Divendres, 21/6/2019
1964 lectures

"Make me cry"

Va començar com a sensació a YouTube i ara està considerat com una de les grans promeses de la música jazz. El 2017 va guanyar dos Grammys i és lloat per icones com Chick Corea, Herbie Hancock o Jamie Cullum. Alguns dels seus projectes més recents són els de fer els arranjaments per a veus “a cappella” dels americans Pentatonix, l'orquestració juntament amb Hans Zimmer de la banda sonora de la pel·lícula de Dreamworks "El nadó en cap" o ser el protagonista d'un increïble curt publicitari per Samsung. Però el més remarcable te tot plegat és que això, Jacob Collier ho va aconseguir amb només 22 anys.

Però no només la seva precocitat és extraordinària sinó que tot això ho fet des d'una habitació de casa dels seus pares i de forma autodidacta. Jacob Collier és un multi instrumentista capaç de tocar l'ukelele, la mandolina, el teclat, la bateria, la guitarra, el baix elèctric o el contrabaix, per afegir tocs exòtics, el balàfon occidental o l’ektara bengalí entre altres instruments de percussió. Tot i que durant dos anys va assistir a classes de piano a la Royal Academy de Londres, va abandonar els estudis perquè, segons ha assegurat en una entrevista, "era divertit, però probablement aprenia més escoltant música en el camí a l'escola que a les classes.". Tot i així, Collier prové d'una nissaga de músics important on el context segurament també el va ajudar a desenvolupar les seves habilitats innates. Ell mateix explica que en les vetllades familiars es diverteixen cantant corals de Bach.

Però és el seu afany d'experimentació és el que ha portat a Collier a innovar com pocs en un terreny que, de vegades, es mostra reticent a acceptar la incorporació de les noves tecnologies via aparells musicals electrònics com el Harmoniser o un aparell dissenyat expressament al MIT per poder realitzar ell sol les actuacions en directe.  Així que l'any 2016, Collier va llançar el seu àlbum debut, "In My Room" que ell mateix va gravar, arranjar, realitzar i produir des de la seva habitació de la casa familiar de Londres.

Musicalment parlant, Jacob Collier sol usar polirítmies i compassos d'amalgama i -sobretot- destaca per a la utilització d'harmonies negatives. De fet, l'any 2017 va revolucionar la xarxa arrel d'una entrevista que li va fer el youtuber June Lee i Collier va explicar els conceptes teòrics que hi havia darrere la seva música deixant a tothom bocabadat en començar a parlar d'harmonia negativa i de les converses que ell havia tingut amb Herbie Hancock sobre el tema.  El propi Collier explica que aquest concepte es deriva de la teoria de l’harmonia del compositor suís Ernst Levy (1895-1981) i es basa en la idea de que relatiu a qualsevol centre tonal, es defineix un eix de manera que el cercle de quintes és divideix per aquest eix i es reflecteix.

El seu següent projecte "Djesse" ha decidit envoltar-se d'un exèrcit de músics, com més variats millor. El projecte es compon de quatre àlbums, cadascun representant un cicle del dia. La cançó "Make me cry" forma part del segon volum d'aquest projecte que ha vist llum la primavera del 2019.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.