TORNAR

Rafa Moya: “Igualada En Comú és l’esquerra transformadora, valenta i responsable”

Entrevista al candidat d’Igualada En Comú Podem a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dissabte, 20 maig 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

La valoració és negativa. Durant aquests quatre anys, el govern de Marc Castells s’ha oblidat de les persones. La política social ha sigut inexistent. Primer, una política sanitària nefasta: La gestió de l’Hospital des del consell rector no ha tingut en compte als treballadors i les treballadores que continuen amb unes pèssimes condicions laborals. Hi ha hagut fuga de talent mèdic i un malestar total. Respecte a la política d’habitatge, no s’ha construït cap habitatge de lloguer social i les ajudes han sigut insuficients. Això no té cap justificació i ara ho estem pagant. La gent jove i moltes famílies no es poden pagar un pis de lloguer i han de marxar fora o viure en condicions precàries. També tenim un problema greu amb la insuficient oferta de places públiques de formació professional que el govern d’Igualada no ha sabut solucionar. Tampoc s’han fet polítiques feministes transversals.

Hi ha hagut un menyspreu total pel medi ambient. Com es pot construir un llac artificial en temps de sequera?, no té cap ni peus. A més tenim un riu totalment abandonat i això és una irresponsabilitat. I després tenim una ciutat pensada per als cotxes. No té cap sentit ara que estem lluitant contra el canvi climàtic afavorir l’ús del cotxe. Aquest govern ha donat suport a la instal·lació de grans supermercats i això significa apostar per una economia insostenible i contrària al petit comerç de proximitat. A més, tenim l’abandonament total d’alguns barris, parcs infantils en males condicions i inclús amb perill per als nens, falta de manteniment, voreres i calçades en mal estat, inseguretat i una Igualada molt bruta. Està bastant clar, no tots els barris són iguals. Bé, podríem dir més exemples, però està clar que això ha de canviar.

Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer-hi la seva formació?

El canvi és necessari i inevitable. No solament per l’esgotament i la pèssima gestió de govern sinó també per una mera qüestió de regeneració democràtica. És sa i necessària en una democràcia l’alternança política. El paper d’Igualada En Comú Podem serà facilitar aquest canvi cap a una política centrada en les persones, en la igualtat d’oportunitats i en la justícia social. El nostre objectiu és transformar Igualada en una ciutat verda, democràtica i feminista i això passa per un canvi inevitable de govern. Igualada En Comú Podem vol ser clau en el futur polític d’igualada i no ens conformarem amb una política de petits canvis sinó en un veritable gir cap a les polítiques d’esquerres.

En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

Igualada En Comú Podem és l’esquerra transformadora i ens sentirem còmodes amb tots els que comparteixin fer d’Igualada una ciutat moderna, democràtica, verda i feminista, una ciutat pensada per a les persones, aquest és el nostre model de ciutat i no renunciarem a ell. Nosaltres creiem en el diàleg com fonament de la política, som expert en pactar i en dialogar, però no solament es tracta d’una qüestió de governabilitat sinó també de no renunciar als nostres principis. El que tenim clar és que no pactarem mai amb Junts perquè no estem d’acords en els seus principis bàsics ni tampoc en la seva manera de fer les coses. Òbviament mai ho farem amb l’extrema dreta.

En Comú Podem presenta llista pròpia a Igualada, fora d’Igualada Som-hi? Com creu que afectarà aquesta situació? Es fragmentarà el vot?

Igualada En Comú Podem no és Igualada Som-hi, ni el PSC, tenim un model molt diferent de ciutat que no compartim amb ells. Nosaltres som la veritable esquerra i mai pactarem amb la dreta. Nosaltres responem per als nostres votants i ells no ens han votat per pactar amb un govern que encara que poguéssim aconseguir una minsa contraprestació continuaria sent un govern de dreta que fa polítiques de dreta. Com tampoc compartim el model de ciutat d’altres partits i, per tant, nosaltres tenim el nostre tarannà propi. En conseqüència, el vot es fragmentarà respecte al total de partits. No dubto que totes les formacions cerquin el bé comú o la felicitat de les persones, però el camí i el corpus ideològic és totalment diferent. Igualada En Comú Podem es presenta com l’esquerra de debò, l’esquerra transformadora que Igualada necessita i així omplim l’espai de la veritable esquerra, una esquerra valenta i responsable.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Tenim molts reptes, però potser els més importants són els següents:

En primer lloc, afrontar el problema de l’habitatge. Molt joves no es poden emancipar encara que treballin perquè els lloguers són molt cars. Certament, és un problema generalitzat i que l’Estat i gràcies al suport d’En Comú Podem vol solucionar mitjançant la nova llei de l’habitatge i ara falta que des de l’Ajuntament es preocupin per fer complir aquestes mesures.

Tenim el repte que anomenen les tres revolucions més importants del segle XXI, la revolució ecològica, la feminista i la segona de les tecnologies de la informació centrada en el món virtual i la intel·ligència artificial.

La primera revolució que Igualada ha d’afrontar és l’ecològica que té com a objectiu la lluita contra el canvi climàtic que evidentment afecta la nostra ciutat. Un problema greu que s’ha d’entomar amb polítiques responsables i transversals. Hem de recuperar el riu i alliberar la ciutat dels cotxes.

La segona revolució potser la més rellevant és la revolució feminista i LGTBI+, una revolució que ve de llarg, però que ha esclatat amb tota la força durant aquests últims anys. No podem obviar la perspectiva de gènere en cap acció de govern relacionada alhora amb les polítiques LGTBI+.

I la tercera revolució, la de la intel·ligència artificial, és potser més complexa d’afrontar, però es tracta d’analitzar les conseqüències d’aquesta tecnologia a tots els àmbits humans i també a la ciutat i al mateix govern. I respecte al món virtual empresarial es refereix a la no necessitat de grans edificis d’oficines i aprofitar barris com el REC per implantar petites oficines de Cotreball. Aquest és el futur.

També haurem d’enfrontar-nos a noves formes d’economia, l’economia social sostenible i circular i inclús analitzar noves formes d’economia com el decreixement.

Un altre repte molt important és el gran augment de població de gent gran a Igualada, actualment són més de 8.000 persones i representen més del 20% de la població.

I com no, la necessitat imperiosa d’una planificació urbanística urgent, és a dir l’elaboració d’un nou POUM. L’antic és de l’any 1986 i la Igualada actual no té res a veure amb la Igualada dels anys vuitanta. Un POUM que no va tenir en compte ni la sostenibilitat ambiental, ni la perspectiva de gènere ni la inclusivitat.

També haurem de pensar en el futur de la mobilitat. Com ens mourem per la ciutat? Hem de continuar apostant per al cotxe o hem de substituir-lo per altres mitjans més sostenibles i que respectin el medi ambient com la bicicleta o el transport públic? I com ens comunicarem amb la resta del país?, amb una N-II ampliada i plena de camions o amb un nou ferrocarril gran que uneixi Lleida i Barcelona?

Una altra qüestió és el futur de la Conca d’Òdena. Volem ser una única ciutat?

Hi ha més reptes, però també vull remarcar la necessitat d’afrontar-nos a una societat immersa en una crisi social i individual. Hi ha crisis de valors, molta gent no troba sentit a la vida i les malalties mentals com la depressió han augmentat exponencialment. I a tot això s’afegeix la soledat que sofreixen moltes persones, moltes d’elles dones grans.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Primer, Igualada En Comú Podem a la que represento vol un habitatge digne i assequible per a tothom i acabar amb l’especulació i ho farem mitjançant mesures clares i dràstiques: construir pisos d’habitatge per a lloguer social, ajudes a la rehabilitació per a pisos de lloguer assequible i ajudes fiscals com a rebaixa de l’IBI. També fer complir les lleis i reservar un 30% de promocions privades a habitatge per a lloguer social, com a mínim el 15% d’aquesta reserva, i per últim sancionar als pisos buits de grans tenidors com marca la llei 18/2007, de 28 de desembre del dret a l’habitatge i també la actual llei estatal de l’habitatge. I totes aquestes mesures van adreçades principalment a la gent jove, gent gran i famílies desfavorides.

Igualada En Comú Podem vol convertir la transacció ecològica en una forma de viure per poder enfrontar la crisi climàtica amb responsabilitat i contundència. No es tracta de petits gestos, que si ara fem carril bici, que si netegem el riu, es tracta de treballar, estudiar i viure d’una altra manera molt diferent tenint en compte sempre el medi ambient, comprar en comerços sostenibles de proximitat, desplaçar-se en transport ecològic, consumir productes d’economia circular, reciclar, activar el porta a porta. En resum, un conjunt d’accions vitals que canviïn la nostra visió del món, i aquí el govern ha de ser el pioner i líder d’aquest canvi.

Igualada En Comú Podem és una candidatura feminista i vol instaurar la transversalitat en les polítiques locals pe consolidar la perspectiva feminista i LGTBI+ en totes les actuacions locals. A més, volem crear la regidoria de Feminisme i LGTBI+ per a garantir l’aplicació de les polítiques corresponents. I òbviament incrementarem el pressupost per a les polítiques de gènere i assolir l’1% amb una projecció de creixement del 3%. Igualada no es pot quedar enrere en aquesta revolució tan necessària.

Respecte a les noves tecnologies, virtualitat i intel·ligència artificial, les hem d’afrontar amb valentia i crear una xarxa de cotreball, incubadores i acceleradores d’empreses preferiblement al REC i poder retenir talent d’aquestes tecnologies. En aquest sentit, hem d’adequar l’oferta de cursos de formació professional a la demanda del mercat i que no passi que cada any centenars d’estudiants de cicles formatius no poden estudiar els cursos que havien triat. És necessari un comitè format per l’Ajuntament, educació i agents socials per adequar l’oferta educativa i la demanda professional de les empreses de la Conca.

Després també apostem per una econòmica sostenible i per un comerç de proximitat i, per tant, donarem suport en formes d’ajudes fiscals al petit comerç i frenarem la implantació d’hipermercats  que aposten per una economia no sostenible.

I Igualada En Comú Podem no vol oblidar-se de la gent gran. Volem lluitar contra l’edatisme, és a dir, la discriminació i el menysteniment de la gent gran per raó d’edat. Volem reforçar els serveis d’assistència domiciliària i lluitar contra la soledat que pateixen molta gent gran. I també lluitarem contra la bretxa digital de la gent gran i de totes les persones que ho necessitin. I finalment i molt important és posar les cures al centre de la vida per compartir-les.

Respecte a urbanisme i mobilitat és imprescindible elaborar un nou POUM i el farem de forma participativa amb els veïns i veïnes respectant les perspectives de gènere, medi ambient i salut. I també volem una mobilitat sostenible prioritzant la bicicleta i el transport públic per sobre del cotxe. El cotxe ha de desaparèixer de les ciutats, com a mínim del centre de les ciutats i així ho estan fent totes les grans ciutats europees encapçalades per Barcelona. També apostarem pel Ferrocarril com a mitjà de transport per comunicar-nos amb la resta del país i no volem un desdoblament de l’N-II per facilitar bàsicament la circulació de camions de gran tonatge.

Quant al futur de la Conca d’Òdena nosaltres som defensors d’una única ciutat. És evident que això estalviaria molts recursos ara mateix duplicats o triplicats i augmentaria la potencialitat econòmica i social que pot representar una ciutat de més de setanta mil persones.

I finalment, Igualada En Comú Podem no vol oblidar-se de la crisi social, dels problemes psicològics de les persones, de la soledat de la gent gran i és per això que nosaltres ens adrecem a les persones, les volem protegir i sobretot, estimar.

Com serà Igualada d’aquí a 10 anys, el 2033? Com se la imagina?

Igualada serà una ciutat mitjana, amable, sense cotxes, amb molts espais verds i acaronada per la natura encara existent. Amb un barri de Rec ple d’empreses de les TIC centrades en la intel·ligència artificial i de petits tallers de disseny. Una Igualada de cara al riu, un riu preciós i més viu que mai on  passejarà sobretot la gent gran. Amb petits comerços de proximitat en grans illes de vianants. Amb habitatges assequibles per a tothom. Una ciutat de barris dignes on la gent estigui orgullosa de viure en ells. Amb la participació democràtica directa de tota la ciutadania. I amb una sanitat i educació pública, gratuïta i de qualitat. Lliure de violència masclista i on, per fi, hi haurà igualtat entre dones i homes i on tothom podrà ser lliure sexualment, sense cap discriminació. Serà una ciutat envejable,  una ciutat democràtica, verda i feminista, una ciutat pensada per a totes les persones. Si, ho sé, diràs que soc un somniador, però com deia John Lennon no soc l’únic, som molts a Igualada i Igualada En Comú Podem vol ser la responsable d’aquesta Igualada del futur.

 

Un petit qüestionari...

 

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Joan Agramunt: Coherent

Marc Castells: Amable

Jordi Cuadras: Elegant

Carmen Manchón:  Cordial

Pau Ortínez: Activista

Alba Vergés: Tenaç

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Rafa Moya: Honest

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Futur

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

Cal Font


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic