TORNAR

Salvador Vives: “El teixit associatiu és un capital humà i cultural que ens diferencia i que ens dona un valor afegit”

Parlem amb el batlle de Capellades, que celebra la seva Festa Major

societat
Dijous, 11 agost 2022. 03:00. Toni Cortès Minguet.

La pandèmia ha marcat les festes majors dels dos últims anys als municipis anoiencs. Enguany, tornen a celebrar-se, sense mascaretes, distàncies de seguretat ni restriccions. Com serà la festa Major de Capellades?

Aquesta serà la primera Festa Major després de la pandèmia que viurem amb normalitat, com abans, sense restriccions d’aforament ni distàncies socials.  Vull destacar, un any més, la gran implicació de moltes entitats de la vila que volen ser-hi presents i col·laborar de manera activa. Per una vila com Capellades tot aquest teixit associatiu és un capital humà i cultural que ens diferencia i que ens dona un valor afegit. Han estat uns anys d’aturada o en ralentí, però ara, de mica en mica, les coses tornen al seu lloc i, conseqüentment, la implicació i compromís dels capelladins amb les seves entitats s’està reactivant. Viurem la nostra festa grossa sortint als carrers on trobarem propostes molt variades pensades per a totes les edats.  Els capelladins i les capelladines  tenim moltes ganes de celebrar la Festa Major d’aquest 2022.

Enguany vau fer la presentació del programa en un acte obert a la ciutadania. La festa d’aquest any serà molt participada?

Sí, aquest any als Jardins de Casa Bas, s’ha fet per primer cop la presentació de les propostes que estan programades per la Festa Major.  Hi haurà prop de 50 actes que es podran gaudir entre la prèvia, la Festa Major Popular i la Festa Major. Vàrem començar amb la prèvia del dia 6 i tindrem el final de festa el 17 d’agost. Un any més hem repartit gratuïtament el programa de la Festa Major on s’han detallat tots els actes d’aquests dies. D’aquesta manera, tots els veïns i veïnes tenen la programació i estan informats de totes les activitats que s’han organitzat de la Festa Major.  Vull destacar i agrair a les empreses, comerciants, botigues i altres professions que ens han ajudat econòmicament perquè sigui possible la distribució gratuïta del programa de la Festa Major.

Com preveu que serà aquesta Festa Major?

Aquests dies, passejant pel carrer, s’està notant que la gent té moltes ganes de celebrar la Festa Major com els anys anteriors, com abans de la pandèmia i, per tot això, crec que aquesta Festa Major serà una de les millors. Enguany, hem començat el diumenge 7 amb el concert d’orgue “Memòria i Gratitud” en record als Germans Freixes Vivó i de l’enyorat Josep Xaubet. Farem la 6a edició del Capvespre d’art amb la participació d’un gran nombre d’artistes joves. Seguirem amb el correfoc infantil el dia 12 i el correfoc de Festa Major el dia 14. El dissabte dia 13 hi ha el pregó mapping amb l’Eudald Carbonell i el seu equip de treball per celebrar el 40è aniversari de les excavacions de l’Abric Romaní. El dia 15, després de l’ofici solemne de Festa Major, els gegants i caps grossos centenaris, gegantets, falcons i la banda de música començaran la cercavila fins a la Font Cuitora per acabar amb una nova edició de Cultura Popular. A part, hi ha una àmplia programació amb concerts, sopars populars, bingo, concerts vermut, sardanes, el partit de futbol de la Festa Major, música en viu de diferents tipus per als joves i per als no tan joves, les havaneres i la fi de festa a la plaça del dia 17. Vull recordar que un any més, des de l’Ajuntament, continuem promovent que les nostres festes siguin un espai lliure d’agressions masclistes.

La pandèmia, a part de les festes i altres esdeveniments, també ha marcat el dia a dia de la gestió dels ajuntaments. Quina valoració fa d’aquests tres anys passats de l’actual mandat?

Quan es va declarar l’estat d’emergència per la pandèmia, el març del 2020, vam deixar de fer molts dels serveis municipals de millores que estàvem planificant i executant. Els plans de treball de millora de diferents espais i instal·lacions de la Vila els vam haver d’aparcar per cobrir les necessitats bàsiques de la situació pandèmica. Durant uns llargs mesos només es van realitzar serveis bàsics de neteja, llum, aigua i de suport a les persones més vulnerables, resumint, cobrint necessitats bàsiques de la Vila.  La pandèmia ens ha marcat i encara estem patint els problemes en l’aturada en el pla de treball del període 2019-23, en algunes de les millores previstes hem perdut un any.  A finals del 2021 hem redreçat el pla de les accions previstes de govern, sempre mirant endavant i recuperar aquets temps perdut.

Falten uns deu mesos per a les eleccions municipals del 2023. Què passarà a Capellades aquests pròxims mesos? Quins projectes té el govern damunt la taula?

Les eleccions encara són lluny, i l’equip de govern estem treballant per complir el pla de govern, tot i l’alentiment d’algun dels projectes per la pandèmia, per l’increment de preus i també per problemes amb la contractació.  Els projectes més importants en reformes o infraestructures estan acabats o en procés de finalització. Hem acabat la primera fase de la rehabilitació de la casa de la Vila; està acabada la reforma del magatzem dels serveis municipals i també està acabat el Parc de la Cinglera del Capelló.  A la tardor, finalitzarà l’espai jove que donarà servei als nostres joves. Hem de destacar que a finals d’aquest any, més del seixanta per cent de l’enllumenat públic serà de tecnologia led.   La millora de quatre carrers i una plaça del nucli antic està en procés de licitació, per acabar-la abans del desembre. No em vull deixar de comentar que tenim en procés la millora de la instal·lació de l’aigua calenta del poliesportiu, la millora del parc infantil de Sarrià de Ter i el canvi de gespa del camp de futbol municipal.

I més a mitjà i llarg termini, quins projectes té per a Capellades?

Aquesta pregunta és complexa i àmplia, intentaré resumir. L’Ajuntament de Capellades ha de continuar treballant en l’elaboració d’un pla estratègic municipal de mig i llarg recorregut. En aquest mandat hem redactat i aprovat un Pla d’Acció Municipal i l’estem executant. És una eina de planificació útil i hi hem d’aprofundir. No podem anar a remolc del dia a dia.  L’ajuntament ha de tenir projectes al calaix i posar Capellades al dia.  Necessitem projectes en tots els àmbits: en sostenibilitat, en infraestructures de carrers i places, en les instal·lacions municipals i en tots els àmbits que siguin responsabilitat de l’Ajuntament. És important ampliar el treball en xarxa i de coordinació amb el teixit empresarial i comercial de la vila. Com a ajuntament, hem de millorar i donar més valor econòmic i cultural a tot el nostre patrimoni local, l’abric Romaní, el Museu Molí paperer i l’aqüífer Carme Capellades.

Quins són els principals reptes de futur de Capellades? Com s’imagina la vila d’aquí a uns anys?

Personalment, crec que Capellades, per la seva història econòmica i cultural, continuarà sent una societat avançada i emprenedora. En el futur, ha de ser capdavantera i estar el dia en tots els canvis que vindran entorn de la sostenibilitat i les millores tecnològiques, en tots els àmbits, sigui en l’àmbit municipal o en els àmbits particulars de la seva gent. Evidentment, sense deixar de ser una Vila amb aquest gran teixit social, cultural, esportiu que té actualment. I aconseguir que la majoria de capelladins i capelladines siguin proactius en la solidaritat, l’estimació i pertinença a Capellades.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic