TORNAR
PUBLICITAT

Marc Castells: “La participació de les entitats és la clau de la nostra Festa Major”

Parlem amb el batlle d’Igualada

societat
Dimarts, 20 agost 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Igualada inicia la celebració d’una Festa Major que comptarà amb més de 130 actes. Com han viscut les setmanes prèvies a l’inici de la festa?

Doncs treballant intensament per tal que tot estigui a punt i amb el desig que igualadins i igualadines puguin gaudir, un any més, de la Festa Major de la ciutat, un moment de trobada, socialització i gaudi col·lectiu que forma part ja del nostre ADN.  La preparació de la Festa Major és un engranatge que funciona molt bé, de fet cal dir que la Festa Major es comença a preparar gairebé des que acaba la Festa Major anterior. Hi ha molts grups que tanquen agenda a un any vista i amb qui el departament de Cultura ja hi tanca les dates un any abans. L’estructura de la nostra festa s’ha anat perfeccionant i crec que hem arribat a un punt d’equilibri en què tothom pot trobar el seu espai i sentir-se seva la festa gran de la ciutat.

Una festa que té una important participació de les entitats.

No em cansaré de dir que les entitats i associacions són el múscul de la nostra Festa Major i la seva participació i col·laboració en l’organització i realització dels diferents actes és indispensable. Aquesta implicació fa viva la festa i aconsegueix que tothom que hi participa se la senti seva i treballi per cuidar-la, mantenir-la i millorar-la.

I com valora la feina que es fa des de la Coll@nada i la FESTHI

Són part de la festa i fan una tasca important i reconeguda des de fa anys en dos àmbits claus com són la recuperació dels elements tradicionals i històrics de la nostra Festa Major, en el cas de la FESTHI, i la creació d’un programa alternatiu que complementa l’oferta d’activitats per a joves, en el cas de la Coll@nada. Una tasca que enriqueix i diversifica la programació festiva. La nostra Festa Major és la suma de tot i de tothom.

Un dels canvis en la programació dels actes de la Festa Major és que el pregó s’avança a dilluns.

Efectivament. Crèiem que la festa ha consolidat els actes de tota la setmana i ja no tenia sentit fer el pregó el dijous, com més aviat es considerava que començaven els dies més potents de Festa Major. Ara l’hem passat a dilluns, el primer dia, amb l’objectiu que sigui un pregó d’obertura de la festa. Aquest any comptarem amb l’actriu igualadina, Neus Sanz, que ben segur ens oferirà un pregó diferent, enèrgic i ple d’humor.

També s’ha anunciat un espai tranquil per a les cercaviles i correfocs.

Si, amb aquesta novetat donem resposta a diverses demandes de famílies amb infants, persones amb mobilitat reduïda o que tenen certa por a les detonacions i que volen gaudir igualment de les cercaviles, els correfocs i de la imatgeria. Per a totes elles s’ha dissenyat un espai lliure de detonacions entre el carrer Nou i el carrer de l’Argent, quan la cercavila passa per la plaça de la Creu, en què les colles no tiraran petards i únicament usaran el que s’anomena foc fred. És una mostra més de la voluntat del nostre govern d’oferir una festa major amb espai per a tothom. De la mateixa manera mantenim espais reservats per a les persones amb mobilitat reduïda per tal que puguin gaudir-los plenament en espais segurs i amb visibilitat. Voldria recordar, ara que parlàvem de correfocs, que aquest any l’Ajuntament d’Igualada ha obert subvencions per tal que els comerços que estan ubicats en espais per on passa el correfoc puguin rebre un ajut per instal·lar tendals protectors davant dels vidres en aquestes ocasions. Tots els establiments que es trobin en aquests espais poden informar-se al consistori.

Les visites guiades sempre solen ser una de les activitats més participades. Què es podrà veure enguany?

Com saben aquest any Igualada està immersa en la difusió del seu patrimoni modernista arran del fantàstic llibre que han realitzat Pau Llacuna i Josep Bou on s’inventarien i detallen els edificis modernistes que encara es poden trobar a Igualada i que amaguen interiors sorprenents. Les rutes guiades de la Festa Major d’aquest any seran per aquests edificis. Podrem descobrir in situ la grandesa d’aquestes construccions, plenes de detalls i decoracions, i alhora veure com el Modernisme va ser un corrent que va impregnar-ho tot: mobiliari, decoració, tipografia, cartellisme... Les visites s’han fet ja durant el mes de juny i han tingut una acollida boníssima, per tant, estem segurs que com cada any seran un èxit. Si algú es queda sense plaça que no pateixi perquè durant aquest 2024 es tornaran a fer.

Parlem del cartell de la Festa Major Un any més l’obra és fruit de la jornada de treball organitzada per l’Escola d’Art Municipal, La Gaspar, com el valora?

El cartell de la Festa Major d’aquest any m’agrada molt. És obra d’un alumne de La Gaspar, Biel Méndez. Crec que ha sabut donar una mirada diferent a una imatge eminentment igualadina amb els principals edificis de la nostra ciutat i amb el drac com a figura festiva. M’agrada que hi hagi clares referències industrials i que hi hagi dues versions del cartell, una de dia i una de nit. Com deies és fruit del workshop que s’organitza anualment amb La Gaspar per fer el cartell de la Festa Major. Una marató creativa de dotze hores de treball intensiu en el camp artístic i de disseny que permet als joves talents mostrar les seves habilitats creatives en un context real, d’alt impacte i que es converteix en una porta d’entrada al món professional. Estem molt orgullosos d’aquesta activitat i dels alts resultats que dona gràcies a la implicació dels alumnes i docents de la Gaspar permetent als participants demostrar les seves competències en un entorn competitiu i real.

Aquest any des de l’Ajuntament heu presentat el dispositiu de reforç de seguretat que estarà actiu durant tota  la Festa Major

Sí. La seguretat i el civisme són una prioritat pel nostre govern. Volem que la gent gaudeixi de la festa amb seny i amb espai per a tothom. Per aquest motiu, un any més activarem un dispositiu conjunt de la Policia Local i els Mossos per reforçar la seguretat i els patrullatges de proximitat en els moments de més concentració de, en les hores i les zones de més activitat i afluència de públic com poden ser el Parc Central i les places Pius XII, Cal font i de la Creu. Durant els dies de més intensos com són el divendres, dissabte i diumenge tornarem a activar un Circuit Especial d’Intens Control Policial que tindrà patrulles tant de Policia Local com de Mossos d’Esquadra. Aquest circuit engloba els carrers més concorreguts i utilitzats per desplaçar-se entre els diferents punts de la ciutat on es realitzen actes i concerts. És un tipus de dispositiu que ha donat molt bon resultat i ha estat molt ben valorat per les persones que han tornat a casa a peu o han anat fins a l’estació. El repetirem ajustant-lo a les característiques específiques i als diferents actes de la Festa Major d’aquest any. Com deia volem una festa per a tothom i on totes i tots puguem gaudir de forma tranquil·la i sense incidents. En aquest sentit, també comptarem amb més hores de Punts Liles que mai. Són un total de 70 hores d’atenció i sensibilització en els punts d’oci que s’iniciaran ja el primer dilluns de Festa Major.

Quins actes de la Festa Major gaudeix més com a alcalde?

Sens dubte la jornada castellera de diumenge continua sent un dels moments que més emoció em produeixen. En aquests últims anys hem pogut veure una evolució brutal dels Moixiganguers i la ciutat se sent orgullosa de cada castell que han carregat i descarregat a la nostra plaça. M’agrada també poder voltar per la revetlla de les places i veure com tothom troba el seu espai. No negaré, però, que des que comença fins que acaba la Festa Major com a alcalde pateixes perquè tot surti bé i no falli res. Per tant, potser hauria de dir-li que el moment que més gaudeixo és quan acaba el castell de focs i tota la setmana d’actes finalitza tal com estava plantejada.

Algun missatge pels igualadins i igualadines?

Que visquin la festa i participin tant com puguin en els actes que hem preparat. Segur que redescobriran la ciutat amb les visites guiades sobre el modernisme a Igualada, gaudiran dels concerts, del teatre i les cercaviles. En definitiva, que aprofitin aquests dies per trobar-se amb amics i veïns, que socialitzin i facin ciutat. Cal celebrar-ho tot. Això sí, amb seny i de forma responsable i cívica per tal que, com hem repetit diverses vegades, la nostra sigui una festa per tothom. A la vegada vull tenir un missatge d’agraïment per totes aquelles persones que fan possible la Festa Major treballant quan la resta estem gaudint-la com és tot el personal de la brigada de l’Ajuntament, els serveis de neteja, els cossos de seguretat i d’emergències i els voluntaris que participen en els diferents actes de la festa. També als tècnics del departament de Cultura i a la seva regidora, Carme Riera, per tota la feina que fan abans i durant la Festa Major.

La Festa Major d’Igualada també suposa per a molts igualadins i igualadines l’arribada del final de les vacances i l’inici del curs. Com es presenta aquest nou curs políticament?

L’estiu és una aturada necessària per carregar piles i començar un nou curs. La política permet poc descans, ja que cal estar al peu del canó cada dia vetllant pel bon funcionament de la ciutat i del consistori. Sí que és cert que l’estiu serveix per agafar aire per seguir el projecte de liderar la ciutat d’Igualada. Acabem un curs en què Igualada ha aconseguit grans fites; hem obert la connexió de la ciutat amb la Ronda Sud que, durant l’estiu, ja utilitzen més de 3.000 vehicles. Hem posat en marxa el Campus Salut al Passeig Verdaguer. Hem inaugurat el parc dels Infants dissenyat pel Consell dels Infants d’Igualada. Aquest estiu hem asfaltat 15.000 m² nous metres quadrats de vials de la ciutat, hem iniciat les obres de millora de les escales mecàniques del carrer de Sant Magí i hem invertit més de 300.000 € en les millores escolars amb una nova cuina i una nova escala d’emergències a l’escola Ramon Castelltort i la millora del sostre de l’escola Emili Vallès. El curs vinent es presenta com la continuació dels projectes que hem engegat aquest primer any treballant per fer d’Igualada una ciutat més verda i més blava continuant amb la renaturalització dels espais i la reutilització de l’aigua freàtica. Seguirem l’aposta del coneixement, tant universitari com de formació professional, amb la voluntat de ser una ciutat referent en aquests àmbits. Al costat de les persones i de les entitats. Executant obres per tal que la nostra ciutat sigui 100% accessible per a tothom. Continuarem amb la construcció dels 93 pisos de lloguer accessible que estan projectats a la ciutat. Els 12 habitatges del carrer de Sant Carles, per exemple, ja estan molt avançats. Tot això sense deixar de banda la nostra aposta per la cultura, l’esport i els clubs de la ciutat, el comerç i la indústria, tots ells elements clau pel desenvolupament d’Igualada.


1 Comentaris

J

Joan

Igualada

24 d'agost 2024.11:24h

Respondre

Les entitats d’Igualada han de col·laborar amb l’ajuntament? Quant aquest mateix fa pactes immorals i sense ètica cap el poble.
Rotundament NO.
Quant només es buscar el benestar econòmic... Llegir més de la cadira o cadires per un pròxim futur, el poble, vilatans, entitats i agrupacions, tenen el dret i l’obligació de dir prou. I una d’aquestes fórmules és deixar de colaborar, fer una vaga o alguna cosa alternativa.
Sortiu, gaudiu de fer-los la festa!
Que de les fotos i protocols només gaudiran aquells que cobren un bon sou a l’esquena molts.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic