TORNAR

'El nou repte de la cooperativa és obrir una porta entre el món agrícola i la resta de la societat'

Xavier Bargalló, president d'AgroIgualada ||

Dimecres, 2 febrer 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Bargalló presideix des de fa 10 anys la cooperativa AgroIgualada que compta amb 90 anys de vida i 450 socis tant de la comarca com d'altres indrets de Catalunya. La cooperativa, que va néixer per unir els diferents productors de vi, avui en dia mou entre 4.000 i 7.000 tones de cereal que és el conreu més estès a l'Anoia. D'aquella època, però, en queda 'la joia de la Corona', el Celler modernista de Cèsar Martinell. Bargalló ens acosta a la realitat de la cooperativa igualadina i com el sector agrari de la comarca s'està adaptant als nous temps.

Xavier Bargalló

Què ofereix la Cooperativa al seus socis

La cooperativa és casa seva, és propietat de tots els seus socis. Nosaltres ens encarreguem de comercialitzar els cereals que ens porten els productors de la comarca i també fem l'oli 'El Setrill' amb les olives que ens porten els pagesos. Tot i que actualment estiguem dins d'un mercat global i la nostra cooparativa no pugui influir-hi, sempre tenim més poder de negociació nosaltres que no pas un productor únic. En els darrers anys hem mogut entre 4.000 i 7.000 tones de cereal, el guardem en el magatzem i el venem al llarg de l'any.

Qui són els vostres principals clients?

A Catalunya hi ha molta ramaderia, així que nosaltres normalment venem els cereals per alimentació de bestiar i solem vendre aquí, no solem exportar.

També teniu dues botigues...

Sí, un dels reptes d'Agroigualada aquests darrers anys ha estat obrir una porta entre el món agrícola i la resta de la societat, dos sectors que fins ara estaven molt lluny l'un de l'altre. Nosaltres tenim dues botigues, una per a eines i serveis agraris i una d'aliments. Aquesta última celebrarà el quart aniversari el dia de Sant Jordi.

I què hi oferiu?

Venem productes dels socis de la comarca i d'altres cooperatives, sempre intentem tenir productes de qualitat i de proximitat. Els nostres clients són molt fidels, una vegada han descobert que poden venir a Agroigualada, normalment tornen. També hi ha ciutadans que s'apropen a la botiga de serveis agraris per demanar consell expert sobre jardins o horts urbans...

Sembla que la societat vulgui tornar a apropar-se al món rural...

Jo sempre dic que el contacte amb la natura t'acosta temps real i als ritmes naturals i això és molt important. Avui en dia amb Internet i la globalització sembla que haguem perdut el temps de vista. Podem menjar cireres per Nadal i al supermercat trobem préssecs tot l'any. Tenir un hort et torna als ritmes de la Natura.

El món agrari ha viscut la mateixa crisi que la resta de la societat?

Nosaltres podem dir que mentre l'economia i les finances del món han anat cap a molt malament, el sector agrari segueix en la crisi en què estava, ens hem quedat igual. Tot i així, aquest any el preu del blat ha augmentat entre un 70 i un 80% respecte l'any passat i molt i això és molt positiu per a nosaltres però els pagesos estem expectants a veure què passa ja que ara els preus depenen del mercat global i els preus pugen i baixen segons l'especulació. La gent compra cereals al mercat de futur i aposta per si el seu preu pujarà o baixarà en els propers anys.

A la comarca hi ha gent que fa productes artesanals

Mira, des que tenim l'agrobotiga ens hem quedat parats del munt de gent que fa embotits, làctics... i que no ho sabíem. Aquí tenim un producte molt bo, només ens ho hem de creure. És com l'oli, abans la gent pensava que per aconseguir un bon oli havia d'anar a les Garrigues però aquí fem un oli boníssim i de primera qualitat. Ara ja tenim l'oli novell!

Però l'Anoia no té un producte estrella...

Això és veritat, a Valls són famosos pels calçots, al Prat per la carxofa, al delta per l'arròs...Des de l'alta Anoia estan intentant impulsar el cigronet, és un producte molt bo i propi però potser costa de fer-lo atractiu. La centralitat de l'Anoia fa que aquí es produeixin molts tipus d'aliments i tots tenen bona qualitat però no tenim una bandera.


1 Comentaris

J

Joan Enrich

Igualada

5 de febrer 2011.08:02h

Respondre

La conexió que feu entre el món agricola i la societat em sembla molt necessaria i ho feu molt bé perquè us heu reinventat d’una manera extraordinaria. Us felicito per la feina que feu.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic