TORNAR

Valentí Miserachs:'Estic molt content amb l'elecció del nou papa'

'Jorge Mario Bergoglio no es perd en els formalismes, va al gra'||Mestre titular de la basílica de Santa Maria la Major del Vaticà

Dimecres, 13 març 2013. 20:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Mn. Valentí Miserachs  és el mestre titular de la basílica de Santa Maria la Major del Vaticà, i del 1995 al 2012 ha estat president del Pontifici Institut de Música Sacra. És el més alt càrrec català al Vaticà.
Aquest anoienc, coneix de prop el qui ha estat papa fins fa uns dies, Joseph Ratzinger, i també les intrigues vaticanes que l'han rodejat. En aquesta entrevista valora el seu comiat i també el nou papa, l'argentí Jorge Mario Bergoglio, Francesc I, el primer jesuïta, i també el primer llatinoamericà que arriba a màxim dirigent de l'església catòlica.

Jorge Mario Bergoglio, Francesc I

Valentí Miserachs

Com valora l'elecció del nou papa?

Estic molt content. Valoro la sensillesa amb la qual s'ha presentat davant de la Plaça de Sant Pere. S'ha presentat vestit de manera senzilla, i no s'ha referit a ell com a papa sinó com a bisbe de Roma. És un home d'una gran espiritualitat i alhora és una persona que no es perd en formalismes i sap anar al gra. Caldrà veure-ho, però de moment, estic molt content.

Pel que fa al papa sortint, Benet XVI. Li va sorprendre la seva decisió?

No. No em va sorprendre perquè ho havia anunciat. Havia dit que sortiria quan no tingués prou força. Coneixent la seva manera de ser, jo el veia disposat a fer-ho.

Quina va ser la causa. La salut, o altres aspectes?

Ell és una persona gran i quan ets gran les forces disminueixen, es veu visiblement... però a banda de la salut, en la seva sortida hi han tingut un paper clau altres factors. Qüestions que tindrien la capacitat d'esclafar al més valent.

Ell era un home d'estudi, que en l'aspecte doctrinal, magisterial va ser magnífic. Va ser un gran teòleg, però se li va escapar el govern de la cúria. Posava la confiança en gent que potser no l'ajudava gaire. Així, al al final s'ha trobat amb una sèrie de problemes, i l'única manera que ha tingut de solucionar-los ha estat marxant .

Què n'espera del nou papa?

Que pugui continuar amb el magisteri, que estigui al cas dels problemes mundials, però que ho faci rodejant-se de bons col·laboradors, i que cuidi molt l'aspecte del govern, de la cúria, i també la comunió amb tots els episcopats del món. Aquestes són dimensions enormes, però fer-ho bé depèn de les persones que triï per rodejar-se.

Benet XVI no es va saber rodejar de les persones adequades?

Els cardenals mateixos s'han adonat que el nou papa haurà de posar ordre a casa i que es necessari que sàpiga rodejar-se col·laboradors de confiança i sàpiga escoltar quan li diguin que les coses no van bé.

Ratzinger volia que es constituís un Pontifici Consell per a la Música Sacra però finalment no ho va fer. Per què?

Ratzinger s'havia mullat quan era cardenal i quan va ser papa la cosa es va quedar enterrada. No ho va fer perquè algú no li va deixar fer. Li van impedir

Perquè?

Va ser una qüestió personal. Algú que anava contra mi.

No es pot dir el motiu?

La història seria molt llarga i sortirien personatges que m'estimo més no parlar-ne. Però el tema sortirà i sortirà a la llum una història molt penosa al voltant de tot això.

Voldria que es posés ordre sobre tot el tema de la música litúrgica?

Hi hauria d'haver un organisme que ho regulés. Tota la música litúrgica ha estat deixada de la mà de déu per part de Roma. Quan el 1968 hi va haver el Concili, hi va haver un document que en parlava, i després d'això, no se n'ha dit res més.

Aquest organisme és necessari i Ratzinger ho sabia, i d'això en vam parlar a través de cartes que guardo. No fent-ho en el moment que tocava, la cosa s'ha escapat. Dins de la congregació del culte no hi ha ningú que sigui músic, i no els importa el tema perquè tenen massa coses de les quals cuidar-se. La congregació del culte comptades vegades ha consultat l'Institut de Música Sacra. No hi hagut mai cap col·laboració. No hi ha hagut sintonia. Hauria estat positiu poder donar consells. A l'hora de triar els repertoris musicals, etc.

No s'ha demanat mai consell?

Jo vaig començar a parlar del tema, i en vaig parlar amb el llavors cardenal Ratzinger, i ell s'ho va agafar amb entusiasme i va escriure sobre el tema. Però la cosa va quedar aturada. Vaig mirar de burxar un parell de vegades, però vaig veure que no hi havia resposta.

Com veu que s'hauria de reformar la música sacra?

Després del Concili es va parlar d'una sèrie de fites que s'haurien d'aconseguir, i veiem que no s'ha complert. Es deia que s'havia de conservar la tradició alternant-la amb noves incorporacions, però això no vol dir fer un tipus de música 'facilona', amb guitarres i cançonetes... Això s'ha provat i el resultat no és un apropament de la liturgia ... sinó al contrari. La solució no passa per fer la música fàcil sinó per fer les coses ben fetes. Els diumenges la Basílica de Santa Maria la Major està plena, per posar un exemple...

Ha dit que des del Vaticà l'han fet suar, per què?

Han fet una política en contra de la meva persona. Això es podria focalitzar en alguns col·laboradors del papa. Potser li van amagar la realitat perquè jo sé que m'estimava molt, però no he pogut realitzar res en aquest camp perquè algú s'hi ha oposat.

Per exemple...Quan es va celebrar el centenari de l'Institut de Música Sacra ha dit que es va intentar entorpir la festa...

Sí. Una institució tan estimada per Ratzinger... i que no vingui ningú del Vaticà als actes del centenari. Ni una carta de resposta... Se'ns va negar l'audiència que havia demanat al Papa i que ell m'havia donat amb molt de gust. Se'm va dir que no hi hauria audiència 'ni ara ni mai'. Això són coses que no tenen nom.

Però per què? Què hi havia en contra seu?

M'estimo més no parlar-ne. Sembla un misteri però que té una explicació molt senzilla.

Canviem de tema? Com veu des de Roma el procés que viu Catalunya?

Veig que hi ha hagut una flamarada i un entusiasme provocat per unes circumstàncies determinades (una política contrària a Catalunyai poc intel·ligent des de Madrid), i tinc por que la gent es cansi.

El Vaticà reconeixeria Catalunya com a nou estat en el cas que fos així?

No hi veig inconvenient. Sempre ha reconegut tots els estats nous que s'han creat. No hi ha cap estat que tingui tantes ambaixades ni tantes representacions com el Vaticà.

Què li sembla la iniciativa de l'Ajuntament del seu poble, Sant Martí de Sesgueioles de celebrar l'any Francesc Vives?

Va ser una idea molt bonica. El mestre Francesc Vives va ser un gran músic, tot i que va quedar sufocat per l'ambient de postguerra, i la impossibilitat de sortir del poble. Va ser un gran músic i cada dia me l'anomeno a mi mateix per la importància fonamental que va tenir en la meva formació. Em va posar els fonaments tan ben posats, que tota la resta ha vingut sola.

Vostè li enviava des del seminari algunes composicions que li tornava corregides...

Cada setmana li enviava en el Sac de Calaf, i la setmana a sobre m'arribaven les composicions corregides, conjuntament amb menjar que m'enviaven els de casa. Ha estat un encert de l'Ajuntament de Sant Martí d'Organitzar l'homenatge, se'l mereixia. Ha estat l'ocasió per treure la pols a algunes composicions seves que deixen a tothom parat, per la gran qualitat que té la seva música.


2 Comentaris

i

igualadi

iualada

14 de març 2013.11:24h

Respondre

Tot canvia perque no canvi res , La mateixa parafernalia la mateixa demostracio de pompa la mateixa liturgia espectacular y mediatica, en definitiva la mateixa comedia.tot amb porta sempre a les... Llegir més series de tv , tudor i borgia.
No oblidem que l esglesia catolica es un Estat prioritariamnent que no te res de democratic i per cabar un detall tots els de primera linea amb sobrepes espectacular que demostra la seva adiccio a la bona vida i la distancia amb la humilitat i la pobresa. Ja s ho faran.Aqui el meu testimoni.

M

Montse

IGD

14 de març 2013.09:43h

Respondre

Un testimoni d’excepció. Gràcies Anoiadiari!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic