//Plugins sense CDN ?>
10 anys després de la primera aparició a Facebook de les històries de Lola Vendetta, una noia que fa servir la katana per acabar amb les injustícies masclistes, Raquel Riba Rossy reedita la primera novel·la gràfica del personatge ‘Más vale Lola que mal acompañada’, de la mà de Planeta Cómic.
Han passat 10 anys, però l’autora segueix enamorada del personatge perquè és “tremendament imperfecta”. En una entrevista amb l’ACN, Riba assegura que la majoria d’experiències amb ‘Lola Vendetta’ han estat bones, però també narra que ha rebut amenaces i rebuig. “Amb el temps t’adones que és el preu que es paga per posicionar-se en un moviment polític que molesta a moltes persones, ja sigui el feminisme o qualsevol altre”.
Planeta Cómic ha publicat una nova edició revisada, corregida i ampliada del còmic ‘Más vale Lola que mal acompañada’. Riba explica que la nova edició inclou un primer capítol introductori on explica els 10 anys de ‘Lola Vendetta’ amb humor i en el qual fa una mirada al passat. Després, revisant el llibre amb el seu editor van decidir reordenar algunes vinyetes perquè la història “té més sentit i més força”. Explica que quan el va fer no tenia experiència fent llibres i opina que en algunes coses es va equivocar.
A la nova edició també hi ha una pàgina censurada per ella mateixa perquè hi havia una broma que era “molt ‘faltona’ i inclou els primers dibuixos que va fer del personatge quan vivia en un pis d’estudiants amb amigues seves.
L’artista explica que ‘Lola Vendetta’ va començar d’una manera “molt visceral” sense tanta estructura ni un pensament tan elaborat. “Era molt més bàsic”, confessa. “La idea era: ‘si això em molesta, li tallo el cap’, ‘si això em molesta, ho dinamito’ o ‘ho faig desaparèixer’. Les vinyetes eren històries curtes i senzilles i es van viralitzar a les xarxes que es feien servir fa 10 anys”.
Confessa que ha estat una experiència molt bonica tirar endavant les històries de Lola Vendetta i que hagi pogut gaudir del personatge durant deu anys. De fet, recorda que a l’escola era de les nenes a qui li costava estar pendent d’un sol projecte.
I la seva aventura al costat del personatge continua. L’any passat va sortir el cinquè còmic de la saga ‘Katanazo al amor romántico’ i el llibre tindrà una segona part que està escrivint.
Anti-heroïna
L’autora indica que té ganes de construir, de seguir fent pedagogia, llibres, humor i adaptar tot el seu pensament a través de la il·lustració i de Lola Vendetta que, diu, a vegades és “una anti-heroïna perquè no és perfecta i per això funciona. Fins ara havíem vist personatges femenins que eren molt perfectes i fantàstiques”. Riba afirma que l’enamora precisament de Lola Vendetta que “és tremendament imperfecta, que es tira pets, que té pels, va amb sabates planes i texans i no necessita portar un uniforme especial”.
Abans de ‘Lola Vendetta’, l’artista pensava que es dedicaria a fer contes per a nens petits, que és “una cosa fantàstica i tot és dolç i preciós”. Assegura que quan va publicar les històries de Lola Vendetta “no tenia ni idea del món” en el qual s’introduïa. Desgrana que la majoria de vegades l’experiència ha estat molt bona i que ha connectat amb gent de molts països a partir del còmic.
Tot i això, admet que també ha hagut de pagar un preu: “A vegades tens por i he rebut amenaces i molt rebuig, però amb el temps te n’adones que és el preu que es paga per posicionar-se en un moviment polític que molesta a moltes persones, ja sigui el feminisme o qualsevol altre”.
Creu que 10 anys després de publicar el primer còmic ‘Más vale Lola que mal acompañada’ la reivindicació de la història originària “tristament” segueix vigent. “Quan vaig començar a parlar de feminisme a través de ‘Lola Vendetta’ tenia aquest sentiment que això se solucionaria amb poc temps, però m’he adonat que hi ha moltes filòsofes, polítiques, escriptores a les esquenes que porten 100 anys treballant-hi i segueixen remant. No és una cosa que se solucioni de la nit al dia”, diu. “Estem parlant de solucionar la violència estructural contra les dones que és el que proposa l’agenda feminista”, recalca.
Davant casos recents com els d’Iñigo Errejón, assegura que les feministes ja coneixien l’existència d’alguns d’aquests casos. “Algunes noies ja ens havien explicat a través de xarxes coses que havien passat, potser no deien noms, però assenyalaven que eren persones que tenen posició de poder”. Diu que és molt estressant aquest moment en què surt tot a la llum, però “ja passava, el dolor de les víctimes ja hi era i ara empatitzem amb elles”.
L’autora
Raquel Riba Rossy (Igualada, 1990) va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i il·lustració a l’Escola de la Dona de Barcelona. L’any 2017 va fer el salt a les llibreries amb el seu personatge Lola Vendetta, protagonista dels llibres ‘Más vale Lola que mal acompañada, ¿Qué pacha, mama?’ (2018), ‘Lola Vendetta y los hombres’ (2019) i ‘Una habitación propia con Wifi’ (2021), L’any 2022, va publicar amb Planeta Cómic ‘Morder la manzana’, l’adaptació a novel·la gràfica de l’obra de Leticia Dolera, de la qual ja en va realitzar un fragment a ‘Voces que cuentan’, una antologia publicada l’any 2021. El 2023 va tornar a l’univers de Lola Vendetta amb ‘Katanazo al amor romántico’, la primer part de dos còmics.
ACN/Pere Francesch