//Plugins sense CDN ?>
Del 25 al 27 de març Igualada serà la seu de la VolCAT 2016, una de les proves de BTT per etapes més important del continent. En la seva presentació, celebrada en l'emblemàtic paratge de la Tossa de Montbui -des d'on es podia gaudir d'una excepcional panoràmica dels espais per on transcorrerà la prova- els seus organitzadors i els representants de les administracions que hi donen suport, van presentar les novetats més destacades de l'edició d'enguany, que convertirà per uns dies l'Anoia en la capital europea de la bicicleta de muntanya.
La VolCAT és una prova de BTT per etapes que es duen a terme durant 3 dies, recorrent paratges de Catalunya, tot passant per territoris de grans recursos naturals i turístics, on els participants i els seus acompanyants podran gaudir del patrimoni natural, històric, gastronòmic, etc del territori. La principal novetat de l'edició d'enguany, a diferència d'edicions anteriors, és que la ciutat d'Igualada serà l'única seu de la prova, amb sortida i arribada de cada etapa a la capital de l'Anoia.
Una de les millors proves d'Europa
Ho va explicar a la presentació l'Albert Balcells, director esportiu de la VolCAT, que remarcà l'increment del nombre de participants, que s'ha doblat en dos anys. Balcells també va destacar "la combinació de la vessant professional, amb 700 participants, amb l'amateur, ja que uns 100 aficionats podran participar a cada etapa, al costat dels corredors d'elit". Balcells també va destacar l'increment de corredors de fora de Catalunya, així com de fèmines. Finalment, el representant d'Ocisport, l'empresa anoienca que organitza aquesta prova des del 2004, agraí el suport d'institucions, patrocinadors i propietaris de les finques per on passa una prova "que ha assolit el reconeixement internacional, consolidant-se com una de les cinc millors d'Europa".
La VolCAT 2016 ofereix un recorregut total de 173 kilòmetres amb 4.800 metres de desnivell postitiu repartides en tres etapes: 56 kilòmetres el 25 de març, 80 en l’etapa reina i 37 el darrer dia on els 25 corredors més ràpids de la general també disputaran a l’Avinguda de Catalunya d’Igualada l’Eliminator, una espectacular prova que ja s'ha disputat en edicions anteriors i que està gaudint de molt èxit en les proves de la Copa i Campionats del Món de MTB. La direcció de la VolCAT 2016 va assenyalar que "les 3 etapes de la Volcat 2016 transcorreran en un entorn ideal per a la pràctica del mountain bike amb constants canvis de terreny combinant pistes forestals amb espectaculars descensos per corriol; terreny rodador i zones tècniques pels boscos de les comarques de l'Anoia i el Bages".
Impacte turístic i econòmic al territori
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells; el Diputat delegat d'Esports de la Diputació de Barcelona, Josep Salom; el President del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete; el Sotsdirector General d'Activitats Esportives i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Oriol Mercé i el President Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bocacha, van acompanyar al director de la VolCAT 2016, Albert Balcells, en la presentació de la prova d'enguany. Tots van coincidir en felicitar la tasca organitzativa d'Ocisport, la col·laboració público-privada i l'impacte econòmic i turístic d'aquest esdeveniment al territori.
Marc Castells, Alcalde d'Igualada, ha mostrat la satisfacció de la ciutat d'Igualada "de ser la seu única d’un esdeveniment esportiu cabdal com és la VolCAT que repercutirà directament en l’economia local, aportant valor afegit al territori". Castells va assenyalar que "l’esport és un element cohesionador, també en l’àmbit del turisme", afegint que en casos com aquest "l'aliança entre Igualada com a capital i la comarca, és vital".
La VolCAT 2016 duu el segell de Gran Premi Diputació de Barcelona. Josep Salom, Diputat delegat d’Esports de la Diputació de Barcelona, es va afegir a les paraules de l'alcalde igualadí, destacant l'impacte turístic i econòmic de la VolCAT a la comarca. Es preveu que la VolCAT mobilitzarà més de 2.000 persones entre ciclistes, acompanyants, assistents i organització, a més dels espectadors que seguiran les etapes. Salom va manifestar que la prova "és mereixedora del segell, per l’alt interès, contingut i qualitat esportiva i perquè té un important impacte econòmic i turístic al territori". El diputat també va explicar que "en el procés actual que viu el país de construcció de futures estructures d’estat, l’esport és una d’aquestes estructures. És un exemple de la internacionalització de l’aposta de Catalunya per convertir-se en un nou estat".
El representant del Govern català, Oriol Mercè, Sotsdirector General d'Activitats Esportives i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, va posar de manifest el valor que té la participació de ciclistes internacionals en aquesta prova que es disputarà a l'Anoia i la importància de la col·laboració público-privada.
També van participar a la presentació de la VolCAT 2016 el President Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bocacha, que va destacar el paper d'aquesta prova dins el calendari català i el seu reconeixement internacional, i Xavier Boquete, President del Consell Comarcal de l'Anoia, que va manifestar que aquesta prova suposa una "gran oportunitat com a aparador per donar a conèixer la comarca".