//Plugins sense CDN ?>
Com es presenta Fira verd?
Com sempre amb moltes ganes per que és una fira potent. És una fira que vam heretar de l’anterior govern, i nosaltres l’hem consolidat i l’hem obert al poble. A més hi hem introduït activitats relacionades amb la jardineria i una mostra d’artesania.
Quines novetats hi trobarem?
Aquest any hem ampliat l’espai que acollirà la fira, és a dir, a més de la part del nucli antic i el carrer Sant Jordi, enguany Firaverd arribarà fins a la plaça de l’església. Aquest canvi l’hem fet per que els visitants puguin caminar més tranquil·lament per la fira, que puguin respirar.
I ha augmentat el número d’expositors?
No, simplement hem fet que els expositors tinguin més espai. Un any més tornarem a reunir jardiners vinguts d’arreu de la comarca, floristes, herbolaris, artesans com per exemple un ferrer, una afiladora, etc. Per cert, que en aquesta edició muntarem la grangeta d’animals.
Aquesta edició serà inaugurada per algun representant del govern?
Si, hem convidat a la subdirectora general d’administracions locals, Ana Mochales. Comptar amb la presència d’algun representant del govern és una manera de donar entitat a la fira, i a l’hora donar la oportunitat al polític de conèixer de primera mà la vila.
Quin és el futur de Firaverd?
La nostra voluntat és que Firaverd tingui una continuïtat durant tot l’any a l’Escorxador.
A l’Escorxador?
Sí. Ens acollirem a una subvenció que la Diputació publicarà aquest mes de juny per a la recuperació del patrimoni. Demanarem aquesta ajuda i si ens la concedeixen, recuperarem l’escorxador de Carme i el convertirem en una sala per a fires.
Però el seu programa electoral no deia això?
Ho sabem. Nosaltres vam dir que aquest espai s’havia de convertir en un centre d’interpretació, però la crisi ha arribat i creiem que ara hem d’apostar per atreure el turisme. I una manera, és promocionant encara més Firaverd i allargar-la durant l’any. Corregir és de savis.
S’ha exposat aquesta idea al poble?
Si, i els veïns la veuen amb bons ulls. De fet, un poble com el de Carme no pot fer res sense comptar amb la participació dels veïns.
Com seria aquesta mini mostra de Firaverd?
Hem pensat que un o dos cop al mes, organitzaríem una mini fira, però només de plantes aromàtiques i medicinals.
Per que aquesta especialització?
Per que molts dels joves del poble treballen aquest tipus de plantes, i creiem que fer una mostra d’aquest tipus seria una oportunitat de negoci per ells. A més, si aquesta mostra l’obríssim a floristes i jardiners en general, no hi cabríem a dins l’Escorxador.
Alguna activitat complementària?
Hem pensat en fer conferències i potser presentacions d’alguns llibres, sempre relacionats amb el tema de les plantes aromàtiques i medicinals. Potser seria un bon lloc per que en Josep Pons, que és el director de la fira, presentés el llibre que cada any escriu sobre plantes de la zona. No ho sé, això s’ha d’acabar de pensar.
Què passa si no us donen la subvenció?
De moment nosaltres presentarem la proposta i confiem en què ens donaran l’ajuda.
Per què l’escorxador?
Per que a Carme no hi ha més llocs. A més, amb aquesta aposta aconseguiríem 2 objectius: recuperar un edifici històric i evitar que caigui; i donar-li un ús.
Aquest any també compteu amb voluntaris per realitzar Firaverd?
Si, de moment en tenim una quinzena. A més també comptarem amb els plans d’ocupació, on un any més, persones del poble que estan a l’atur treballaran aquest cap de setmana fent tasques de vigilància, de neteja, control del trànsit, etc. Enguany hem agafat a 5 persones.
Parlant de l’atur, Carme té 81 persones desocupades. Com valora la xifra?
Aquest mes abril hem incrementat la xifra, però és que des de fa uns any l’atur al poble és especial. M’explico: la crisi ha fet tancar algunes empreses, però encara n’hi ha que van aguantant, com petites empreses de paletes o com la única empresa de teixits. Ara bé, des del 2008, a Carme vam experimentar un increment important, i ens vam adonar que aquest era per l’arribada de nouvinguts al poble. Gent vinguda sobretot de Barcelona i l’àrea metropolitana que van arribar al municipi atrets pels preus econòmics dels lloguers. Aquest és un problema que patim, però que també tenen altres pobles de la comarca.
Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament?
L’ajuntament com Carme aguantarà amb l’economia que té ara. A grans números, vam tancar l’any passat amb uns 400.000 euros de deute. No fa gaire vam rebre de la Generalitat una partida d’uns 300.000 euros, fet que hem pogut rebaixar el deute a 100.000 aproximadament. Amb aquest forat cada mes paguem al personal, al casal, al consell comarcal... Per tant podem respondre totes les obligacions. Sí que ens demorem a més de 60 dies per pagar alguns proveïdors, però el motiu és per que són projectes que hem vinculat a una subvenció externa i per tant, no podem pagar si abans no ens paguen a nosaltres.
Ramon
Carme
12 de maig 2012.09:27h
Bona feina alcalde!