//Plugins sense CDN ?>
El Teatre Akadèmia, amb una programació molt interessant que va inaugurar la temporada 2015/16 amb Ciara, de David Harrower, protagonitzada per una immensa Àngels Bassas, brinda l’ocasió de gaudir aquestes festes d’un dels textos més reconeguts de Wilde: La importància de ser Frank. Es tracta d’una de les produccions pròpies programades per aquesta temporada, juntament amb Falstaff, dramatúrgia sobre diverses obres de Shakespeare, dirigida per Konrad Zschiedrich; Història del zoo, d’Edward Albee, dirigida per Boris Rotenstein i la reposició de l’espectacle familiar El porc ferotge de Sergio Pons (Eix 49). L’obra s’allargarà fins al 17 de gener.
Si en algun moment volíeu gaudir d’una obra de Wilde, la visita a l’Akadèmia està més que justificada i, si a més, la proposta és tan atractiva i fresca com la que ens ofereix Emilià Carilla, es converteix en una fantàstica ocasió. Wilde, mestre del boutade, la frase enginyosa i càustica, estrenà aquesta coneguda comèdia l’any 1895, especialment fatídic, ja que tres mesos després fou condemnat.
En ella realitza una crítica sarcàstica contra els convencionalismes de la societat anglesa de l’època victoriana tot i que alguns aspectes, salvant les distàncies, es poden presentar actuals, gairebé inherents a les relacions humanes. N’és interessant el tractament i la posada en escena, on l’artificiositat del llenguatge i la manera d’expressar els sentiments és un reflex tant de l’època, com també d’una manera d’entendre la teatralitat.
Un muntatge que no només traspua il·lusió i plaer per la paraula, sinó també deixa entreveure passió per l’ofici per part de tot el repartiment. I això és d’agrair, francament. L’amor, el desig, la veritat, les aparences, l’explosió de les emocions, l’humor... tot plegat en una mateixa peça. “La pura i simple veritat és rarament pura i mai no és simple. La vida moderna seria molt avorrida si la veritat fos així i la literatura moderna, completament impossible”, diu l’Algernon (Marc Garcia) a en Jack (Toni Mas) quan aquest darrer li “presenta” el seu Frank particular.
La importància de ser Frank. Oscar Wilde. Traducció: Jaume Auferil. Direcció: Emilià Carilla. Repartiment: Enka Alonso, Cristina Cervià, Sílvia Forns, Marc Garcia Coté, Àngela Jovè, Toni Mas, Víctor Pi i Jordi Vaqué. Disseny d’il·luminació: Alberto Rodríguez. Disseny d’espai: Bibiana Puigdefàbregas. Disseny de vestuari: Geogina Viñolo. Perruca de Lady Bracknell: Eva Fernández (Fent-i-desfent). Atrezzo: Montse Garre. Ajudant de direcció: Jordi Vaqué. Regidoria: Marta Olivella. Porducció executiva: Gabriella Dilorenzo. Fotografia: David Ruano. Una producció de Teatre Akadèmia. Del 16 de desembre fins al 17 de gener.