TORNAR

Pau Ortínez: “Després de dotze anys de govern Castells, es respiren ganes de canvi. Ens comprometem a fer-lo possible”

Entrevista al candidat de Poble Actiu a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dilluns, 22 maig 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

Aquest mandat que deixem enrere, des de Poble Actiu hem fiscalitzat l’obra del govern Castells i hem fet propostes constructives per a millorar la ciutat. Hem confrontat el seu model de ciutat perquè no afronta els reptes principals d’Igualada.

Per exemple, en els darrers dotze anys no s’ha creat cap habitatge públic i no s’ha avançat per tenir un nou POUM, tot i prometre-ho a totes les campanyes electorals. Tampoc han fet res a favor dels serveis públics de la ciutat, sinó tot el contrari: van deixar la zona est d’Igualada sense una llar d’infants municipal, han sigut negligents amb l’hospital permetent la degradació de les condicions de la plantilla i no han aconseguit que Igualada estigui ben comunicada amb transport públic.

No han afrontat el repte de l’emergència climàtica, ans al contrari, anem en direcció contrària a les polítiques que estan fent la majoria de les ciutats europees: s’ha potenciat el cotxe per davant de tot, creant moltes més zones blanques d’aparcament i l’única cosa que han fet per la mobilitat en bicicleta és fer trams curts de carrils bici absolutament inútils que ningú fa servir. Han deixat de banda el riu, que és el nostre ecosistema natural i han creat un llac artificial en plena alerta per sequera.

Des de l’oposició hem reclamat més llars d’infants i escoles públiques a Igualada. Vam ser els primers a reclamar que l’Ateneu passés a la xarxa d’escoles públiques de la ciutat i a denunciar la segregació escolar que hi ha la ciutat, aconseguint que es creés la comissió per l’equitat educativa.

Durant aquests quatre anys també hem fiscalitzat el govern posant a la llum pública alguns temes importants com la condonació dels prop de 50.000 € que el govern Castells ha perdonat a la MIPS i hem denunciat els sous dels alts càrrecs del Consorci Sociosanitari d’Igualada i del Consorci Sanitari de l’Anoia.

També hem fet propostes urbanístiques per tenir una ciutat més sostenible, com reinventar el Passeig o omplir de vida les antigues piscines del Casal del Passeig.

Hem reflexionat col·lectivament quin model cultural volem i hem introduït iniciatives per garantir el dret a l’habitatge des de l’Ajuntament o demanant més recursos pels serveis públics tot i que mai ens han volgut escoltar.

Creiem que el govern Castells ha fet polítiques positives per la ciutat, com l’aposta per ser ciutat universitària, però si fem balanç valorem negativament l’acció del govern. Després de dotze anys de govern Castells, creiem que a Igualada es respiren ganes de canvi, de començar un nou cicle.

Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer Poble Actiu en aquest canvi?

A Igualada es respiren temps de canvi i nosaltres hem dit reiteradament que tenim moltes ganes de liderar aquest canvi. Des de Poble Actiu ens comprometem a fer-lo possible i, en cap cas, facilitarem la investidura de Marc Castells, a diferència del que va fer ERC el 2011 i Igualada Som-hi el 2019. Des de Poble Actiu volem tenir un paper important en aquest canvi i liderar el govern perquè creiem que som la garantia que en el proper mandat el govern encararà els principals reptes que tenim com a ciutat: l’habitatge, l’emergència climàtica, la renovació del POUM i la millora de la qualitat dels serveis públics.

Si aquest 28 de maig liderem l’alternativa a Junts x Igualada, serem la garantia de desplegar polítiques transformadores que confrontin el model de ciutat actual. Volem un govern que fomenti la participació i la transparència, on la gent participi activament de la vida política de la ciutat i que puguin decidir com ha de ser la Igualada del present i del futur. I això amb un govern de Junts per Igualada no és possible: ha sigut un govern hermètic que ha facilitat molt poca informació i ha eliminat consells sectorials i de districte, n’ha minimitzat la seva tasca o, senzillament, l’han convertit en eines publicitàries.

Poble Actiu som la garantia que a la ciutat hi hagi una fiscalitat progressiva, perquè els que més guanyen més paguin i es pugui ajudar les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

I també som garantia de defensar una sanitat pública i de qualitat amb uns professionals que tinguin unes condicions de treball dignes i una escola pública i inclusiva com fa anys que reclamem.

Però sobretot, Poble Actiu és garantia de canvi i perquè això sigui possible, volem tenir un paper protagonista en aquest canvi.

En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

Nosaltres tenim com a objectiu liderar les esquerres de la ciutat per poder fer fora Marc Castells de l’alcaldia. Tanmateix, després de l’experiència dels darrers quatre anys on ha imperat el model de la sociovergència (Junts per Igualada i Igualada Som-hi), farem el possible perquè Igualada Som-hi tampoc assumeixi l’alcaldia durant el següent mandat. Ens comprometem, doncs, a liderar una alternativa d’esquerres i sobiranista, que pugui capgirar completament les polítiques que ha aplicat el govern de Junts per Igualada amb el suport d’Igualada Som-hi. Tenim l’experiència de quatre anys enrere, quan Igualada Som-hi va ser incapaç de sumar-se a una alternativa a Marc Castells, tot i haver-hi la possibilitat numèrica, i ha preferit ser crossa i apuntalar les polítiques dels exconvergents. Hem vist, doncs, com el pacte no ha servit per a aconseguir cap habitatge públic nou o la vianalització de carrers, malgrat que els socialistes se n’han omplert la boca en cada pacte de pressupostos. El pacte, tampoc ha servit per assolir una nova ubicació per la llar d’infants el Rusc, tot i saber-ho des del dia que es va incorporar a la xarxa pública. Durant aquests anys, hem intentat teixir una oposició constructiva amb Esquerra i amb Som-hi, ja que prioritzàvem una alternativa a Castells, però ha sigut impossible per la contínua negativa dels socialistes. Per exemple, en el cas del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, vam intentar presentar unes al·legacions compartides, però Jordi Cuadras va preferir pactar les molles amb Marc Castells abans que generar una alternativa total a les polítiques plantejades per Junts.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Després de dotze anys de govern Castells, Igualada té molts reptes pendents, que cal començar a revertir com més aviat millor, per posar l’Ajuntament al servei de la gent i garantir unes vides dignes per les igualadines i els igualadins. Sempre ens agrada resumir aquests reptes en quatre grans àmbits: el dret a un habitatge digne per a totes les igualadines, afrontar l’emergència climàtica, garantir uns serveis públics i de qualitat i la planificació urbanística amb visió de futur.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Habitatge: És una problemàtica general a tot el país, però a Igualada s’ha vist agreujada per la manca de polítiques del govern Castells. Tenim una ciutat amb 1.600 habitatges buits, especialment al centre de la ciutat, i alhora tenim molts joves que volen emancipar-se i no poden. Per això, proposem incrementar les ajudes per rehabilitar pisos, sancionar els bancs i fons voltors que tenen els pisos buits i augmentar el parc d’habitatge públic treballant braç a braç amb la Generalitat. A l’Anoia hi ha un desnonament cada dos dies. No pots ser. Hem d’impulsar un protocol per aturar els desnonaments i acabar amb els infrahabitatges i la pobresa energètica

Emergència Climàtica: Com a ciutat, no ens podem permetre continuar actuant com si no existís el canvi climàtic. Cal actuar de manera urgent i eficaç per intentar recuperar tota la feina perduda que no s’ha fet en els últims anys. Les nostres principals propostes se centren a prioritzar la mobilitat sostenible i segura a la ciutat, reduir la generació de residus, remunicipalitzar el servei d’aigua i crear espais verds per crear refugis climàtics. Amb relació a la mobilitat, vianalitzarem carrers a tots els barris de la ciutat, crearem una xarxa de carrils bici extensa i connectada, crearem noves línies de transport públic entre els centres educatius i les Comes i farem aparcaments dissuasius a les entrades a la ciutat. Crearem zones verdes aprofitant solars abandonats i recuperarem i renaturalitzarem les Guixeres i el riu Anoia. I per reduir l’impacte ambiental dels residus que generem, proposem passar a un model de reciclatge obligatori per aconseguir el 80% del reciclatge.

Urbanisme: Igualada necessita un nou POUM, ja que l’actual és del 1986 i ha quedat completament obsolet. Aquest nou POUM ens ha de permetre decidir de manera participativa quina Igualada volem per les dècades vinents, els espais verds que crearem i la ubicació dels nous equipaments que cada barri necessita. El Rec és el barri de la ciutat que viurà una transformació més substancial, ja que omplirem les adoberies buides amb diferents usos: habitatge, activats econòmiques, comerç... i ho farem preservant-ne el patrimoni. Totes aquestes decisions s’han d’orientar a fer una Igualada més verda, saludable, accessible, feminista i que ens permeti fer front a l’emergència climàtica.

Serveis públics: En l’àmbit educatiu, cal garantir que tothom pugui tenir una plaça a la llar, l’escola i l’institut públic a menys de 10 minuts de casa. Per això proposem ampliar d’una a dues línies la llar d’infants El Rusc ubicant-la a les antigues piscines del Casal del Passeig i crear una nova llar d’infants al costat del Gabriel Castellà. Per tal que l’educació sigui accessible per tothom implementarem un sistema de taxes a les llars d’infants segons criteris de renda i incrementarem el pressupost de les beques menjador i en facilitarem l’accés. Per altra banda, treballarem perquè un altre centre educatiu concertat passi a la xarxa pública i continuarem treballant per acabar amb la segregació escolar a la ciutat. També apostarem per ampliar l’oferta de formació professional de la ciutat, en sectors com les energies renovables i la construcció sostenible. I per evitar que més joves es quedin sense plaça, proposem descentralitzar la formació professional repartint-la entre Piera i Igualada per evitar la saturació existent a l’Institut Milà i Fontanals.

Pel que fa a la sanitat, cal garantir un bon servei d’atenció sanitària i, per aconseguir-ho, cal que les treballadores tinguin unes condicions laborals dignes, perquè sense professionals no podrem tenir la sanitat pública i de qualitat que ens mereixem. Volem fidelitzar els professionals que tenim i atreure’n de nous, per aconseguir tots els especialistes que necessitem i reduir el temps d’espera per intervencions i visites. Per altra banda, també exigirem a la Generalitat la construcció d’un nou edifici del CAP del Passeig i que es garanteixi la pediatria al CAP del Passeig.

Economia: Com a ciutat necessitem repensar els sectors econòmics estratègics que defineixin la ciutat. Hem d’aconseguir que les empreses tèxtils i de curtits vulguin quedar-se a la ciutat, però amb aquests sectors econòmics no n’hi ha prou. Hem de diversificar l’economia, apostar per nous sectors. Nosaltres creiem que apostar per sectors emergents com la transició energètica, la construcció sostenible i les indústries TIC. Hem de potenciar nous sectors econòmics per reduir el nombre de ciutadans a l’atur. Volem també, prioritzar les empreses de l’economia social i solidària, ja que creiem que un nou model econòmic és possible i, sobretot, molt necessari.

Com serà Igualada d’aquí a 10 anys, el 2032? Com se la imagina?

M’imagino una Igualada on els preus dels lloguers no estan pels núvols, amb uns serveis públics i de qualitat, amb unes bones comunicacions amb transport públic amb la resta de ciutats de l’entorn. M’imagino una Igualada on el jovent no ha de marxar per trobar feina i on tothom hi pot tenir una vida digna.

La Igualada que farem estarà preparada per afrontar l’emergència climàtica. Una ciutat que genera molts menys gasos d’efecte hivernacle perquè ens movem a peu, en bicicleta o en transport públic i hem deixat el cotxe -per fi- a casa. I això és possible perquè s’ha planificat bé la ciutat: amb una xarxa de carrils bici que connecta tots els pobles de la Conca d’Òdena i amb un transport públic que cobreix la majoria dels trajectes que fem els igualadins. Una ciutat on tothom té espais verds a prop de casa amb arbres que fan de refugi climàtic i eviten les altes temperatures del carrer a l’estiu. Una ciutat amb un servei d’aigua municipal, sobirana energèticament i alimentàriament i que ha preservat el territori que ens envolta perquè ha entès que un entorn agrícola és un tresor.

La Igualada que farem permetrà omplir de vida tots els espais buits existents com el barri del Rec, les antigues piscines del Casal del Passeig o l’Escorxador. Una ciutat planificada amb visió de Conca d’Òdena per teixir i connectar tots els municipis que en formem part. Una ciutat planificada perquè tothom, visqui al barri que visqui, tingui una llar d’infants, una escola i un institut públic a 10 minuts de casa.

Una ciutat que també ha sabut planificar el seu futur econòmic perquè ha apostat per sectors estratègics i que ha pogut donar una sortida a tota la gent que s’ha quedat a l’atur a conseqüència del tancament d’empres tèxtils. Una Igualada que és puntera en sectors emergents, que garanteix feines dignes a la gent que hi viu i s’han convertit en el nou motor econòmic de la comarca.

La Igualada del 2032 serà una ciutat feminista, justa socialment i sostenible i formarà part d’un nou país, que anirà de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, que haurem pogut decidir col·lectivament en un referèndum. Una ciutat amb un govern al servei de les classes populars, orgullosa del seu teixit associatiu i de les persones que treballen incansablement per transformar-la sense esperar res a canvi. Una ciutat on que tots els igualadins i igualadines, siguin com siguin i vinguin d’on vinguin, se sentin part d’una comunitat.

 

Un petit qüestionari...

 

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Joan Agramunt: Passat

Marc Castells: Fum

Jordi Cuadras: Selfie

Carmen Manchón:  Valenta

Rafa Moya: Bentornat

Alba Vergés: Política

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Pau Ortínez: Compromís

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Oportunitats

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

Parc de l’Enxub


1 Comentaris

C

Cristina

Igualada

25 de maig 2023.09:14h

Respondre

De llarg, els que tenen més clara l’última pregunta. Et pot agradar més o menys, però es nota que tenen un projecte sòlid i que han fet un anàlisis seriós de la ciutat i un diagnòstic... Llegir més realitzable de com volen que sigui la Igualada del futur.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic