//Plugins sense CDN ?>
Quan l’Albert Tarrida i el Joan Pont van reunir-se en una terrassa de la Rambla la primavera del 1987, poc imaginaven que la idea que acabaven de tenir duraria més de 25 anys. El Joan feia poc que s’havia llicenciat en INEFC, i l’Albert encara era estudiant, però els dos tenien clar que calia un projecte a Igualada que animés als més petits a fer esport durant les vacances d’estiu. Acabava de néixer l’Esportiueig.
Fa 25 anys, la única activitat esportiva durant les vacances d’estiu eren els cursets de natació a la Piscina del Molí Nou, i això, sumat a la recent inauguració del pavelló de Les Comes -i al fet que encara no hi hagués projectes que en fessin ús- va fer que l’Albert i el Joan engeguessin aquest projecte poliesportiu. “L’Ajuntament tenia les instal•lacions i els materials i nosaltres no teníem res. Només teníem la idea”, explica Joan Pont. Amb un esbós del projecte -l’horari i una idea general de les activitats que farien- van presentar-se a l’Ajuntament. L’aleshores regidor d’Esports, Ramon Mir, va acceptar la proposta “sense dubtar”, diuen els iniciadors.
El Joan i l’Albert van dissenyar l’Esportiueig tal i com s’entén actualment. El funcionament és encara el mateix: els nens i nenes es divideixen per edats (hi ha quatre categories) i dins de cada categoria, es fan grups d’unes 10 o 12 persones, sempre acompanyades pel mateix monitor. Tampoc l’horari -de 9 a 1 i de dilluns a divendres-, ni la distribució de les hores han canviat: les tres primeres es dediquen a tres esports diferents i la última, piscina.
El primer any, recorden els dissenyadors de l’Esportiueig, la piscina no estava acabada: “cada dia entràvem per un vestuari diferent, perquè els anaven enrajolant mentre nosaltres ens banyàvem”, explica el Joan. Amb els anys s’han anat sumant esports, i ja gairebé es practiquen una vintena de disciplines esportives: bàsquet, futbol, handbol, hoquei, tenis taula, volei, mazaball, bitlles, futbol flag, tenis, bàdminton… Precisament, és aquest ventall d’ofertes i poder conèixer nous esports l’essència de l’Esportiueig. L’Albert alerta que “a la vida, no tot és futbol, futbol, futbol. De cada 100.000 persones, hi haurà un Messi? No, de cada un milió de persones hi haurà algú que es podrà dedicar a l’esport”, i és per això que és important que des de ben petits en coneguin molts i triïn el que més els hi agrada. Amb els anys, l’oferta s’ha diversificat, també, per poder donar cabuda a l’augment de les inscripcions.
Tot i que no es tenen dades més enllà del 1999, les fotografies que guarda el Joan indiquen que el primer any es van apuntar una vuitantena de nens i nenes, i això que havien tingut pocs mesos per anunciar-se. El Joan i l’Albert recorden que el boca-orella va servir per donar-se a conèixer i en un parell d’anys van créixer exponencialment. Enguany, 2005 nens entre el 1999 i el 2008 han passat alguna setmana per l’Esportiueig, una xifra que avala un projecte que no sembla passar de moda. De fet, només durant la segona setmana de juliol, es van registrar 421 inscripcions, un rècord mai vist en aquests 25 anys. Amb aquest rècord d’inscripcions, han calgut fins a 34 monitors aquest estiu.
Molts d’aquests nens arriben a Les Comes en autobús, un servei gratuït que s’ofereix des del primer any. Un parell d’autobusos recorren Igualada per recollir i per portar després a casa aquells nens i nenes que ho vulguin. Els creadors de l’Esportiueig saben que aquesta iniciativa va fer “enganxar” molts pares, que van guanyar en comoditat.
Des de fa quatre anys, la directora de l’Esportiueig és la Teresa Torrents, que abans havia sigut monitora i coordinadora. La Teresa avala el projecte, i explica que “l’estructura és la mateixa, però es revisa i s’adapta cada any”. Una de les innovacions és la programació de sortides: a les piscines municipals de pobles de l’Anoia, a la platja, al Parc Vallbona, a l’Estadi Atlètic, o fins i tot a veure esdeveniments esportius, com els Europeus d’Atletisme fa un parell d’estius. A més, des de fa dos anys, l’Esportiueig compta amb un servei d’acollida de 8 a 9 del matí per les famílies que ho necessitin.
De fet, el tècnic del Patronat d’Esports responsable de l’Esportiueig, Joan Romeu, aposta per aquesta innovació: “tot i l’èxit, hem de seguir treballant i innovant cada estiu, i combinar els coordinadors més experimentats amb la il•lusió dels monitors joves, perquè aquesta és la clau de l’èxit”.
Malgrat el pas dels anys, l’essència de l’Esportiueig segueix sent la mateixa, i el funcionament també. Els iniciadors del projecte diuen que “no cal tocar el que funciona, i l’Esportiueig funciona molt bé”. El que va començar sent un “projectet”, ara ja és un producte d’èxit i un “referent”, segons la regidora d’Esports, Rosa Plassa. Un projecte dissenyat, segons paraules de l’actual directora, “com el que demanen els nens, per això triomfa”.
LAIA VICENS
Marisol
Igualada
10 de setembre 2013.08:01h
Jo que directament o indirecta he viscut l’esportiueig des de diferents vessants, us desitjo.....llarga vida ! Molt bon article, Laia, i felicitats sobretot al Joan Romeu, a l’Albert Tarrida... Llegir més i al Joan Pont. Iniciatives com aquestes fan salut i creen petites grans persones ! Moltes gràcies