TORNAR

Teresa Guixà: “Les rutes de pedra seca son ideals per un públic familiar i gent que li agrada la natura”

Entrevistem Teresa Guixà, regidora de Medi Ambient, Turisme i Obres i Serveis municipals de Castellolí

cultura
Dissabte, 27 juliol 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els dos darrers mandats, Teresa Guixà ha ocupat la regidoria que porta l'àrea de Turisme a Castellolí. La població fa un esforç important per donar a conèixer una manifestació protegida per la UNESCO i que és comú a tot el Mediterrani: les barraques de pedra seca. El municipi vol donar a conèixer el centenar llarg de barraques que té amb una atractiva oferta pensada per al pública familiar.

Va créixer a Castellolí? Com veia les cabanes de pedra seca? Quina percepció en tenia?

Sí, sóc de Castellolí de tota la vida. Abans a les barraques de pedra seca no se'ls donava valor com a patrimoni cultural, estaven al territori, eren l'ajut del pagès la vinya, la canalla hi jugava... Però més enllà d'aquí no s'hi anava. Des de que la UNESCO ho ha declarat Patrimoni Cultural, s'estan tornant a posar en valor aquest tipus de construccions, tot i que a Castellolí ja es va començar a posar fil a l'agulla al projecte una mica abans, ja que aquest és un projecte que va començar l'anterior equip de govern. Nosaltres estem donant continuïtat al projecte, passant tota la informació que es va recopilar a l'App Natura Local, on hi ha les rutes de pedra seca de tot Catalunya i on es poden localitzar les dues rutes que tenim a Castellolí. Aquesta App et permet descarregar el 'track' de la ruta, on indica el punt de sortida, les diferents construccions que es poden visitar...

És compatible la industrialització i la creació de grans instal·lacions amb el turisme de natura?

Jo penso que sí. Castellolí és molt gran, tenim 25 quilòmetres quadrats de territori, i crec que hi poden conviure les dues activitats. Hi ha moltes barraques a tot el terme i el polígon de serveis de Can Parera no és una gran extensió, per tant, és molt equilibrat el desenvolupament industrial amb el turisme de natura. Precisament hi ha una barraqueta que la van recuperar quan es va fer la creació de la carretera C-15, la van desmuntar i la van tornar a muntar allà per salvar-la de l'obra.

A més de recuperar aquestes rutes, plantegen rescatar memòria oral entorn les cabanes?

Estem oberts a ampliar tot el que sigui història local. Si sorgeix història al voltant de les barraques de pedra seca, així com tenen el nom de la vinya o de l'hort on es troben, podríem saber també la història de les famílies que els cultivaven i podria afegir a les guies, que ara mateix contenen informació bàsica de les construccions. El que ens hem proposat ara per ara és promocionar aquest parell de rutes i per això hem fet aquests murs de pedra seca en diferents punts del municipi, que senyalitzen aquestes rutes, amb els codis QR per identificar-les, i també senyalitzen altres punts d'interès turístic del municipi, com ara el castell.

Quins 'inputs' reben sobre aquest patrimoni?

Els caps de setmana es veu molt moviment de gent, excursionistes, famílies, gent que ve a gaudir dels camins que es poden en bicicleta, en moto, a peu... La iniciativa de les rutes de les barraques de pedra seca complementen una oferta de turisme que ja existeix i està consolidat a Castellolí.

Per fomentar el turisme de natura, el govern estudia crear allotjaments rurals?

Teníem un allotjament rural, Can Jaume, però no fa gaire es van jubilar i van tancar el servei i aquest punt el tenim una mica coix, tot i que tenim un alberg de peregrins d'accés gratuït on hi venen molts grups de canalla, de casals, i hi ha lliteres... Es un espai on s'hi pot passar una o dues nits i que més o menys ens permet cobrir aquest servei.

Quant pot tardar una persona a veure totes les construccions del poble?

Amb un matí es poden visitar. Les rutes no són molt extenses, tot depèn del ritme de cadascú: en una hora i mitja o dues es poden fer.

Està previst ampliar el nombre de rutes?

Sí, precisament per la Festa Major vam fer una exposició de barraques de pedra seca d'un altre sector de Castellolí, el barri de Sant Feliu, que podrien ser perfectament una tercera ruta. Si no és aquest any, potser de cara al proper any ja podríem tenir una tercera ruta.

Quin tipus de rutes ofereixen i per a quins públics poden ser ideals?

Sónn rutes ideals per a un públic familiar i gent que li agradi la natura, també per excursions escolars, de casals... Són rutes que et permeten veure les barraques de pedra seca, però també passen molt a prop d'altres llocs d'interès turístic com el castell, des d'on hi ha unes vistes espectaculars de tota la Conca d'Òdena, i per tant, et permet fer les dues visites en el mateix dia.

 

Per consultar les rutes: 

https://naturalocal.net/ca

http://liniaverdacastelloli.cat/


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic