TORNAR

Marc Castells: "Estem confinats, però no resignats"

Tres setmanes després de l’inici del confinament, entrevistem els alcaldes de la Conca d’Òdena

societat
Divendres, 3 abril 2020. 14:13. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

En el primer any del seu tercer mandat, Marc Castells es troba en la situació més complexa i difícil de les darreres dècades a Igualada i a la Conca. El batlle, de 47 anys, és la cara visible de les gairebé 70.000 persones confinades i està teixint col·laboracions estretes amb els municipis veïns quan el COVID19 assetja la Conca d'Òdena amb un índex de contagis i morts molt per sobre de la resta de Catalunya.

Com va reaccionar la nit del 12 de març a la notícia del confinament? Què va pensar?

Nosaltres ja vam reaccionar el dia abans, decretant mesures dràstiques, tan bon punt se’ns va alertar de la situació. Dijous vam ser conscients que la decisió del confinament era dura, però era una responsabilitat posar-se al costat del Govern, calia protegir els ciutadans i ciutadanes. Aquella nit vam reunir l’equip de govern amb una consigna: trobar una solució a cada problema i intentar preveure’n per estar preparats.

 

Vam tenir clar des de la primera nit, que la salut era la prioritat, però calia establir també mesures socials que ens permetessin fer de xarxa social a les persones vulnerables i en risc, i saber resoldre les inquietuds de les empreses i de les persones que treballen

 

Quins són els eixos principals d'actuació i atenció prioritària que s'ha fet des del seu ajuntament aquestes tres primeres setmanes, des de l'inici del confinament. Quina valoració fa d’aquests vint-i-un primers dies de confinament al seu municipi?

La gestió de l’emergència entre els ajuntaments de Conca d’Òdena és un dels aspectes dels quals estic més satisfet, perquè estem fent molta pinya entre tots els alcaldes i alcaldesses, apliquem les mateixes mesures a cada municipi, i així, la població, té clares totes les mesures. Els eixos els vam tenir clars des de la primera nit, la salut era la prioritat, però calia establir també mesures socials que ens permetessin fer de xarxa social a les persones vulnerables i en risc, i saber resoldre les inquietuds de les empreses i de les persones que treballen i que no van tenir temps de preparar-se per afrontar un confinament perimetral.

Marc Castells atenent una trucada a l'escala de l'ajuntament (Foto Toni Cortès)

Quina valoració fa del treball en xarxa amb els altres ajuntaments de la Conca d'Òdena?

Estem demanant responsabilitat a la ciutadania i hem de predicar amb l’exemple. Som alcaldes i alcaldesses de partits diferents, això podria ser un problema, però ho hem convertit en una oportunitat per sumar esforços. Ens hem conjurat per aparcar qualsevol pugna política; la nostra unitat és el que la ciutadania espera i necessita en aquests moments. Els  ajuntaments no sumem, multipliquem. Mancomunar esforços té més sentit que mai davant d’aquesta emergència.

 

Reclamem i exigim solucions definitives per a la cobertura de tota la gent que no pot entrar o sortir de la zona perimetrada per anar a treballar

 

Quines són les mancances o necessitats que tenen ara els municipis de la Conca d'Òdena? Què reclamen a les administracions? Què és més primordial per fer front a la crisi en les pròximes setmanes?

En l’àmbit sanitari, les necessitats bàsiques són de material de protecció per als professionals que treballen per a l’hospital i per a les residències i serveis d’emergència i funeraris. Reclamem –i els alcaldes i alcaldesses no es cansarem d’insistir-hi- els 70.000 testos ràpids per poder fer una cartografia de l’epidèmia a la zona confinada, en què patim l’índex de mortalitat més alt d’Europa.

I reclamem i exigim solucions definitives per a la cobertura de tota la gent que no pot entrar o sortir de la zona perimetrada per anar a treballar. Les conseqüències que comporta aquesta situació són molt complicades per als milers de persones que la pateixen. Aquestes decisions que es prenen des de la distància acaben amb solucions a distància de la realitat que estem patint.

 

Som una ciutat que vam patir una crisi econòmica brutal, i ens vam reinventar, treballant molt, i ara, ho tornarem a fer, l’ADN de la ciutat és industrialista

 

Hi ha una crisi sanitària, òbviament, però també ha sorgit una crisi social, econòmica... Com afecta aquesta situació a les empreses, comerços, pimes, autònoms, treballadors? Què es pot fer per ajudar a aquest teixit?

Les empreses, comerços, pimes i autònoms estan greument afectades, ha estat un cop molt dur i caldrà prendre decisions que ajudin a reactivar l’economia. El ajuntaments reivindiquem mesures reals per protegir les PIME, hem de vetllar pel nostre teixit productiu i els negocis dels quals depenen milers de famílies. I és urgent que s’ampliï la moratòria per protegir els autònoms que hi ha a la Conca. Seguirem exigint, però no ens quedarem esperant des d’Igualada, prendrem les mesures que permetin reactivar l’economia. Som una ciutat que vam patir una crisi econòmica brutal, i ens vam reinventar, treballant molt, i ara, ho tornarem a fer, l’ADN de la ciutat és industrialista. 

 

Per a molta gent que les escolta o llegeix, les xifres de la Conca són uns números, per a la gent d’aquí són una noms i cognoms de persones concretes

 

Aquestes primeres setmanes, el clúster de la Conca d'Òdena és el més castigat per la pandèmia al nostre país, si ens fixem en les dades oficials de Salut i pel confinament, iniciat fa tres setmanes. Les víctimes mortals i els casos positius són veïns i veïnes... Com impacta això en el dia a dia del seu municipi?

Per a molta gent que les escolta o llegeix, les xifres de la Conca són uns números, per a la gent d’aquí són una noms i cognoms de persones concretes. Estem socialitzant la mort com mai havíem hagut de fer, és una de les situacions més dures que he viscut com alcalde. Aquest impacte fa que la gent prengui consciència de la situació i de la necessitat de complir amb el confinament a casa.

Castells amb la consellera Àngels Chacón i els batlles i batllesses de la Conca d'Òdena

La gran majoria de les víctimes mortals són ancians. Els nostres avis i àvies. Molts moren sols. Les seves famílies no es poden acomiadar. Com viu aquesta situació com a alcalde?

També hi ha gent no tan gran entre les víctimes, això va la pena recordar-ho i destacar-ho. La mort de la gent gran és especialment dolorosa en aquestes circumstàncies en què, efectivament, no poden rebre el comiat de les famílies. Per això posem tan en valor el servei de Funerària Anoia, que a pesar del sobreesforç que comporta el ritme de defuncions, està vetllant de manera admirable el tracte amb les famílies, que passen un tràngol especialment dolorós. Cal reconèixer la tasca dels serveis funeraris, de la mateixa manera que fem amb la tasca del personal sanitari i d’emergències. 

De totes maneres, tot i que la majoria de casos afecten l'àmbit de la gent gran i persones vulnerables, la resta de la ciutadania no ha d'abaixar la guàrdia, oi?

En cap cas ens podem permetre abaixar la guàrdia. Mentre no es pugui administrar un test a tota la població, tothom és susceptible de ser transmissor del virus. Hem d’estar en alerta, sense ser alarmistes, aquesta línia és molt fina, però és la que et permet prendre decisions amb el cap fred. Per això és tan indispensable el confinament a casa i per això els epidemiòlegs ens diuen que cal aplicar testos massius a la població de la Conca d’Òdena, n’estem convençuts i no ho deixarem de demanar.

 

Els professionals de l’àmbit de la salut estan resolent totes les situacions que se’ls presenta amb una qualitat professional extraordinària, només tinc paraules d’agraïment

 

Un nombre important de casos positius són professionals de l'àmbit de la salut. Com valora la feina que fan aquests professionals, així com la d’altres professionals de serveis públics?

Reconeixement absolut, els professionals de l’àmbit de la salut estan resolent totes les situacions que se’ls presenta amb una qualitat professional extraordinària, només tinc paraules d’agraïment. I en aquest sentit, hi haig d’afegir a tot el personal essencial públic, però també privat del món de l’alimentació i altres serveis essencials, que cada dia, surten al carrer a garantir que la resta de gent tingui les necessitats bàsiques cobertes, aquí hi poso, els policies, les brigades, la gent de protecció civil, els periodistes, els dependents/es de comerços, els industrials de l’alimentació...la llista és llarga, i voldria afegir a tota aquella gent que està fent donacions solidàries. I és, des d’aquesta força, que seguim tots endavant.

 

Com valora l'actitud de la ciutadania en aquesta crisi?

Confiança infinita amb els igualadins i igualadines, no fallen mai. Els ajuntaments mirem de resoldre els problemes, però la gent té la clau per superar aquesta situació que ha vingut de manera sobtada però que marxarà molt a poc a poc. La ciutadania és molt responsable. Hi ha moltes persones, empreses i entitats arremangades i actives per donar un cop de mà i quan acabi la crisi sanitària tothom farà el que faci falta. Entre tots ens en sortirem 

 

Amb el seu comportament, la gent ens dona la força per tirar endavant. No defallim, estem resistint i estem actuant per sortir d’aquest malson i ens en sortirem

 

Quin missatge dona als seus veïns i veïnes davant els pròxims dies, que seran "claus”?

El missatge és que estem confinats, però no resignats. És una situació sense precedents, però la ciutat està oferint també una resposta sense precedents. Amb el seu comportament, la gent ens dona la força per tirar endavant. No defallim, estem resistint i estem actuant per sortir d’aquest malson i ens en sortirem.

 

Informació sobre el coronavirus


1 Comentaris

J

Joan Giner ITV

Igualada

3 d'abril 2020.22:40h

Respondre

La foto de l’escala es imperdonable, irresponsable i casi diria irreverent.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic