Divendres, 9/11/2012
1639 lectures

“Some shunk funk”

Talment com les tennistes Venus i Serena Williams, que han aconseguit arribar a la cúspide de la seva especialitat esportiva, es poden trobar altres exemples de germans com Pau i Marc Gasol en el bàsquet o els imbatibles germans ucraïnesos Klitschko en la boxa. Tot i que en el món de la música és més habitual trobar bandes formades per membres d'una mateixa família, com Jackson Five o el trio Bee Ges, una de les parelles de germans que tan conjuntament com per la seva trajectòria individual han aconseguit situar-se en l’elit de la música són els imprescindibles The Brecker Brothers.

Musicalment, The Brecker Brothers Band ha sigut una de les bandes més intel·ligents i creatives del jazz-fusió amb composicions que contenen melodies complicades i harmonies molt elaborades. D'estructures impredictibles, presenten una singular barreja d'arranjaments i motius melòdics bop d'una complexitat molt elevada sobre bases funk on els dos germans construïen solos del més alt nivell tècnic. The Brecker Brothers no només ha estat una banda d'un enorme impacte i influència entre aficionats, sinó també entre el col·lectiu de músics, per la tremenda dificultat d'execució que comporten les seves composicions.

Els germans Michael (saxòfon) i Randy Brecker (trompeta) ja estaven consolidats com a més que notables músics d'estudi quan al 1975 es van unir per a gravar el disc de debut de The Brecker Brothers. El disc amb el títol homònim del grup va obtenir unes crítiques excel·lents per part de la premsa especialitzada. Van treure diferents treballs fins l'any 1982 en el què els dos germans es van dedicar per separat a fer de la seva trajectòria professional una autèntica llegenda. Michel va col·laborar amb Paul Simon, Dire Straits, Eric Clapton, John Lennon, Aerosmith, Franck Sinatra, Frank Zappa, Bruce Springsteen o en el jazz de Herbie Hancock, Chick Corea, Charles Mingus, Chet Baker, Jaco Pastorius o Pat Metheny fins que va morir el 2007. Per la seva banda, Randy també va ampliar horitzons amb Horace Silver, Janis Joplin, Stevie Wonder, Art Blakey o els músics de jazz Arturo Sandoval o John Patitucci. Tan individualment com conjuntament els dos germans sumen 19 premis Grammy.

L'any 1992 van decidir treure un nou disc “The return of the Brecker Brothers” [GRP, 1992]. La cançó “Some shunk Funk”, d'un directe al Palau de la Música Catalana de la gira de l'any 1992, va aparèixer per primer cop al disc “The Brecker Brothers” [Arista 1974] i ja en aquells moments traçava les línies mestres del que havia de ser l'estil musical que el grup seguiria.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.