TORNAR

Marc Castells: “En els propers 4 anys, els igualadins viuran en una de les ciutats amb més qualitat de vida”

Entrevistes als calndidats

politica
Dilluns, 24 abril 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Al seu acte de presentació com a candidat, a l’Ateneu, vostè va fer pública una proposta estrella del seu programa electoral, amb l’aigua com a protagonista...

Sí. Per seguir sent sostenibles la bona gestió de l’aigua ha de seguir sent una prioritat en els propers anys. Fixi’s, a Igualada tenim un tresor, molta aigua freàtica que corre pel subsol i que, tot i que no és aigua potable, sí que són aigües blanques que es poden utilitzar per regar o per a la neteja. Avui ja aprofitem una part d’aquesta aigua i reguem per exemple el Parc Central, el Passeig o omplim la font de l’Estació Nova, gràcies a un dipòsit i un pou que hi han al cementiri vell i al carrer de Sant Magí. El repte de la sequera serà cada cop més recurrent i ens hem de seguir preparant a nivell de ciutat i fer-ho de manera sostenible, perquè l’aigua és un recurs escàs.

Com es concreta aquesta proposta?

Que el 2027 aprofitem 60 milions de litres d’aigua l’any per a regar la ciutat, netejar-la i per als equipaments esportius. És el Pla freàtica 2027.

Per això, el nostre projecte contempla també que una part de l’aigua que recollim, es derivi cap al riu per augmentar el seu cabal i millorar així l’ecosistema del riu i el seu entorn. El riu serà un dels protagonistes del proper mandat, perquè volem que sigui un eix de benestar ambiental i d’oci per la ciutat. Volem ser de les ciutats amb un futur molt ben pensat per viure-hi molt bé, on els joves es vulguin quedar, on captem talent perquè la ciutat aporta qualitat de vida, on es pugui practicar esport accessible i a on envellir feliç sigui un dret per a tothom.

I com ho faran?

Ben fet, com és el nostre tarannà. Amb un estudi que estem fent de les aigües freàtiques amb la Mancomunitat de la Conca d’Òdena. Aplicant tecnologia i optimització com estem fent ja amb el reg municipal i amb una visió clara sobre la bona gestió de la ciutat.

Volem fer diversos dipòsits repartits per la ciutat que recullin aquestes aigües i després a través de canonades conduir-la cap allà on faci falta l’aigua. És un projecte transformador i amb un fort convenciment del seu valor ecològic, que requerirà inversió i aportarà eficiència i rendibilitat ambiental i econòmica. El futur passa per la responsabilitat sostenible. I Junts per Igualada hem agafat la bandera.

Per on s’iniciaria, doncs, aquest pla?

Des de Junts per Igualada volem que sigui de les primeres accions que es posin en marxa el pròxim mandat. Tenim detectats els dos primers punts on volem actuar, sense haver de fer una gran inversió: el sobreeixidor d’aigua freàtica que hi ha al pàrquing municipal de sota el Parc del Garcia Fossas i que volem que serveixi per a regar tot el parc; i el pàrquing de darrere l’Hospital universitari, on també es recull aigua que, per decantació, a través de canonades s’enviarà a la zona del Parc Central per cobrir les necessitats hídriques d’aquesta àrea.

Quan arribin les restriccions a ciutats i municipis, Igualada ja haurà fet els deures.

Es tracta que la Igualada blava ens permeti fer la Igualada més verda.

L’aigua és un element de competitivitat per a les empreses i un element clau per a la sostenibilitat. El 2019 es va ampliar la xarxa d’abastament en alta a través de la portada d’aigües de l’embassament de la Llosa del Cavall. Què ha suposat per a la ciutat?

Aconseguir un repte històric: assegurar que mai més manqui aigua de boca a la nostra ciutat. L’arribada d’aigua de la Llosa del Cavall va suposar també que Igualada es connectés al sistema d’abastament del Ter-Llobregat i d’aquesta manera no només ens asseguràvem l’abastiment d’aigua de boca sinó que també disminuíem la que consumíem de l’aqüífer Carme-Capellades, que patia una sobreexplotació.

Aquesta aigua, doncs, és una font de riquesa que reforça l’aposta per a la industrialització de la conca d’Òdena, i alhora és una garantia de sostenibilitat per al nostre entorn. I tot això s’ha fet sense que afectés la butxaca dels ciutadans.

Més verda perquè considera que Igualada és ja una ciutat verda?

Sens dubte. Verda, florida, saludable i amable.

Verda perquè miri, la ciutat compta amb 926.700 m² de zones verdes, el que serien 132 camps de futbol, amb El Parc Central -que ara gairebé doblarà la seva extensió, com estrella indiscutible.

Florida perquè se’ns ha reconegut com a Vila Florida, distintiu que es dona a ciutats que destaquen pel seu bon enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

Saludable perquè, per exemple, els darrers 4 anys s’han plantat 1.200 arbres, tenim una anella verda que amb 13 km envolta tota la ciutat i diversos i nous equipaments esportius;  i tot això afavoreix la pràctica esportiva.

I amable perquè gran part dels carrers són accessibles o perquè disposem de 50 zones de joc infantil.

I com la imagina més verda?

Aplicant a tots els barris el que hem fet al Parc Central perquè els ciutadans tinguin a prop de casa espais verds de qualitat i sostenibles en el seu manteniment. Crec fermament que es pot tenir una ciutat verda sent responsable amb el medi ambient, cal aplicar coneixement, tecnologia i invertir en el ser una ciutat saludable.

Un bon exemple és el projecte de remodelació del Passeig Verdaguer de punta a punta. Això vol dir que el Passeig ha de ser confortable en el seu paviment, per passejar-hi bé; ha de tenir enjardinaments verds que aportin benestar; espais per a infants; i que hi convisquin les mobilitats del futur. I volem un Passeig que acabi i comenci amb dos parcs que tinguin el mateix nivell que el Parc Central, i amb això estem parlant de fer una renovació verda al Parc de l’Estació Vella i del nou espai verd que aflorarà a l’Estació Nova amb el soterrament de l’estació de tren.

La sostenibilitat és també competitivitat?

Sens dubte. Competitivitat ambiental, d’entrada, però també econòmica i social. La proposta és clara: les comunitats energètiques és una proposta ferma que tenim. I la primera ja la tenim en marxa amb l’Associació del Polígon de Les Comes, on la cooperació público-privada farà que les plaques solars donin llum a les empreses, fet que les farà més sostenibles i competitives.

I aquesta iniciativa, l’anirem fent també en l’àmbit social.

Des de l’Ajuntament hem treballat en diversos projectes de sostenibilitat i el de l’eficiència energètica, és un dels projectes de futur inexcusables. S’estan canviant els punts de llum per fer-los més sostenibles, volem tots els barris amb llums LEDS al 100%, que comporten un estalvi econòmic i eficiència energètica.

També tenim el projecte de plaques solars, que ja s’estan posant als edificis municipals, esportius, equipaments sociosanitaris...

Som una ciutat de fotografia?

Som molt més que una fotografia. Som una ciutat bonica, viva, que cuida i molt el seu entorn però també, i sobretot, la seva gent, perquè ningú quedi enrere. Volem que els igualadins se sentin orgullosos de viure a una ciutat que té cura de tots els detalls, que és amable i accessible. Una ciutat que mai para, on sempre hi ha batec cultural, oci i esport. Volem que ens vingui a visitar gent  de fora, siguin turistes o veïns d’altres ciutats de Catalunya. Tothom hi és benvingut a la nostra ciutat, la tenim bonica i preparada perquè la fotografia que s’emportin d’Igualada sigui autènticament genuïna.

I com fer-ho perquè ningú quedi enrere, que vostè diu....

Ja ho estem fent. Tenim una xarxa de suport a la urgència social, a la gent gran i a la infància. Però es vetlla també per a un accés digne a l’habitatge i s’ha promocionat la construcció de 93 pisos de lloguer assequible, a part dels ajuts per a rehabilitació, l’impuls del Programa de masoveria urbana per facilitat que els joves, a partir de la figura del masover, puguin accedir a habitatges a canvi de rehabilitar-los.

I és tota aquesta xarxa que volem consolidar de cara als pròxims anys: continuar tenint un alt nivell d’atenció a la llar per a les persones grans, actuant davant qualsevol mena de pobresa, cobrint les necessitats bàsiques de les persones i això vol dir vetllar per la seva salut.

El de la salut és sempre un camp espinós...

Cert. Volem uns serveis sanitaris de qualitat, i en això serem incansables fins aconseguir-ho. La pandèmia ens ha estat un bany de realitat molt cru, que ha tensionat molt el sistema sanitari, a Igualada ho sabem bé. Per això volem continuar marcant de prop el Govern de la Generalitat, competent en sanitat, perquè compleixi tant amb l’Hospital com amb l’atenció primària i continuarem reivindicant la construcció d’un nou CAP, que substitueixi el baix a l’estació, que ha quedat petit i obsolet.

Aquí vull aprofitar un cop més, per agrair la tasca que han fet, i continuen fent, els professionals de la salut tant de l’Hospital com de l’atenció primària. Mai els podrem agrair prou el que van fer durant la pandèmia.

Vostè defensa públicament que l’únic futur que té la comarca és la creació de llocs de treball industrials. El recent Pla Director Urbanístic de la Conca ens acosta a aquest objectiu? 

Les 100 hectàrees noves de sòl industrial ens permetran crear parcs empresarials per donar resposta tant a la demanda dels ciutadans de creació de llocs de treball i que siguin de qualitat, com a la demanda de les empreses d’aquí que volen ampliar la seva activitat, o d’empreses que estan interessades a instal·lar-se a Igualada.

És un revulsiu, perquè pensi que aquest sòl té la mateixa extensió que l’actual Polígon industrial de les Comes, que té 400 empreses i genera al voltant de 4.000 llocs de treball. Imaginin doncs que repliquem aquest polígon i el repartim per aquests 4 espais al voltant d’Igualada. Per tant, s’arribaran a generar tants llocs de treball com els del polígon de les Comes: 4.000. I ens convertim en un territori d’oportunitats, generant aquest sòl industrial.

Hi ha alguna fórmula màgica per atraure inversors?

Les fórmules màgiques no existeixen, tot s’ha de treballar i això és el que hem fet incansablement. Per això, per començar, hem posat les condicions, el sòl, que és el que ens genera les oportunitats. I partir d’aquí la nostra prioritat serà captar inversions per aquestes noves hectàrees industrials, per crear un entorn competitiu que faci Igualada i la Conca capdavanters en el foment de la indústria i dels serveis de qualitat; que eviti que el talent hagi de marxar; que redueixi l’atur; que millori la qualitat dels llocs de treball; que millori les pensions, en definitiva, que faci possible que les persones puguin bastir el seu projecte de vida a la ciutat.

Aquells que prometen crear llocs de treball sense fer primer els deures, són poc creïbles. A nosaltres ens avala el nostre full de ruta.

I l’actual polígon de les Comes, quin paper tindrà? 

El polígon industrial de Les Comes és i continuarà sent un actiu importantíssim per a la cuitat i per a tota la comarca i per això hem engegat un pla de modernització en el qual hem invertit ja més de 3 M€ i la nostra proposta és seguir en la mateixa línia, perquè hem passat d’un polígon vell i obsolet a un espai on els últims 10 anys s’hi han donat d’alta més de 140 noves activitats. Ha passat de tenir moltes parcel·les buides a una ocupació de gairebé el 100%. I tot això ho hem fet de la mà de l’Associació d’Empreses del Polígon Industrial Les Comes.

Se l’ha convertit també en un espai més amable?

Sens dubte. No només per les millores urbanístiques sinó també perquè hem millorat els seus serveis, com amb el transport a la demanda per a una mobilitat més eficaç i sostenible al servei de les persones... Al polígon l’hem cuidat, l’hem convertit en un motor de progrés i alhora l’hem integrat a la ciutat com una zona urbana més on no només treballar sinó també passejar-hi.

I encara no hem acabat! També hem tingut especial atenció a l’àrea residencial de Les Comes on s’han renovat diversos parcs, s’ha millorat l’accessibilitat i s’està fent un nou enjardinament magnífic a la zona del Passeig de Les Comes, entre altres millores.

Quan estem a punt de tancar mandat, considera que les inversions en infraestructures fetes entorn d’Igualada, han sigut les necessàries per a la seva projecció econòmica?

La ronda sud, per exemple. A mi em va sorprendre, per dir-ho suaument, que tot i ser la ronda sud d’Igualada no tingués cap entrada a la ciutat! Vam treballar des del 2016 per reconduir-ho i per sort aviat serà una realitat i amb aquesta connexió alliberarem de trànsit el centre de la ciutat, ja que deixaran de passar per l’avinguda de Montserrat i l’avinguda de Caresmar  al voltant de 4.000 vehicles.

O tenim també en plena execució les obres d’ampliació de la C-15, l’Eix Diagonal. Aquí, d’acord amb l’alcalde de Vilafranca vam ser capaços de convèncer la Generalitat d’ampliar la carretera. Cal saber que entre Igualada i Capellades hi passen al voltant de 25.000 vehicles al dia, una barbaritat, i amb les obres passarà a ser una autovia i millorarem la mobilitat i la seguretat. Aquest és un projecte cabdal perquè la C-15 és la columna vertebral que ens uneix amb el Penedès i és imprescindible per al desenvolupament social i econòmic.

Queda pendent el projecte de millora de l’A2 que ha de dur a terme el Ministeri i que estem seguint de prop perquè no s’aturi i perquè respongui a les necessitats de la Conca i la comarca.

La feina feta els darrers anys ha estat clau per al desenvolupament de les infraestructures bàsiques per al futur de la nostra ciutat, hem avançat molt, hi hem treballat sense descans al costat d’altres alcaldes i del Govern de la Generalitat, però la feina encara no s’ha acabat.

Parlem, doncs, de l’estació del tren...

No ens hem cansat de defensar el soterrament de l’estació, per seguretat, per mobilitat d’entrada a la ciutat i per millorar el barri del Sant Crist. Aprofitarem que amb el soterrament es generarà un espai públic de 5.000 m2 que el tenim pensat perquè sigui un espai amable, per a la gent, per gaudir d’un espai verd renaturalitzat, amb un nou bosc que servirà de refugi i àrea de nidificació per a aus i fauna en general i que serà un bosc amb arbres i arbustos autòctons del clima mediterrani. L’Hem ideada com una plaça multifuncional, una zona sense barreres físiques que es convertirà en la ròtula entre el barri del Sant Crist i el barri de Montserrat.

Els darrers deu anys hem passat de tenir només La Teneria -amb perill de tancar- a ser ciutat universitària amb 7 graus. Com valora l’aposta d’aquests darrers deu anys per a ser ciutat universitària?

Ens vam proposar 1000 estudiants universitaris a la nostra ciutat, i ja hi estem a punt d’arribar. Ens vam proposar recuperar els estudis d’infermeria i ho vam aconseguir. Ens vam proposar créixer i al setembre obrim el 2n campus: el Campus Salut al Passeig. Tenim recerca, tenim universitat i el nostre model és trobar un operador privat que inverteixi a fer una residència universitària que costi 0 als igualadins. La creació del 4D Health, el primer hospital simulat d’Europa amb escenaris gairebé reals, va ser l’embrió d’aquest projecte. Era un dels millors del Sud d’Europa i això va atraure la UDL per fer estudis en l’àmbit de la salut. I vam fer el primer campus universitari al Pla de la Massa. Ara s’està a punt d’acabar el segon i la meva intenció és, si soc alcalde, que el pròxim any a Igualada també s’imparteixi el grau de Medicina.

Les ciències de a Salut tindran un pes important en l’oferta universitària?

Sí. Aquest nou grau s’afegiria als estudis que ja tenim d’infermeria; al màster per a pacients crítics d’alta complexitat; al postgrau de fisioteràpia centrat en la columna i que és el primer que s’ofereix a escala nacional.... I, evidentment, a l’oferta que es va crear al convertir en hospital universitari l’Hospital d’Igualada. Avui ja hi ha 250 estudiants fent-hi pràctiques. Volem ser una ciutat atractiva per al personal mèdic perquè vulgui viure aquí i treballar al nostre Hospital. Que a Igualada trobin qualitat de vida i un ecosistema de coneixement que els faci atractiu quedar-se. Però no ens volem quedar aquí, el repte de la meva candidatura és continuar creixent en graus i en estudis universitaris públics, que són més econòmics per a les famílies. Crear coneixement i retenir talent, són dos puntals per al nostre progrés com a ciutat.

Per a les empreses, l’oferta de formació professional també deu ser important, doncs, quan s’instal·len al nostre territori...

Sí i aquí sabem que hi ha una disfunció entre l’oferta d’estudis i la demanda de professionals que fan els agents econòmics i socials, i per això cal exigir al Govern de Catalunya per adaptar aquests estudis a les necessitats reals.

Tenim la sort de tenir d’entrada uns bons centres i un bon professorat, tant a l’Escola Gaspar Camps com al Milà i Fontanals. Per això des de Junts per Igualada apostem perquè Igualada sigui també una ciutat d’estudis professionalitzadors. I això passa, per exemple, per continuar pressionant la Generalitat perquè ampliï el Milà, ja que no pot ser que ens trobem amb un equip docent motivat i amb molta força que depèn de les inversions del Govern i que veu com cada curs 500 alumnes queden fora del centre per manca de places. El Govern ha d’estar al servei de centres com aquest, que són el portaavions de la formació a la nostra comarca, i dotar-lo de les inversions que li fan falta per poder desenvolupar aquests estudis que tenen més demanda i que no són els que s’estan impartint actualment. També cal destacar que donarem suport a tota la formació professionalitzadora que es faci des de les escoles concertades de la nostra ciutat.

Coneixement i cultura van de la mà?

Crear una societat amb pensament crític és el millor antídot contra el feixisme.  A Igualada tenim una gran oferta d’estudis reglats i no reglats que cobreixen el camp de les llengües, l’esport, però també el de les arts, la música, la dansa... i un teixit cultural molt ampli, tenim 125 entitats! I el que volem, i necessitem com a ciutat, és poder aglutinar aquest coneixement cultural al voltant d’un únic espai. És amb aquesta filosofia que proposem la construcció d’un Auditori, que també acollirà l’Escola de Música, el Conservatori, l’Escola de Teatre i s’obrirà a les corals de la ciutat. Serà l’última fase del Parc Central. Volem integrar cultura i natura, un concepte que transformarà i cohesionarà la ciutat. Ja estem en fase de treball amb les entitats i experts perquè el projecte sigui molt potent. El mestre Savall volem que tingui un paper actiu en aquest futur auditori, i és un honor per la ciutat.

Quina visió de futur té de la Igualada comercial?

Creiem en una Igualada que és un centre comercial a cel obert i hem creat les condicions perquè així fos en el present i en el futur, amb la creació de 2.000 places d’aparcament gratuït, per atraure compradors, però també, els últims quatre anys hem creat més ajuts que mai tant directes com indirectes per als comerciants.

De cara al futur la nostra aposta implica treballar el projecte de targeta de fidelització. Hem anat a visitar ciutats on està implantada i tant les entitats com els comerços estan contens dels resultats. Per això proposem començar-la a implantar al mercat.

De fet, el mercat és on volem centrar bona part dels esforços perquè apostem per construir-ne un de nou, de 3a generació, i això què vol dir? Doncs que passarà de ser un mercat de 1a generació, amb venda de productes, a un de 3a amb venda, elaboració i degustació. És un projecte molt ambiciós, hi creiem molt, i l’estem fent al costat dels paradistes.

També hem engegat una agenda 365, que vol dir que organitzem esdeveniments de tota mena durant tot l’any, som una ciutat que mai no para i això dona vitalitat. Tenim els globus, la Volcat, la campanya de Nadal, la Mostra, la Fira, el Sparta kids....

El Rec, el teniu en agenda? 

Sí, mai l’hi hem deixat de tenir. El que passa és que la nostra manera de fer és treballar en silenci i buscar subvencions perquè la ciutat millori sense que això costi diners als igualadins. I amb el Rec també ho hem fet. Hem aconseguit una subvenció 3M per invertir en la revegetació del riu, arreglar les voreres, fer millores a Cal Granotes i a la Cotonera.

Igual que hem treballat perquè hi arribi la Ronda Sud i hi passi la Via Blava, infraestructures de futur que aporten vitalitat al barri. Per tant, al Rec hem fet que hi arribin aquestes artèries vials i naturals, i ara ja el tenim a punt per endreçar-lo urbanísticament. Creiem i volem un barri del Rec per viure-hi, treballar-hi, passejar-hi, comprar-hi... El riu i el Rec són dues prioritats del nostre projecte de ciutat.

Si hagués de donar un missatge als igualadins de cara a les pròximes setmanes, quin seria?ç

(Somriu) Que quan una cosa funciona, no cal canviar-la.


3 Comentaris

R

RAMON

IGUALADA

24 d'abril 2023.23:04h

Respondre

Conservem aquesta entrevista, i d’aquí uns anys ens la rellegim per veure que hi ha de cert. De moment, li dono molt poca credibilitat. Estem en precampanya i els polítics acostumen a inflar-se... Llegir més de promeses que queden en no res. I el Castells ja fa temps que és més polític que no pas ciutadà d’Igualada.

J

Jau Cat

Igualada

24 d'abril 2023.20:51h

Respondre

Quin massatge. La incopetència i el fracás d’igualada... disfressat en una entrevista sense problemes. Aquest home està arruinant igualada... fora ja!!!

M

Marià

Igualada

24 d'abril 2023.07:42h

Respondre

“els igualadins viuran en una de les ciutats amb més qualitat de vida”
Ostres Marc, vols dir q tots anirem a viure a Waterloo, Bélgica

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic