, molt participada, la gent s’abocarà al carrer i  farà una immersió total en uns dies d’alegria i felicitat.

La Festa Major d’aquest any serà, també, una oportunitat perquè colles i entitats surtin de nou al carrer i puguin mostrar el treball i la feina que no han deixat de fer durant aquest temps de restriccions, i perquè puguin tornar a gaudir de la seva cultura i tradicions i puguin tornar a fer el que més els agrada que és exhibir-ho als ciutadans, sobretot als més petits. Les associacions igualadines es mereixen una gran Festa Major.

També cal remarcar, en aquest sentit, que Igualada és aquest any Capital de la Cultura Catalana i la Festa Major servirà, també, per mostrar al territori el nostre múscul cultural farcit de tradicions lligades a una festa que compta amb entitats i associacions que són el veritable motor d’aquesta celebració.

Què destacaria d’aquest programa d’actes que esmentava?

Tots els actes són importants. Junt amb els actes més tradicionals no hi faltaran, per exemple, les visites guiades que cada any mobilitzen a molts igualadins i igualadines i que aquest any mostraran terrats amb vistes impressionants de diferents edificis de la nostra ciutat, un d’ells el de Cal Maco, que serà un dels punts centrals de la visita. Aquesta és una de les cireretes del programa. Els igualadins seran els primers que veuran aquesta recuperació d’un patrimoni de la ciutat que es convertirà en un centre d’atenció als visitants i, a la vegada, també acollirà les persones que vulguin hostatjar-se en un lloc molt digne d’Igualada, vinculat a aquesta tradició de ser ciutat de pas, en aquest cas del Camí de Sant Ignasi però també del Camí de Sant Jaume.

A això s’hi sumen actes tan diversos com l’obra de teatre amb un marcat accent igualadí amb l’aposta que fa aquest any l’Ateneu, la recuperació de les barraques, concerts per a tots els públics, el piromusical...

També vull destacar l’aproximació de la Festa major als barris d’Igualada amb l’engalanament de diferents carrers, el repartiment dels domassos per col·locar als balcons i diferents actes com les matines que s’iniciaran des de diversos punts de la nostra ciutat.

És, doncs, una Festa Major per a tothom?

Sí, és una festa que s’allarga del 22 al 29 d’agost; són vuit dies amb una gran quantitat d’actes en què es barreja des de la veneració a Sant Bartomeu fins a la voluntat de molta gent per divertir-se, fent una Festa Major que no para, dia i nit. La Festa Major és un espectacle per a tothom, en què tothom se senti acollit. Una festa que podem gaudir amb els nostres pares però també amb els nostres fills.

Quina invitació fa als igualadins i igualadines, també a la gent de fora, per gaudir d’aquests dies de festa?

Aquest és l’any en què podrem recuperar la nostra Festa Major completament i, per tant, animo a tothom a viure-la al màxim. Segur que molts de nosaltres hem trobat a faltar, els darrers anys, alguns dels actes que vivíem habitualment, o també aquest punt social i de trobada en què es converteix per a molts igualadins i igualadines la nostra festa gran.

Aquest estiu hem vist, en els últims grans actes de la ciutat com l’European Balloon Festival o l’Anòlia, que els igualadins i igualadines tenen ganes de tornar a participar i a gaudir d’aquestes activitats festives. Hem omplert més que mai els espais on s’han fet aquests esdeveniments amb públic d’Igualada i també del nostre entorn. Unes celebracions marcades pel civisme i el comportament exemplar de tots els assistents.

Aquests darrers mesos, amb l’èxit de participació en la Mostra de Teatre, l’Anòlia o l’European Balloon Festival, entre altres, hem vist que Igualada torna a ser una ciutat d’esdeveniments?

Sí. El passat Night Glow, amb el concert de Sopa de Cabra, és un dels esdeveniments més multitudinaris que mai he vist a la ciutat. Pensem que aquesta Festa Major apunta cap a aquesta línia. Malgrat no tenir un acte puntual i únic sinó que en té moltíssims i diversos, ens permetrà veure que la ciutat no para gens. Som la ciutat que mai para, no només per Festa Major, ho som tot l’any.Aquest ha estat i continuarà sent un dels objectius del nostre govern, dinamitzar Igualada perquè sigui la ciutat que que no s’atura i on cada cap de setmana hi hagi activitats diverses i per a tota mena de públic. En aquest aspecte hem convertit Igualada en una ciutat referent entre les ciutats mitjanes del nostre país, també pel que fa a esdeveniments i activitats. Aquest dinamisme comercial, esportiu, cultural completa perfectament les polítiques que com a ajuntament hem fet per promocionar i donar suport a aquests sectors. Estem convertint Igualada en un centre comercial a cel obert on no  paren de passar coses, activitats que fan més atractiva la nostra ciutat i fan que el comerç i la restauració es dinamitzin. També és positiu per les igualadines i Igualadins que viuen en una ciutat dinàmica, atractiva i on es viu molt bé.

Després de l’aturada marcada per la COVID hem reprès aquesta activitat constant a la nostra ciutat. Ho hem vist en esdeveniments i també, dia a dia, al Parc Central, per exemple. Pròximament, amb la Festa Major, la Fira de Setembre o la inauguració de Cal Maco viurem de nou en una ciutat que no para i on sempre hi ha activitats atractives per fer i gaudir.

Vostè demana civisme i responsabilitat a la ciutadania. Serà una Festa Major segura?

Som conscients de la percepció que tenen molts ciutadans sobre el tema de la seguretat.  Des de l’ajuntament ja hem fet diverses reunions amb els cossos de seguretat, amb els Mossos d’Esquadra i amb la Policia Local, per tal de garantir que aquesta sigui la tònica dels actes de la Festa Major: espais segurs, lliures d’agressions i on tothom pugui gaudir la festa. Volem que tothom se senti protegit i segur. Estem convençuts que serà una festa segura. També cal destacar els Punts liles, que ens mostren que tothom s’ha de sentir segur en aquesta Festa Major.

Fem un repàs  de l’actualitat? En quin moment es troba Igualada? Què està passant a Igualada actualment?

El dinamisme comercial, cultural, esportiu... de la ciutat és evident. Igualada és una ciutat atractiva i molt activa. Hi ha gent que ve a viure a Igualada o que ve a gaudir de la nostra ciutat. Aquesta és una dinàmica molt positiva. Els igualadins la podem gaudir els 365 dies de l’any i els que venen de fora, si volen gaudir de la gastronomia, del nostre comerç, etc., són molt benvinguts. Després de la COVID anem recuperant amb rapidesa tota la potència que volem donar a la nostra ciutat. Igualada és una ciutat on es viu molt bé, amb una alta qualitat de vida, amb un entorn magnífic on pots trobar diferents ambients i espais. Que Igualada no pari mai és bo per al comerç, per a la restauració, per als serveis... El Govern de Catalunya reconeixia fa poc que, junt amb Manresa, som un dels eixos comercials més dinàmics del país. D’ara fins a Nadal hi haurà coses cada cap de setmana... No pararem.

Una de les coses que passaran aviat serà la inauguració de Cal Maco…

Estem a punt de veure els fruits de la nostra aposta per potenciar el turisme d’Igualada. Aquest setembre inaugurarem l’alberg de peregrins de Cal Maco, que també acollirà un centre d’atenció als visitants, que serà el punt més visible d’aquesta voluntat de la ciutat d’obrir-se al món mostrant el seu patrimoni, història, paisatges, gastronomia...

Fins ara érem una ciutat amb una vocació de mostrar-se, de ser atractiva. L’obertura del centre de visitants permetrà mostrar no només els atractius d’Igualada sinó també els de la comarca, perquè hem de ser i som la capital de la comarca. Tenim molts actius.

Aposten, des del seu govern, pel turisme?

Igualada és una ciutat industrial i de serveis, però nosaltres creiem fermament que també pot ser una ciutat turística. Hem fet un vídeo de ciutat ‘L’abraçada d’Igualada’, que vàrem encarregar a un grup de joves artistes de la ciutat, un vídeo que ja no ensenya sinó que insinua tot el que pot donar de si la nostra ciutat. Tenim clar que el que som i el que tenim ho hem de vendre. Ens hem de treure aquesta pulsió de timidesa que ens fa pensar que algú de Reus o de Girona no vol conèixer-nos. Som una ciutat molt interessant. Interessantíssima!

Quins projectes destacaria dels que s’estan fent o es faran aviat a Igualada?

Com a govern de la ciutat d’Igualada hem fet els deures i tenim engegats projectes de ciutat que faran que Igualada sigui més forta i destaqui en diversos àmbits. Són projectes molt importants, claus i vitals per al futur d’Igualada.

Un d’aquests projectes són les obres de la connexió amb la Ronda Sud, que ja s’estan duent a terme i que canviaran la fisonomia de la nostra ciutat, millorant espectacularment la mobilitat de la ciutat; més de 4000 vehicles deixaran de creuar Igualada cada dia, ja que podran connectar amb l’autovia i l’eix diagonal de forma directa.

Igualada és una ciutat ben connectada pel nord, per l’est i l’oest... i molt mal connectada pel sud. De fet, es produeix una sobre dimensió de trànsit de vehicles entorn de l’avinguda Montserrat i de l’avinguda Caresmar que es resoldrà amb l’enllaç a la ronda sud. Aquest agost han començat les obres de la connexió així com les del carrer Misericòrida fins al passeig, amb la qual cosa tindrem un eix que connectarà Igualada amb la ronda sud per poder enllaçar amb l’A2, la C15 o la C37.

A més, s’estan fent les obres d’ampliació de la C15, que és la comunicació vertebral del Penedès, unes obres molt beneficioses per a Igualada.

Les obres de la Ronda Sud són molt importants, especialment per treure aquests 4.000 vehicles del centre.

A tocar d’aquest enllaç s’estan fent les obres de construcció del nou Campus Salut. És aquest un dels altres grans projectes de la ciutat?

Sí, una de les nostres apostes clau ha estat que Igualada sigui ciutat universitària. Les obres del Campus Salut avancen a bon ritme. I el que ens semblava un somni, tenir un miler d’estudiants universitaris a Igualada, serà una realitat el 2025. Quan veig entrar d’alcalde la UPC em va dir que tancaven i que, per tant, ens quedàvem sense res. Hem treballat intensament per capgirar la situació i veure complert, aviat, el somni de tenir mil estudiants universitaris a la ciutat.

Abans ha esmentat la inauguració, el pròxim setembre, de Cal Maco. Què representarà aquest espai per a Igualada?

Cal Maco ens permetrà obrir-nos al món, als ciutadans que ens vulguin conèixer, gràcies al centre de visitants i a l’alberg de pelegrins.

Els peregrins del segle XXI…

Sí. Fa cinc-cents Sant Ignasi va pas- sar per Igualada, on es va aturar per comprar un vestit. Això indica que algú va confeccionar aquest vestit i que, per tant, hi havia indústria; i que algú el va vendre, ja que hi ha- via comerç. Fa cinc-cents anys! No hi ha gaires ciutats que puguin dir- ho. Aquest també és un missatge de futur: els peregrins del segle XXI, a Igualada, es podran comprar roba, com va fer Sant Ignasi, de marques igualadines: sabatilles Munich, mi- tjons del Punto Blanco, samarretes i pantalons tècnics de Tuga i els tubulars de Buff. Potser no hi ha cap ciutat al món on succeeixi això. Aquesta és una bona manera d’exhibir i prestigiar el passat i, a la vegada, mostrar el present i el futur. Amb el Camí Ignasiàtindrem, a més, un element atractiu i potentíssim per explicar la nostra història i també el nostre futur que passa per la innovació i per ser un territori d’acollida que cuida el seu paisatge i entorn.

Parlant de paisatge i entorn, un altre projecte és el de l’Anella Verda. En quina situació es troba?

Sí, bon exemple d’això que comentava sobre la cura per l’entorn és el projecte de l’Anella Verda, que connecta la nostra ciutat amb la natura permetent-nos gaudir d’espais naturals a tocar de casa nostra. Espais cuidats que ens permeten fer salut. Estem a punt de tenir totalment connectats els 13 quilòmetres que conformen l’Anella Verda d’Igualada. Ara licitarem el darrer tram, que va des de la carretera de les Maioles, seguint les antigues Guixeres, fins a l’escola Dolors Martí. És una mirada a un entorn privilegiat que tenim i que hem de mantenir i preservar. És un projecte molt ambiciós que vam iniciar fa deu anys i que ara tancarem.

En aquest àmbit també hi ha el projecte de la Via Blava, en què la Diputació de Barcelona fa set anys que hi està treballant, essent jo un dels impulsors. L’Incasòl ja està fent les expropiacions i la Diputació ja ha licitat les obres de la Via Blava a l’Anoia, un projecte molt difícil tècnicament. Aquesta és una bona notícia.

Imatge virtual del futur biollac (Ajuntament d'Igualada)També s’han iniciat les obres d’ampliació del Parc Central, un dels grans projectes del seu govern

L’ampliació del Parc Central amb un parc d’skate i el biollac està, efectivament, executant-se. Després de cinc anys d’èxit, des de la seva inauguració, ampliarem el Parc Central dotant-lo d’un parc d’skate, un projecte que es va fer gràcies a un procés participatiu que va comptar amb la col·laboració de més d’un miler de joves i adolescents d’Igualada. Serà un espai on fer esport, gaudir en família, amb zones per al joc infantil, i que també podrà acollir competicions d’alt nivell. Aquest espai també posarà Igualada al mapa de l’esport mundial. Molts esportistes d’elit vindran a Igualada per preparar-se per als jocs olímpics de París del 2024 en què l’skate serà esport olímpic.

A banda, també tindrem un biollac de més de 1.500 m², que s’omplirà d’aigua freàtica i que serà un refugi per a la biodiversitat. Alhora, el projecte contempla que aquest entorn esdevingui una illa climàtica, amb vegetació i arbrat, que ajudarà a rebaixar la temperatura de la zona. Aquest projecte d’ampliació farà del Parc Central un parc del segle XXI, esdevenint un referent pel que fa a la sostenibilitat i la biodiversitat i un punt on formar els nostres infants sobre el cicle de l’aigua, la cura dels animals i la diversitat d’espècies naturals. Ens envolta la natura i ara la posarem al mig de la ciutat perquè la gent la gaudeixi. Que els avis i àvies, els nets, les famílies… puguin gaudir d’un espai acollidor, una illa climàtica de la ciutat. És un projecte d’una gran rellevància. Estic convençut que serà un èxit.

Imatge virtual del futur skate parc (Ajuntament d'Igualada)Un projecte que ha suscitat algunes veus crítiques…

Cap gran projecte s’ha fet sense crítiques. De fet, ja hi va haver crítiques quan vam fer el Parc Central i ara ningú en prescindiria. A aquestes veus crítiques els diria que confiïn en el projecte i que s’informin per tal de conèixer-lo. Les empreses que l’estan duent a terme fomenten els valors paisatgístics però alhora els valors de la sostenibilitat. Estan convençuts que serà una gran riquesa per a la ciutat en biodiversitat i sostenibilitat. Les queixes es fan aprofitant la conjuntura que estem en una època de sequera. Ens diuen que es malgastarà aigua. No és veritat. El biollac s’omplirà amb aigua freàtica, que és l’aigua que passa per sota la ciutat i que col·lapsa la depuradora de Vilanova del Camí. L’Agència Catalana de l’Aigua ens demana que resolguem aquest problema. Aquesta aigua la redirigirem per omplir el biollac. Només una vegada, després la mateixa aigua recircularà. El Parc Central també es rega amb aigua freàtica. L’aigua freàtica provoca molts problemes. Insisteixo, estic convençut que serà un projecte exitós i molt interessant.

Parlant de sequera... Quines mesures ha pres l’Ajuntament d’Igualada davant aquesta situació?

Amb la connexió amb la xarxa de la Llosa del Cavall, l’any 2019, que permet l’abastiment d’aigua del Ter-Llobregat, Igualada va fer els deures i es va preparar per estar coberta davant d’episodis de sequera que facin reduir notablement els nivells de l’aqüífer Carme-Capellades.

Aquesta connexió permet reduir molt la demanda de l’aqüífer i permet anar recarregant i tornar a l’ús ambiental de l’aqüífer Carme-Capellades, que fins ara patia problemes de sobreexplotació que també afectaven la qualitat de l’aigua. Per tant, amb aquestes noves connexions, volem la màxima qualitat de l’aigua de boca de la gent d’Igualada. Esperem que els municipis que encara no han fet aquest pas, es connectin a aquesta xarxa de subministrament per tal de permetre que aqüífer es reompli.

Fins al moment les mesures que l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet activar a la ciutat d’Igualada afecten només a les fonts ornamentals que s’han buidat, a la neteja i el rec públic que es pot fer en hores de baix sol i amb aigua freàtica com sempre s’ha fet a la nostra ciutat.

Expliqui’ns més projectes…

Un projecte que potser no és molt vistós, però que és molt important, és que Igualada es converteixi en una ciutat accessible al cent per cent. En aquest sentit, no parem. Continuem treballant en l’accessibilitat de carrers i places perquè el 2025 tots els passos de vianants siguin accessibles. Amb l’asfaltatge del Passeig també fem un pas més en la seguretat i pacificació d’aquesta via tan important de la ciutat.

També s’han pres mesures pel que fa a la seguretat ciutadana.

És cert que hi ha hagut una certa percepció en la ciutadania que hi ha algunes mancances o problemes en seguretat a la ciutat. Aquest és un tema seriós i que centra el nostre govern. En el pressupost per al 2023, pel que fa a les polítiques de seguretat ciutadana, hem incrementat un 6% les partides, que destinarem a una major presència policial als carrers i a l’adquisició de nous vehicles per a la policia local. Hem incrementat en 15 els agents de la policia local; els últims 8 agents s’incorporaran aquest mes d’octubre. També hem col·locat càmeres de seguretat, ampliant amb una vintena aquests dispositius que se sumen als ja existents. Aquestes càmeres s’ubiquen i s’ubicaran en entrades, sortides i zones de gran trànsit de persones i vehicles dins del projecte d’ampliació i modernització de la seguretat d’Igualada. La competència en seguretat ciutadana és dels Mossos d’Esquadra i els hem demanat que facin més patrullatges a peu, que ja van fer a l’inici del seu desplegament i que van ser molt ben vistos per la ciutadania. Malgrat que les dades diuen que Igualada és una ciutat segura, si els ciutadans poden tenir algunes percepcions negatives, nosaltres hem de fer accions com les que he esmentat per tal que la gent se senti bé.

El seu govern ha presentat en els últims mesos diversos nous projectes de zones blanques.

Nosaltres apostem per les zones blanques d’aparcament que permeten estacionar en zones properes a punts d’interès, centres de serveis o zones comercials, deixar el vehicle aparcat i accedir-hi a peu. Les zones blanques facilitaran l’estacionament dels vehicles en aquests espais, evitant la contaminació de CO₂ dels cotxes que ara donen voltes buscant un aparcament que no existia fins ara i fent molt més fluida i amable la mobilitat en les zones densificades de la nostra ciutat.

Per ser una gran ciutat comercial hem de tenir aparcaments. No només per als igualadins, sinó també per a la gent que vingui de fora, perquè això generarà una alta oferta. Volem ser un centre comercial a cel obert i per això són necessaris els aparcaments dissuasoris. Hem de facilitar que la gent vingui a Igualada i que no la col·lapsi, que pugui aparcar còmodament. En aquests moments tenim dos projectes en marxa. Un, que està en fase de finalització, és a la zona del barri del Sant Crist i que també donarà servei al Tanatori, que es col·lapsa habitualment. L’altre és el que hi haurà a ponent, entorn de l’Escorxador i de l’Asil del Sant Crist, i que donarà sortida a una problemàtica que tenim amb els pares i mares que porten els fills a l’Escola Pia, amb la gent que es va renovar el passaport a la policia;, amb els mateixos usuaris de la llar del Sant Crist, amb els comerços de l’avinguda Balmes, que és un dels atractius comercials més potents de la ciutat. I ho farem d’una manera molt respectuosa, posant espècies arbustives, arbres que donaran ombra... També ampliem les zones taronja, que han tingut un gran èxit. Què ha provocat això? Doncs, per exemple, que l’entorn de la Sagrada Família i del Punto Blanco, un lloc on era difícil trobar una oferta comercial gran i on també era molt difícil aparcar, ara ja no queden gairebé locals. Està pràcticament tot ple. Això és molt important. I nosaltres continuarem apostant per les zones blanques i taronges a la ciutat. Perquè és un model que funciona.

Recreació virtual del soterrament de l'estació (Ajuntament d'Igualada)El passat 12 de juliol es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’estudi informatiu per a la supressió del pas a nivell de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Igualada i la urbanització del traçat fins a l’estació terminal. Aquest és un projecte molt reclamat i esperat a Igualada des de fa dècades. El veurem?

És un projecte que sembla que avança a bon ritme ­—tot i que jo pugui ser una mica escèptic—, però sembla que va en la bona direcció. Personalment, hi he lluitat des de fa molts anys. M’ha desenganyat el Govern de Catalunya, en el passat, ja que no ha arribat mai. Ara, però, té una partida pressupostària consignada i han avançat en l’estudi informatiu. Ja només queda fer el projecte executiu i fer la licitació de l’obra. Suposarà un canvi radical. La gent s’ha d’imaginar que on ara hi ha l’estació hi haurà un gran parc, de més de cinc mil metres quadrats, que s’allargarà seguint el lateral del carrer del Carrilet i de l’escola Gabriel Castellà, creant un gran espai públic. Es generarà un gran espai urbà als barris de Montserrat i del Sant Crist, amb moltes oportunitats de futur. Tindrà un aparcament de tres-centes places, que podrà ser utilitzat per als ciutadans que vulguin anar als comerços i equipaments de la zona i pels usuaris del CAP, per exemple. Resoldrem un problema del pas a nivell, que no té ca sentit al segle XXI. Tinc la sensació que ara va de bo…

Parlant del tren, ha sortit a la llum la possibilitat que se suprimeixi la línia directa des d’Igualada a Barcelona, amb un transbordament obligatori a Martorell. Què ens en pot dir?

Tinc les garanties, per part de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que això no succeirà. Mentre jo sigui alcalde, això no passarà. Ens han dit que només ho farien amb el consens dels municipis i ja els vaig avançar que el meu, de consens, no el tindran.

Parlem d’habitatge, l’Ajuntament segueix amb la campanya de subvencions per a la rehabilitació de pisos buits. Quina resposta ha tingut?

Efectivament, actualment tenim obertes les sol·licituds per una nova edició d’aquesta campanya que finança fins a 20.000 € per rehabilitar pisos en desús i, a canvi, posar-lo durant cinc anys a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament. Aquest és un projecte d’èxit. Fixi’s, l’any passat vam comptar amb 52 sol·licituds que passaran a engrandir l’oferta de pisos de lloguer assequible de la nostra ciutat. Hem tingut un molt bon retorn del projecte per part dels propietaris que han pogut modernitzar els seus habitatges i llogar-los amb la seguretat que aporta la borsa municipal. Aquells propietaris que vulguin participar de l’edició d’aquest any del programa de rehabilitació encara hi són a temps. A banda no oblidem altres projectes com la masoveria urbana o la rehabilitació de façanes que complementen les nostres polítiques d’habitatge. El pressupost de l’any vinent contempla un increment del 15% en la inversió en aquest àmbit, és un tema cabdal pel nostre govern.

El passat mes de juliol es va aprovar el pressupost per al 2023. Quins punts en destacaria?

En el context actual de sortida d’una de les situacions més complexes de la història recent, com ha estat la pandèmia de la COVID, i davant d’un escenari econòmic mundial marcat per la invasió d’Ucraïna, l’increment de preus i possible recessió, l’aprovació del pressupost per a l’any vinent garanteix que la ciutat d’Igualada continuï invertint en millores, no deixi ningú enrere i referma els projectes estratègics de futur amb l’objectiu de continuar exercint el lideratge entre les ciutats mitjanes del país la dècada vinent.

El pressupost aprovat aquest juliol situa un cop més les polítiques de Junts per Igualada al costat de les persones i les seves necessitats, destinant 5,7 milions d’euros per a polítiques socials i d’habitatge, i 6,1 milions d’euros en millores a tots els barris de la ciutat. Les actuacions més destacables, entre altres coses, són continuar millorant el dia a dia de la gent, treballar per a l’accessibilitat i fer més amables les zones verdes i els espais urbans. Generar polítiques d’impuls del comerç, com la creació de noves zones d’aparcament gratuïtes blanques i taronges que facilitin l’activitat econòmica de la ciutat i donin servei a veïns. I en aquest sentit, el pressupost també preveu, com apuntava abans, un increment important en polítiques de seguretat: més agents de policia patrullant al carrer i més recursos per ser encara més contundents contra l’incivisme.

Finalment, li he de preguntar per un altre projecte que també ha provocat molt debat: el Pla director urbanístic de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena. En quin punt es troba?

És un projecte clau per al futur d’Igualada i de la Conca d’Òdena. Sense això no hi ha futur. Els set alcaldes de la Conca d’Òdena fa anys que estem treballant per impulsar la creació de llocs de treballs, per tirar endavant iniciatives que permetin crear ocupació de manera intensiva. Nosaltres volem empreses industrials. Ens agradaria que vinguessin empreses multinacionals, que facin indústria, que és el pal de paller d’un país que sigui pròsper, pels llocs de treball de qualitat que crea, pels sous que genera, per les pensions que venen vinculades després a aquests sous. Aquests parcs empresarials que hem de crear a la Conca d’Òdena són bàsics per al futur. També hi ha resistències. Com deia abans, tots els projectes que han tingut una rellevància important per a la ciutat, tots han tingut veus en contra. Però estic convençut que és un projecte molt important per al futur d’Igualada i de la Conca d’Òdena. A la Conca d’Òdena tenim disset mil hectàrees de bosc, sis mil d’agrícoles i fins ara sis-centes d’industrial. I en passarem a tenir set-centes. Per a la majoria dels ciutadans la màxima preocupació és la manca de feina, de llocs de treball. Hem de generar llocs de treball. És el principal problema amb què ens trobem els alcaldes de la Conca d’Òdena. Hem de generar feina, i la feina s’aconsegueixen generant espais on s’ubiquin empreses. Empreses que, a més volen venir. No podem anar en contra d’això. Ho hem de fer molt bé, amb tota l’harmonia paisatgística, cuidant el paisatge i l’entorn, que la gent se senti còmoda. Fins ara s’ha fet amb una gran delicadesa, en aquest sentit. Durant el procés d’exposició pública s’han presentat al·legacions que s’estan estudiant. Espero que a finals d’any s’aprovi definitivament el projecte que ens permetrà convertir-nos en un territori on es visqui molt bé.


3 Comentaris

H

H. de Dot

Igualada

23 d'agost 2022.08:11h

Respondre

Totalment d’acord amb els anteriors escrits: el trànsit sorollós, i el soroll en general a la ciutat, és l’assignatura pendent de l’actual alcalde.

Visc a Les Comes i, aquí, després de... Llegir més molts anys de batallar, els veïns hem aconseguit algunes mesures que han donat bons resultats, tot i així, els cotxes continuen aparcant en l’aparcament nou de la piscina per a posar les seves discoteques rodants a funcionar.
Els cotxes i motos, fan dels nostres carrers un circuit de carreres a altes hores de la nit, i les rotondes serveixen per a derrapar. Els veïns ens preguntem: per a quan un radar, avui al Carrer de les Guixeres, demà al carrer de l’Abat Oliba i el següent al carrer Joan Serra i Costansó?...
Els radars haurien d’estar repartits per tota la ciutat; especialment greu és el soroll que fan a les nits, quan les persones hem de descansar per a poder treballar en condicions l’endemà.
Cal sancionar més, que a tota aquesta gentussa se’ls acabin les ganes de malgastar un combustible que segurament no paguen i se’ls vagi treient del cap la idea de que Igualada és una ciutat sense llei.

D

Daniel Garcia

Igualada

22 d'agost 2022.14:54h

Respondre

ACUSTIC NIGHTMARE

Igualada mai para, ja ho pot ben dir, Hble. Sr. batlle:

Els veïns que vivim aprop de la plaça de l.Ateneu, ens veiem envaits sistemàticament dijous, divendres, i dissabte... Llegir més nit pel soroll de gent q crida, insulta, amenaça i trenca vidres i llença ampolles de vidre de 3 a 5 de la matinada quan el consum alcohòlic i ves a saber què més dóna els seus fruits. Cotxes que acceleren durant tot el carrer Sant Pau, música en alt, i frenen en sec en arribar a Esquiladors.Ja sabem que Igualada és molt gran i que el num 112 és per emergències, però quan una cosa així és sistemàtica i va cada cop a més, alguna cosa s.haurà de poder fer perque això no és incivisme, sinó algo molt més greu que reuneix tots els elements perque hagi alguna desgràcia, que és llavors quan haurem de córrer.
I una recomanació: l.Ateneu o la ciutat hauria d.instal.lar una segona càmera que cobreixi la meitat de la plaça de l.Ateneu que la càmera de la façana no cobreix, així no es podrien amagar els que consumeixen estupefaents, ni els que trenquen el vidre de la cartellera,i ja el que seria fantàstic és registrar la matrícula dels que pasen per aquí en conducció temerària i aplicar.los la sanció o pena pertinent.

C

Carles Aguilera

Igualada

22 d'agost 2022.13:45h

Respondre

Segons l’entrevista... Igualada es perfecta.
El Marc Castells en tema segurat tindria que argumentar més bé les seves paraules.

1er donar les dades del total de Policies Locals que té ... Llegir més Igualada. Ara tindrà 89?

2on Si de tota la seguretat s’han d’encarregar els Mossos, deixem de mantenir un cos Policial que costa 4’5 Milions anuals ( sense afegir els imports dels vehicles nous) ja que les funcions de garantir l’ordre del trànsit tampoc ho fan.

La Llei 16/1991, de 10 de juliol, sobre les policies locals de Catalunya marca les funcions de les Policies Locals i diu ”f) Dur a terme diligències de prevenció i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes
delictuosos, en el qual cas han de comunicar les actuacions dutes a terme a les forces o els cossos
de seguretat competents”

Llavors, segons el màxim Responssable de la Seguretat a la ciutat, qui presideix la Junta Local de Seguretat... De qué s’ han de encarregar el 89 Policies Locals que tenen un cost per la Ciutat de 4’5Milions anuals?

Del trànsit ja es veu que no.

Divendres va haver una batalla campal a Cal Font. Van trigar 35 minuts en arribar. A Igualada en 35 minuts dones vint voltes a la ciutat.

Tenim un Alcalde que es una joia...

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic