//Plugins sense CDN ?>
El Programa contempla mesures de regulació, control i sanció, només quan aquesta sigui del tot necessària, que han de garantir que els aliments que es venguin o se serveixin als establiments de la ciutat siguin perfectament aptes per al consum i innocus per a la salut dels consumidors.
L’any 2012, l’Ajuntament va dur a terme una campanya de codificació i classificació dels establiments de comerç minorista, restauració, producció i transport local d’aliments. Aquesta iniciativa va servir per a actualitzar-ne el cens, conèixer-ne l’activitat exacta, fer un mapa de risc i, aquest 2014, començar a ajudar-los a adaptar-se a la normativa vigent. L’acció, que va permetre censar més de quatre-cents negocis en el conjunt de la ciutat, va servir de base per elaborar el programa que ara s’ha enllestit i es comença a aplicar. Actualment, s’estan duent a terme inspeccions per a poder informar cada establiment de quines mancances presenta.
Tal com ha explicat aquest dimecres el regidor de Sanitat i Salut Pública, Fermí Capdevila, el programa “té un objectiu prioritari, com és el de prevenir i reduir tot tipus de malalties relacionades amb els aliments, no només en botigues i restaurants, sinó també en menjadors escolars o residències de la tercera edat, entre altres”. El responsable de Salut Pública afegeix que “el que vol fer l’Ajuntament és convertir-se en l’aliat de cada establiment per poder aconsellar-lo i acompanyar-lo en la seva adaptació a la normativa”. El PSAM no només estableix uns mecanismes de detecció per part del mateix Ajuntament, sinó que inclou les directrius perquè cada establiment pugui desenvolupar els seus propis sistemes d’autocontrol d’anomalies i la millor manera de solucionar-les.
Capdevila destaca que “fins ara, l’actitud per part dels titulars dels establiments, tant dels existents com dels de nova aparició, ha estat immillorable, ens adrecen nombroses consultes i demostren un gran interès per fer les coses com cal”. El nou Programa de Seguretat Alimentària Municipal contempla, a més, una millor vigilància dels establiments de titularitat municipal, l’establiment de canals ràpids de comunicació i alerta alimentària, la difusió de material informatiu i documents divulgatius, la consolidació d’un sistema de mesures cautelars i sancions coercitives que, segons Capdevila, “només s’aplicaran com a últim recurs” i, finalment, la realització de formació continuada. L’any 2013, en aquest camp es van dur a terme cursos en manipulació d’aliments i, aquest any 2014, les iniciatives formatives se centren en el desenvolupament d’aquelles eines d’autocontrol que afecten aspectes com ara la higiene, la neteja i la seguretat de cada local.