Quins són els elements que fan singular el Pessebre Vivent dels Prats de Rei?
Creiem que el nostre Pessebre té alguns elements que el fan diferent de la resta i, de fet, els visitants sovint se'n sorprenen. No es tracta d'un Pessebre "de recorregut" amb quadres plàstics, sinó que ens agrada dir que és un "teatre al carrer". Els actors i actrius es mouen i parlen de viva veu amb un text adaptat a cada escena, representant la història de l'antiga Palestina i fins a la infantesa de Jesús. Sens dubte l'altre element característic és que tenim banda sonora pròpia, l'oratori "Nadal. El Pessebre Vivent dels Prats de Rei". És una música impressionant, creada el 1987 per Mons. Valentí Miserachs. Realment hi té molt de protagonisme perquè és una composició preciosa, i a més s'adapta a la perfecció al desenvolupament del Pessebre. Posa una bona dosi d'emoció en els moments clau de les diverses escenes. És una de les protagonistes!
Què sorprendrà més als visitants que el vegin per primera vegada?
Al Pessebre hi veuran una mica de tot: des d'un mercat de l'antiga Palestina, amb tot el moviment i bullici, fins a l'humil estable del naixement. També podran observar el carrer dels oficis, amb la filadora, el ceramista, el sabater, el cisteller o el quadre de la verema. El palau del Rei Herodes i l'arribada dels Reis de l'Orient. Una mica de tradicions catalanes amb la masia i els infants fent cagar el tió. Ah, i els més menuts quedaran bocabadats amb els animals: les gallines, els xais, el ruquet, les oques... Alguns decorats són realment impressionants, en destacaríem les muralles que donen entrada al Pessebre i que enguany s'han pogut restaurar, així com la transformació de la plaça Major, que acull la gran majoria d'escenes.
Quins són els orígens de la representació del Pessebre Vivent dels Prats de Rei i com ha anat evolucionant al llarg dels anys?
Doncs era la primeria dels anys setanta quan un grup de joves — els quals van crear l'Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra poc temps després— van decidir instal·lar quatre estrelles lluminoses dalt del campanar i representar el Naixement de Jesús en una de les arcades de la Plaça Major amb personatges estàtics... I de mica en mica la cosa va anar evolucionant, cada any amb la incorporació de més elements i, finalment, amb el pas definitiu: la posada en marxa d'un Pessebre Vivent!
Ara ja fa uns anys que el Pessebre té la mateixa estructura, però intentem anar fent millores cada temporada. En aquesta edició, per exemple, tenim força novetats en la part final del Pessebre.
Quina preparació prèvia requereix un muntatge com el del Pessebre Vivent?
Pel que fa al muntatge, són moltes hores i dies de feina de voluntaris que hi dediquen el seu temps lliure. Aquest és el segon any que s'ha pogut comptar amb empreses patrocinadores, a les quals agraïm sincerament el seu suport, i que permeten externalitzar la col·locació d'alguns dels elements més complexos. Gràcies a això, el muntatge és una mica més àgil.
Tampoc no es pot oblidar la part de coordinació i artística: contactar amb els actors i actrius, gestionar el vestuari, fer els assajos i donar les indicacions artístiques pertinents. El Pessebre només és possible amb la implicació i la generositat de molta gent!
Com ho viu la gent del municipi que participa en la representació?
Ens atreviríem a dir que són la gran majoria de famílies del poble que estan implicades en el Pessebre, d'una manera o altra: en l'organització i muntatge, en la venda d'entrades, en la part artística, fent d'actrius i actors... A més, hi ha participants de totes les edats! Els nens i nenes que fan de nen Jesús tenen només uns mesos (o setmanes) de vida... i fins a persones grans que hi han sortit des de la primera edició. Forma part de l'agenda de les festes: potser tens un dinar familiar però, a la tarda, saps que toca Pessebre. Doncs a abrigar-se i cap allà! Sempre diem que, als Prats de Rei, no hi ha Nadal sense Pessebre