TORNAR

Marcel Gorgori: “El vi i l’òpera poden ser fonts inesgotables de plaer”

Periodista i escriptor, participa al TastAnoia organitzat per Fira d’Igualada

cultura
Divendres, 27 maig 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El periodisme català gaudeix de noms de grans professionals en tots els àmbits del sector, però si parlem de periodisme, vins i òpera, hi ha un nom que destaca: el de Marcel Gorgori, un dels ponents del TastAnoia d’enguany, amb una conferència sobre vins i òpera. Parlem amb ell sobre la seva professió, la seva passió i els projectes que està duent a terme.

 

MARIA SAYAVERA

 

Visita Igualada en el marc del FirAnoia, amb un tast de vi i música. En què consistirà la seva conferència?

A fer servir la música i l’òpera com un element més per descriure les característiques del vi que estem tastant. No per posar un ambient al tast, no per posar-hi una música que argumentalment tingui alguna cosa a veure amb el vi, sinó per descriure les seves característiques, com un element afegit al procediment del tast tradicional.

 

Una conferència que uneix dues de les seves grans passions... Com neix la idea d’unir un tast de vi amb la música?

Essencialment, perquè, des del meu punt de vista els dos àmbits poden ser, a més de fonts inesgotables de plaer, vehicles d’expressió de la sensibilitat humana. Cap de les dues coses està obligada a ser-ho, però totes dues poden ser-ho, si el que les crea així ho vol.

 

Cal ser un expert en la matèria per participar-hi?

En absolut. Cal, simplement, que t’agradi mínimament el vi, i tenir certa curiositat pel plantejament que puguem fer.

 

Com dèiem, el vi és una de les seves passions. D’on sorgeix aquest interès?

Una part de l’aspecte hedonista, és a dir, m’agrada el vi, i una altra part de quedar-me fascinat i encuriosit, en un moment determinat, sobre com era possible que hi hagués persones que trobessin, en una copa de vi, la quantitat de coses que, honestament, hi trobaven. Ara crec que ho entenc.

 

Podem dir que el vi i tot allò que l’envolta, amb l’organització de tasts i altres activitats com la que es farà al FirAnoia, és un producte a l’alça?

Crec que sí.

 

Com podem valorar, amb pocs coneixements, els mèrits i demèrits d’un vi?

Amb un mínim de curiositat, bevent vi i assistint a tastos com el que ara estem proposant.

 

Si parlem de Marcel Gorgori i vins ens ve al cap el programa del Canal 33, “En clau de vi”. Què buscava amb el programa i els continguts?

Desmitificar la dificultat d’accés al món del vi, desacreditar una mica aquella frase de “A mi m’agrada molt el vi, però no hi entenc gens”, i fer veure al gran públic que, ser capaç d’apreciar les característiques fonamentals del vi que un està tastant està a l’abast de tothom.

 

Com a periodista, ha estat fent ràdio, televisió, conferències de molts tipus, però és amb programes musicals com Nits d’Arts o Va d’Òpera que es va donar a conèixer. Creu que s’ha tractat prou l’òpera en televisió?

Quan a un li agrada un art o una matèria determinada, sempre li sembla que es tracta massa poc, però, amb l’òpera concretament, i al nostre país, déu n’hi do el que s’ha fet. Programes com el Nit d’arts, serien bastant impensables a les televisions espanyoles, per exemple.

 

L’òpera és una altra de les seves passions. És aquest un gènere elitista?

Tan elitista que, en diversos moments de la seva història, el poble l’ha feta servir com a cançó de protesta, és a dir, per vehicular les seves aspiracions socials i de canvi.

 

Quina creu que és la salut de l’òpera al país?

Crec que no és dolenta, però crec que hauria de ser capaç d’interessar més a les franges d’edat més joves. Tot i així, té una certa lògica que les persones es comencin a interessar per un determinat tipus d’art i de cultura, quan tenen una determinada edat.Amb el bon vi, passa una mica el mateix.

 

Un altre dels seus projectes és Simfonova, de què es tracta?

Simfonova és una de les activitats que he dut a terme de les quals em sento més content. Simfonova vol ser un segell, vol ser una marca que, d’ara endavant, s’identifiqui amb un tipus de concert de música d’alta qualitat, caracteritzat per dues coses: per una banda, una determinada manera de fer -que és la que els espectadors han vist en els programes de televisió i de ràdio que fem- i, per una altra, una idea de la qual estem convençuts tots els qui hi som al darrera: “No és veritat que l’òpera i la música simfònica s’hagin de reservar només a uns quants”. Per això el primer gran concert que hem fet, i amb el qual hem omplert 14 dels grans teatres del nostre país, l’hem titulat “Només per a uns quants?”

 

Ens agradaria que recomanés un vi i amb quina òpera el podem maridar...

M’agradaria respondre això davant de tots aquells que assisteixin al tast que farem el 27 de maig, al FiraTast de FirAnoia, a Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic