TORNAR

Montse Argelich: “La trajectòria històrica i la qualitat fan especials els Tres Tombs d’Igualada”

Parlem amb la presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada

societat
Divendres, 20 gener 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els Tres Tombs i l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada celebren enguany el 195è aniversari. Per conèixer el rumb de l’entitat i els detalls de les activitats de la festa -que arrenquen el divendres 13 de gener- entrevistem Montse Argelich Solé, presidenta del Gremi. Serà la primera vegada que Argelich viurà els Tres Tombs com a presidenta, càrrec que va assumir el passat 12 de novembre. “Des de ben petita he gaudit de la festa des de moltes perspectives i enguany espero gaudir-ne igual o més”, explica.

SUSANNA PUIGGRÒS

 

El passat 12 de novembre vas ser escollida com a Presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. Quin balanç fas de la situació del Gremi i com afrontes el mandat?

Des de ben petita he estat vinculada a l’Antic Gremi de Traginers i he viscut la festa dels Tres Tombs molt intensament. Vaig ser pubilla l’any 2004 i des del 2006 he estat a la Junta. Aquests últims anys han canviat molt les coses i per garantir la continuïtat de la festa era important que s’hi involucrés més gent jove. El relleu generacional va començar el 2004, quan el jovent volíem estar a la Junta i durant els últims deu anys de presidència del Magí Molas ens hi hem anat incorporant. És evident que ser la presidenta del Gremi m’il·lusiona molt. Assumeixo aquest repte amb amabilitat, respecte i responsabilitat. Garantir la continuïtat de la festa i mantenir-ne la qualitat és una de les prioritats d’aquesta Junta, i també modernitzar l’organització i fer més eficient el nostre treball diari.

Les dones tenen, per primera vegada en la història del Gremi, un paper destacat a la Junta.

Sí, aquesta és la primera vegada en la història que la presidència i la tresoreria del Gremi són portades per dones. Penso que aquest serà un gest agraït per la ciutadania.

Quina és la funció del Gremi?

Fer que la tradició continuï viva. Ensenyar a les generacions que estan creixent i a les que vindran – esperem que la festa duri molts anys - quin era l’ofici de traginer: el d’aquelles persones que a través del seu carro transportaven hortalisses, pells, mercaderies... i també donar a conèixer carruatges emblemàtics com la diligència igualadina, que era el mitjà de transport per anar a Barcelona. El Gremi de Traginers va ser un gremi important sobretot per la localització estratègica de la ciutat d’Igualada. La nostra bandera data de 1822 i som el gremi de traginers més antic de Catalunya de forma certificada.

A banda de la seva antiguitat, què fa especials els Tres Tombs d’Igualada?

Hi ha un fet important que és que s’han fet ininterrompudament durant aquests 195 anys. Fins i tot durant la Guerra Civil es van fer a l’Horta Vella, mig amagats de tot el que estava passant. També els fa especials la seva trajectòria històrica i qualitat; són dels Tres Tombs que sempre han anat mantenint un alt nivell, amb una gran feina darrere.

D’aquí a cinc anys l’Antic Gremi celebrarà el bicentenari, una xifra molt important per la seva història.

Esperem que l’any del bicentenari sigui un gran any i que la situació ens permeti fer una gran festa. Són 200 anys, una xifra que poques entitats assoleixen avui dia. Per això volem que la celebració sigui molt especial.

Enguany, com l’any passat, tornen a venir representants de la secció d’hípica dels Mossos d’Esquadra i ja els hem demanat que en aquests cinc anys que tenim al davant vagin augmentant el nombre de cavalls que porten, perquè volem que la del Bicentenari sigui una celebració ben lluïda.

A tots els pobles la tradició es manté tan viva com a Igualada?

Des del Gremi estem lluitant perquè la resta de municipis de la Federació Catalana de Tres Tombs vagin mantenint la festa. Hi ha alguns pobles que estan deixant-la de fer i això també condiciona que nosaltres puguem seguir mantenint la qualitat i el nombre de cavalls i carruatges que vénen. Nosaltres aportem els propis, però molts vénen de pobles veïns i d’arreu de Catalunya.

Quanta gent mobilitza pels Tres Tombs d’Igualada?

Tenim uns 300 socis i n’hi alguns que per qüestions d’edat no poden participar activament a la festa, però jo diria que la majoria dels socis hi col·laboren d’una manera o altra. Som molts, però mai està de més que hi hagi persones de fora del Gremi que vulguin col·laborar-hi. També hi ha altres entitats que es mobilitzen com el Gremi de Blanquers, el Gremi de Flequers o els Trabucaires, i gent que participa amb el seu carruatge personal.

Quins són els carruatges més especials de la festa?

Hi ha el carro del Sant, que sempre s’arregla molt acuradament per part de dues o tres persones del Gremi. Després hi ha els carros de pes que són potser aquells que la gent espera més com el carro de la palla, el de bigues, el de fogots, el de les bombones...

Hi ha alguna novetat enguany?

El carro de trabuc, que s’ha restaurat. Aquesta restauració – que s’ha fet amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona – és especialment important pel Gremi perquè suposa recuperar un carruatge que va circular per última vegada pels carrers d’Igualada l’any 1988. Es feia servir per transportar material i tenia la peculiaritat que es podia descarregar bolcant-lo, sense necessitat de desenganxar el cavall. Des d’aleshores no havia tornat a sortir.

Quina relació teniu amb el Museu del Traginer?

Són coses diferents. Ells han fet la part museística, i nosaltres la de portar el museu al carrer. Ells també són socis i col·laboradors del Gremi. De fet, enguany hi haurà una obra cedida pel Museu exposada a l’ajuntament durant els dies previs l’acte de presentació dels Tres TomsB.

 

Article publicat a l'AnoiaDiari en paper del mes de gener de 2017. El podeu llegir sencer i descarregar-vos-el gratuïtament aquí.

 


1 Comentaris

J

Joanma

=ada

20 de gener 2017.09:57h

Respondre

Tenim els tres tombs mes antics de Catalunya, la cavalcada de reis mes antiga de Catalunya, l’aplec de la sardana el segon mes antic de Catalunya, i podem afegir mes coses, qui si atreveix?.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic