TORNAR
PUBLICITAT

Pere Mas: “No podem competir amb Montbui o Igualada, que tenen ajuntaments al darrera”

Parlem amb l’impulsor del cinema de Tous

cultura
Divendres, 21 juliol 2017. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

El seu pare ja es cuidava de l’antic cinema del poble, als anys quaranta del segle passat. Ara, des del Casal de Tous -on el centre parroquial va recuperar una antiga fàbrica tèxtil per construir un nou cinema, inaugurat el desembre de 1999, i on també es fa teatre i altres activitats- continua l’afició al cinema heretada del seu pare. Des de llavors, ha vist passar centenars de pel·lícules, i, també, cap a les nives tecnologies digitals, ha vist passar generacions d’espectadors, del poble i de la comarca, i ha vist passar altibaixos en l’afluència de públic. Parlem amb Pere Mas, responsable del Cinema de Tous.

Teniu un públic fidel a Tous?

Abans teníem sempre un públic més o menys fix, hi havia unes 40-50 persones que venien sempre, féssim el que féssim. Ara ja no. Ara vénen sobretot  aquelles persones interessades per la pel·lícula en concret que programem.

Gent de Tous?

Ve més gent de fora que del poble

Quin tipus de pel·lícules podem veure a Tous?

A Tous, de pel·lícules americanes “de tiros”, res de res; a Tous, d’aquestes, no en veureu … Procurem fer un cinema de qualitat, d’aquell cinema que abans en dèiem de “cine-fòrum”. També fem algunes pel·lícules en versió original i pel·lícules en català. Per exemple, les dues pel·lícules que fem aquest cap de setmana, “Good Bye en Berlin” i “Maravillosa família de Tokio” no les fan ni a Montbui ni a Igualada. També anem mirant què agrada, què busca la gent que ve al cinema de Tous. Però sovint costa trobar pel·lícules d’èxit i de la qualitat que busquem.  Els grans èxits comercials ja els faran a Igualada i Montbui, que són més grans i pagaran molt més. No hi podem competir. No ens podem ni plantejar fer la competència a Igualada o Montbui. Nosaltres hem de fer el nostre camí. Mirar de fer bon cine i esperar que la gent respongui.

Mireu de reüll quines pel·lícules fan a Montbui i a Igualada a l’hora de programar?

I tant! Són poblacions més grans i programen un cinema més comercial, sobretot a Montbui. Si nosaltres programéssim les que fan a Montbui, aquí no vindria ningú.

Ho vau notar a la taquilla quan va obrir el cinema de Montbui ara fa dos anys?

Sí, ho vam notar molt. Quan va tancar el Kursal d’Igualada, només va durar un any que érem sols, érem l’únic cinema; aquell any va anar molt bé. Després, quan va obrir el de Montbui, ho vam notar molt. En general, l’afluència ha anat minvant, sobretot pel que fa a la gent jove, entre 18 i 40 anys. Ara els joves tenen altres aficions, passen del cine. Em preocupa que la gent jove passi del cinema, que no gaudeixi del plaer del cine. El cine s’ha de veure al cine, no en un mòbil

I els més petits?

La canalla els porten a cinemes grans i amb pel·ícules d’animació, això funciona, però aquí ni això, és un poble petit i en fem un parell l’any, per exemple per la festa major

És pessimista?

Sóc realista. Ara també és la pitjor època de l’any, quan fa calor la gent no vol tancar-se. A l’hivern es veia una mica diferent. Potser passat l’estiu es tornarà a animar…Tot i així, si mirem les xifres dels altres anys en aquesta mateixa època, hem anat baixant. I bastant.

Poden competir amb els cinemes de grans ciutats, com Igualada o Montbui?

No podem competir amb cinemes com els de Montbui o Igualada, que tenen ajuntaments al darrera. Una altra cosa seria competir amb gent que s’hi juga els diners. Aquí a Tous, si no surten els diners, malament…

Rebeu alguna subvenció?

Rebem 900 euros de l’Ajuntament de Tous. És poc, però hem d’estar agraïts, som un poble petit.

Tampoc poden competir amb el futbol...

Cert. Hi ha molts diumenges que televisen el Barça i no pots fer-hi res, no pots competir amb el Barça. I ho notem molt.

I amb els cinemes de les grans àrees, com Abrera o Manresa?

Aquestes potser no ens  afecten tant. Potser a Abrera també hauran de tancar...

A Tous hi ha molt dinamisme cultural, oi?

Sí, des de fa molts anys.

Tancar el cinema seria una gran pèrdua?

Sí, tant pel que representa l’art del cinema i perquè hi hauria un local que s’arrossegaria, on es fa eatre i altres activitats, i ara amb el cinema es pot anar fent el seu manteniment…

Els cinemes de poble s’estan perdent

Sí, el de Tous és dels únics que queden.És una gran llàstima. El cine de Tous durant molts anys ha tingut molta vida i ara no sé com anirà. Un any més, almenys, sí que aguantarem… Però potser s’arreglarà, ja ho veurem. Hem de ser optimistes i esperar que, oferint una bona programació com procurem fer, la gent vingui al cinema de Tous. Si la gent continua venint, si la gent continua vonet bon cinema, tindrem cinema per anys.


3 Comentaris

J

J.Casas

Igualada

22 de juliol 2017.23:33h

Respondre

El que sería aconsellable es una coordinació entre els cines de la comarca o la conca per tal d’evitar repeticions innecessaries. I un consell: millor Bones pelis de la Any Passat que fluixes d... Llegir més aquest Any.

R

Roser Penyes

Igualada

21 de juliol 2017.09:06h

Respondre

El difícil és trobar la cartellera x internet, com el cema Ateneu.
Si es pogues veure la cartellera seria més fàcil

E

Eva

Igualada

21 de juliol 2017.13:21h

La pots trobar aquí https://www.facebook.com/cinemadetous/

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic