TORNAR

Pau Mir: “El comerç local passa de ser important a ser vital”

Parlem amb el pimer tinent de batlle i regidor de Cultura, Festes, Medi Ambient i Promoció econòmica de l’Ajuntament de Sant Martí de Tous

economia
Dilluns, 21 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Com valora, des del seu ajuntament, l’impacte que ha tingut i té la crisi motivada per la pandèmia de la COVID-19 en el teixit comercial del seu municipi?

L’impacte és variat. És diferent en una botiga de queviures que, evidentment, als comerços de restauració o estètica, que han hagut d’abaixar la persiana. Així i tot, al final, la crisi econòmica acaba arribant a tothom. En l’àmbit del turisme, també se n’ha ressentit el comerç, tot i que com que no és un municipi que visqui majoritàriament del turisme l’impacte és menor.

Quines mesures han pres des del seu ajuntament per donar suport al teixit comercial?

Moltes i diverses. Nosaltres habitualment ja fem una campanya permanent a xarxes socials i petites campanyes de foment del comerç local de manera periòdica. Durant el confinament, s’ha fet una campanya específica amb descomptes per als veïns i veïnes que compressin al comerç local, i també una d’acció solidària per fer costat a les famílies del municipi amb dificultats socioeconòmiques. També hem dut a terme la campanya “Barris antics. Compra i guanya”, juntament amb altres municipis, que reparteix més de 33 premis entre els que compren als comerços locals adherits.

Per Nadal, s’ofereix decoració nadalenca gratuïta als comerços del nucli per fomentar que la gent entri i compri a Tous. A tot això, s’hi suma una campanya d’àmbit local a través de les xarxes socials i de la revista municipal.

Precisament, en els dos sectors que han hagut d’abaixar persianes parcialment o total, s’ha destinat una partida especial de 6.000 euros en ajuts directes.

Com fan front a la situació amb el pressupost?

D’una banda, hem flexibilitzat els pagaments d’impostos i les taxes municipals. Es va fer una modificació de crèdit amb el qual es van destinar 35.000 euros a ajuts socials i al comerç local. A més, gran part del pressupost destinat al Cicle Cultural que havia de substituir la Festa Major —i que finalment tampoc no es va poder celebrar— s’ha destinat a ajuts directes al sector de la restauració i l’estètica del municipi.   

Han hagut de fer modificacions o demanar crèdits o ajudes extraordinàries?

De crèdit no se n’ha demanat, tot i que sí que s’han fet modificacions de crèdit per fer moviments dins de partides i poder afrontar aquesta situació extraordinària tant en l’àmbit social com del comerç. Ens hem presentat a tots els ajuts extraordinaris que hem pogut.

Reben el suport d’administracions com la Generalitat o el Gobierno? Com valoren les actuacions que duen a terme aquestes administracions per fer costat al comerç de proximitat?

Sí que hem rebut suport d’administracions supramunicipals. Com a valoració, entenem que aquesta situació és molt difícil de gestionar per totes les administracions. Dit això, creiem que sempre es pot fer més. Trobem a faltar accions específiques per al petit comerç i pensem que els ajuts que s’han ofert als professionals autònoms han estat insuficients o mal plantejats.

En quins elements s’han centrat per incentivar la campanya nadalenca i quin seria per a vostè el principal motiu perquè la ciutadania compri al comerç local durant aquesta campanya?

El concepte principal és que d’una manera o una altra ens ajudem entre tots i totes, que la gent trobi atractives les botigues i tingui ganes d’entrar-hi. Per això, els posarem, literalment, una catifa vermella.

És important que la gent es quedi a comprar a Tous per fer costat al comerç local i tenir producte de qualitat i de proximitat; a més, així es respecten les limitacions de mobilitat. Els botiguers i botigueres de Tous han estat i estan al peu del canó durant la pandèmia, i se’ls ha de correspondre.

Creu que aquesta situació pot motivar canvis en els hàbits de consum i de compra de la ciutadania, que poden afectar el comerç de proximitat?

Tant de bo que aquesta situació modifiqui els hàbits de consum i de compra i que la gent valori més el comerç de proximitat, el tracte humà, la coneixença entre venedors i compradors... I evidentment es posi en valor el producte de quilòmetre zero. A Tous tenim molt producte de quilòmetre zero que és bo incentivar, tant pel medi ambient com per la qualitat del producte.

Aquesta crisi pot accelerar canvis també en l’actuació dels comerciants? Pot accelerar-ne la modernització? Els comerços s’han de posar al dia? S’han de reinventar, en alguns casos?

Sens dubte. Si bé les ciutadanes i els ciutadans poden canviar els hàbits de consum, també els comerços s’han d’adequar als nous temps. Sí que han d’accelerar la seva modernització, adaptant-se a l’entorn digital, i també reinventant-se, com els restaurants amb el servei a domicili, per exemple.

Quina importància té el comerç de proximitat en aquesta època de crisi, de confinament?

El comerç local sempre és important. Per nosaltres, és un dels pilars fonamentals perquè al poble hi hagi dinamisme, no hi hagi despoblació, la gent surti al carrer, hi hagi vida. Per això, el nostre compromís és constant, amb campanyes periòdiques, sense cobrar taxa per ocupació de terrasses en tot l’any, etc. En aquesta època de confinament, el comerç local passa de ser important a ser vital.

Com serà el 2021?

De moment, la llum hi és. Sempre s’ha de pensar que ens en sortirem, entre uns i altres ens farem costat. S’hi ha de posar de totes les bandes, potser algun comerç haurà tancat, o haurà abaixat la persiana temporalment, però sempre hem de mantenir aquesta lluita per tirar endavant.

Tenint en compte el que ens ha passat el 2020, no ens podem ni plantejar com serà el 2021. Pel que fa als pressupostos municipals, el 2021 serà molt difícil de gestionar, perquè hi haurà menys ingressos que mai i més despesa social que mai. Tot i això, l’Ajuntament estarà al costat dels touencs i touenques i no quedarà ningú enrere; ens reinventarem per tirar endavant tots els projectes que tenim tot i la situació, tal com hem fet en les darreres crisis econòmiques.

Si una cosa tenim clara és que, siguin les situacions que siguin, la ciutadania de Tous sempre respon, i en les situacions difícils encara més. Des de l’organització popular, des del voluntariat... El poble s’ha organitzat per portar aliments a persones vulnerables, oferint ampolles de butà... La resposta de la gent de Tous a qualsevol crida és increïble i això ens esperona a anar inventant i reinventant per mantenir el dinamisme, la cultura, els ajuts a comerços, les festes adaptades i que, sobretot, ningú quedi enrere en l’àmbit social.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic