TORNAR

'Schummi' Juárez: “Si junts hem arribat fins aquí, ara no podem anar enrere”

Entrevistem Jesús Miguel ’Schummi’ Juárez, batlle de Santa Margarida de Montbui

politica
Diumenge, 14 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

No ha complert un any en el càrrec d'alcalde de Santa Margarida de Montbui, però Jesús Miguel Juárez, Schummi,i el seu equip de govern, format pels grups Ara Montbui i Som Montbui-ERC, ja han trobat la que serà, amb tota la probabilitat, la crisi més important al capdavant de l'Ajuntament: la COVID19. "Ens enfrontem a la crisi més important dels últims temps", exposa l'alcalde. Mentre encara s'està afrontant la crisi sanitària, ara es presenta una nova preocupació sobre els efectes econòmics i socials de l'epidèmia en un municipi que va patir de ple els efectes del doble confinament (un de perimetral durant 24 dies), i on el "tsunami" de la COVID ha afectat moltes famílies. L'escenari incert necessitarà una resposta municipal sense precedents.

Com ha viscut l'epidèmia des de l'Ajuntament?

Ens vam trobar amb la necessitat de prendre mesures urgents i de màxim impacte per a la ciutadania davant la gravetat d'una crisi sanitària sense precedents a casa nostra. Vam haver d'actuar ràpidament i ho vam fer. Crec que van ser mesures correctes i que ens van ajudar a fer que la gent entengués el problema. Inicialment, vam procedir al tancament dels equipaments públics i dels espais i activitats amb concentració de persones, com el Centre de Dia, la Vinícola, Mont-Àgora, els equipaments esportius, els tallers i cursets... També vam procedir a la suspensió del mercat i del transport públic. Vam anar adaptant els serveis segons el grau d'essencialitat, i per això vam impulsar un pla de contingència en l'àmbit de neteja i la desinfecció, que s'ha mantingut ininterrompudament durant tota la crisi sanitària. Des dels serveis de l'ajuntament s'ha fet un treball coordinat a tots nivells. En els moments més durs de tota la crisi sanitària, el personal de l'Ajuntament ha donat més del 100%. Vull agrair l'esforç de totes aquelles persones que han estat a primera línia, uns serveis essencials que han demostrat la seva competència, sense la implicació dels quals res no hauria tirat endavant.

El tancament del CAP i el corresponent trasllat de serveis a Igualada i a Vilanova del Camí va ser una mesura impopular...

Com a Ajuntament, no teníem ni tenim competències a l'hora de prendre aquesta decisió, que s'emmarcava en una reorganització dels serveis d'atenció primària i que va decidir el Departament de Salut. Nosaltres sempre hem treballat braç a braç i de forma coordinada amb la resta d'Ajuntaments de la Conca, i hem mantingut en tot moment una actitud de lleialtat màxima envers la resta d'institucions. Hem entès que, si es prenien decisions a Montbui, a Igualada o en algun altre municipi, sempre era per optimitzar recursos que repercutirien en la bona salut de tothom. Dit això, a la mínima que es pugui treballar amb un mínim de normalitat, el CAP de Montbui i el Consultori del Nucli Antic han de recuperar els seus serveis habituals.

Ha parlat de col·laboració entre els alcaldes i les alcaldesses del territori. La Conca d'Òdena ha donat exemple d'unitat.

Crec que hem donat exemple i que els alcaldes i les alcaldesses hem refermat la força d'aquest territori davant una situació especialment complicada. Cadascú des de la seva responsabilitat i amb les seves possibilitats, però hem treballat de forma coordinada, amb múltiples reunions per videoconferència diàries, amb compareixences informatives realitzades amb la voluntat de transmetre a la ciutadania el que estava passant amb total transparència. D'aquesta crisi surt una conclusió evident: la unitat d'acció del territori és més important que mai, i aquesta unitat ens fa ser més forts a l'hora de reivindicar millores i inversions per part de la resta d'administracions superiors.

I després de la crisi sanitària, Montbui prepara un pla de xoc contra la crisi econòmica?

L'Ajuntament de Montbui treballa des de l'inici de la crisi sanitària per estar al costat de les persones i els col·lectius més necessitats. En la mesura de les nostres possibilitats, estem treballant per reactivar l'economia municipal i apostem per ajudar aquelles petites empreses i autònoms del municipi, amb micro crèdits específics. Tenim un pressupost sanejat i volem utilitzar aquesta capacitat econòmica de la institució per ajudar aquells col·lectius més necessitats. No volem ni podem deixar ningú enrere. Utilitzarem el romanent i tots aquells recursos econòmics que siguin necessaris perquè és la nostra obligació i responsabilitat, i perquè vam venir a solucionar els problemes de la gent; ara toca més que mai. Demanarem la màxima implicació i el suport econòmic de totes les administracions: la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el govern de l'Estat i els Fons Europeus.

També hem garantit i garantirem les necessitats bàsiques de tota la ciutadania. En aquest sentit, des de l'inici de la crisi de la COVID, el Banc d'Aliments ha donat cobertura a 150 famílies i 518 beneficiaris. També s'han activat targetes-moneder per a 136 persones, en conveni amb la Diputació de Barcelona. Hem mantingut actius els casos d'atenció domiciliària. També estem treballant en noves línies de beques per a les famílies amb infants, que aprovarem en el pròxim ple. Els serveis a les persones són una de les nostres prioritats, i treballarem sense descans per aconseguir-ho.

Han adaptat el calendari fiscal...

L'objectiu ha estat intentar no perjudicar les economies familiars, tenint en compte aquests mesos en què moltes llars han tingut una minva molt important d'ingressos econòmics. L'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui té sensibilitat social, i treballarem per tirar endavant aquelles mesures que puguin ajudar les persones i famílies del nostre municipi. Treballarem també perquè les exempcions arribin als col·lectius més afectats per aquesta situació.

Com valora l'actuació de l'ajuntament montbuienc en aquesta crisi?

En una situació com la que hem viscut, l'Ajuntament és la primera "trinxera" i a mi m'agrada ser a primera línia. Quan la gent té una necessitat, acudeix a l'administració per demanar concreció en les coses complexes i en les més simples. Hem viscut uns moments molt intensos, de canvis normatius dia sí i dia també. Mai fins ara no ens havíem trobat en una situació semblant, i, quan mires enrere, sempre hi ha coses que penses que es podrien haver fet d'una altra manera. És normal, en una situació així. Però penso que hem de ser honestos i valorar tot allò que hem fet de forma molt positiva. L'autocrítica és important i segurament, com tot a la vida, hi ha coses que sempre es poden millorar, però des del primer dia hem estat al peu del canó i hi hem deixat la pell. D'això no hi ha dubte.

S'imaginava fa dos mesos fer plens, juntes de govern o reunions amb el president de la Generalitat per videoconferència?

En l'àmbit tecnològic, hem fet en un mes el que hauria trigat anys a fer-se. Hem hagut de treballar i donar el millor de tots nosaltres perquè no volíem decebre ningú. Hem passat d'estar físicament en un despatx a treballar des de casa moltíssimes hores, oferint els mateixos serveis i cobrint noves demandes en serveis socials, mobilitat, comerç, economia... Tothom hi està posant de la seva part, i això és el més important.

Som, ara mateix, a la fase 2 de la desescalada, amb un cert relaxament de les mesures...

El canvi de fase és una bona notícia, perquè tenim més a prop l'anomenada nova normalitat. Demano sentit comú i precaució a la ciutadania. Cal continuar respectant, en la mesura del possible, les mesures d'aïllament social, extremar les mesures d'higiene personal i portar mascareta en els espais públics. Amb això serem molt estrictes i treballarem perquè els veïns i les veïnes de Montbui convisquin respectant totes aquestes noves mesures. De mica en mica s'aniran reobrint espais i serveis. S'ha de tenir paciència i molta, moltíssima, responsabilitat. Això encara no s'ha acabat, i no s'hi val a badar. Si junts hem arribat fins aquí, ara no podem anar enrere. Ja ho he comentat diverses vegades: som un municipi valent i optimista, amb caràcter fort. I tot I que hem patit moltíssim, seguirem endavant. No m'agradaria finalitzar sense tornar a donar les gràcies a tota la ciutadania per la seva responsabilitat i saber fer.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic