Divendres, 27/1/2012
1952 lectures

"Fico Assim Sem Você"

Tot i que el seu primer èxit va ser l'any 1990 amb una revisió de la cançó de Caetano Veloso “Naquela Estaçao” que formava part de la telenovel·la “Raina da Sucata”, Adriana Calcanhotto (Porto Alegre, 1965) està considerada actualment com una de les artistes importants de la música brasilera d'inicis del segle XXI. Filla d'un bateria de jazz i d'una ballarina que li van inculcar la transverasalitat de l'art, també destaca la influència que tingué en la seva evolució artística el moviment literari del modernisme brasiler; destacant la fascinació per l'obra “Antropofagia” d'Oswalde de Andrade així com per Tarsila do Amaral. Aquest moviment pretenia construir una veritable cultura brasilera alliberant-se dels valors europeus de forma antropofàgica, o sigui, aprofitant-ne el què creien interessant per al moviment brasiler.

L'any 2004 Adriana Calcanhotto va editar l'àlbum “Partimpim“ [BMG Ariola] de cançons infantils, tan tradicionals com cançons pop familiars que sonessin per a nens, en el que la cantant adoptà un alter-ego anomenat Adriana Partimpim. Aquest disc va tenir l'any 2009 en “Adriana Partimpim Dois” una segona part que es va transformar en un DVD anomenant ”E Show” [2010, Sony Music]. En el DVD es pot observar com la forma que fa servir per aproximar-se als nens és fer que molts dels instruments que utilitzen, tant la cantant com el grup de 4 músics fabulosos que l'acompanyen, siguin instruments de joguina o elements naïf de la vida quotidiana. Exemples d'aquestes cançons que adapta són les revisions que fa de “Oito Anos” de Paula Toller o bé “Fico Assim Sem Vocé” de Claudinho & Buchecha que, amb la utilització de diferents gadgets electrònics, va aconseguir ser un èxit en les ràdios de música per a adults.

El resultat de la música i la posada en escena de l'espectacle “O show” és la d'un món imaginari sofisticat i cuidat al mínim detall, producte d'una inquietud artística molt elevada, que fa que la cantant es reinventi a cada cançó amb una disfressa, una posada en escena i uns timbres sonors diferents que ens transporten a la Xina, al carnaval, en un circ ple de trapezis, etc. a ritme de pop, bossa-nova, samba o de frenètics embarbussaments. I que, influenciada per les corrents literàries i en la creació d'un univers com el de Lewis Carroll, introdueixi elements fantàstics com la tortuga d' ”Alícia en el País de les Meravelles” en alguna de les seves cançons. Tot i que és un projecte dirigit al públic infantil, la versatilitat i la gràcia d'Adriana Partimpim fan que a “O show” canti als nens però encanti tan als més petits com als més grans.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.