TORNAR
PUBLICITAT

L’Anoia, a la cua del reciclatge a Catalunya

Genera els mateixos residus per càpita que la mitjana catalana

Dimecres, 16 gener 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquests dies més que mai l'Agència Catalana de Residus ens recorda constantment que hem de reciclar amb la campanya de gran repercussió mediàtica envasonvas.cat. Més enllà del missatge que vol donar aquest anunci, cal saber si a la comarca som bons recicladors o no. Segons les últimes dades fetes públiques, corresponents al 2011, l’Anoia és la comarca amb el pitjor índex de recollida selectiva de Catalunya i iguala la mitjana per càpita catalana en generar residus.

Recollida selectiva a la comarca de l'Anoia, 2011. Font: ARC

Generació i gestió de residus municipals, 2011. Font: ARC

S’han fet diverses campanyes, i cada dia, des dels ajuntaments es consciencia més a la població de la importància del reciclatge. A la comarca de l’Anoia, però, encara queda molta feina per fer. I és que segons les últimes dades publicades a finals de l’any passat, i que corresponen el 2011, l’Anoia és a la cua del reciclatge a Catalunya.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, el 2011 Catalunya va recollir 1.643.697,79 de tones de residus municipals bruts generats, el que suposa un 40,62 %. A l’Anoia, el volum total que es va recollir va ser de 12.408,99 tones, un 19,47%, és a dir, 20 punts menys respecte a la mitjana catalana, situant la comarca a la cua del reciclatge. Per sobre hi ha Les Garrigues (22,09%) i la Cerdanya (22,82%).

En canvi a l’altre extrem, és a dir, les comarques que millor fan els deure en temes de reciclatge, hi figura Osona (56,30%), la Terra Alta (56,13%), Monstià (54,99%) i la Segarra (50,81%).

Calaf, el primer municipi anoienc en reciclatge

Si ens fixem per municipis, Calaf és la població de la comarca que més recicla, amb un 36,5%, seguida de Montmaneu (31,2%) i Castellolí (30.6%). Més avall de la gràfica, però encara per sobre la mitjana anoienca, es situa Jorba (29,12%), la Torre de Claramunt (27,70%), Vilanova del Camí (27,13%), Igualada (23,7%), Vallbona (22,18%), entre altres.

Al límit de la mitjana de la comarca hi ha Veciana (19,60%) i Masquefa (19,38%). I per sota, és a dir, que no arriben ni al percentatge mitjà de l’Anoia pel que fa a recollida selectiva, hi figura Santa Margarida de Montbui (18,50%), Rubió (16,58%) i Capellades (13,47%). El tres últims de la cua: Òdena (10,12%), Piera (10%) i Cabrera d’Anoia (7,6%).

Davant d’aquestes xifres no hi ha dubte que l’Anoia li queda un bon camí per arribar als nivells de la mitjana catalana, però cal tenir en compte diversos motius pels quals la comarca registre aquestes dades negatives.

Un primer és la tardana implantació de la recollida de la matèria orgànica a l’Anoia. En municipis grans com Igualada ja fa anys que es recull la matèria orgànica però en molts municipis de l’Anoia, sobretot els més petits, la introducció de la recollida selectiva de la matèria orgànica ha estat més recent.

Un altre motiu seria la urbanització dispersa d’algunes poblacions. Això dificulta poder implantar qualsevol servei ja que suposa un alt cost i se'n beneficien pocs habitants.

Matèria orgànica, la més reciclada

De tot el volum de residus reciclats a la comarca, 12.408,99 tones (19,47%), el que més es recicla és la matèria orgànica, amb un 6,75%; seguit del paper i el cartró, amb un 3,74%; el vidre, 2,75%; i finalment els envasos, 1,76%.

Mateixos residus per càpita que la mitjana catalana

Fins ara hem parlat dels residus que es reciclen, pero, quants residus genera l’Anoia? La resposta és 63.718,26 tones, és a dir, que cada ciutadà genera 1,47 kg/hab./dia. Aquest índex coincideix amb la mitjana de Catalunya, que en total genera poc més de 4 milions de tones d'escombraries (4.046.438,75).

Per poblacions, per sobre la ràtio mitjana anoienca es situa Piera (2,18kg/hab./dia), Cabrera d'Anoia (2,52kg/hab./dia), Carme (1,60kg/hab./dia), La Llacuna, entre altres. Coincidint amb la mitjana catalana i anoienca d'1,47kg/hab./dia hi ha Capellades i Igualada. Finalment, les poblacions que menys residus generen, per sota la mitjana, hi figura la Torre de Claramunt (0,76kg/hab./dia), Copons (0,97kg/hab./dia), Vilanova del Camí (1,08kg/hab./dia) i Santa Margarida de Montbui (1,01kg/hab./dia), entre altres.


8 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

17 de gener 2013.09:30h

Respondre

J.Carles, de la runa no te’n dic res ja que no va a la deixalleria, però si que et diré que la última vegada que he fet servir la deixalleria va ser el dia 27 o 28 del mes de desembre passat i... Llegir més hi vaig portar dos ordinadors antics amb les seves impressores i pantalles i un televisor. No cal dir que no vaig tenir cap tipus de problema, em varen demanar el nom i la població i prou

X

Xavi

Igualada

17 de gener 2013.08:54h

Respondre

Primerament, no es tracta de l’Agència Catalana de Residus sinó de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), des de la seva fundació, allà cap als noranta.

És evident que hi ha una manca... Llegir més d’educació mediambiental de la gent, encara que d’informació n’hi ha moltíssima si estàs disposat a buscar-la i a informar-te. Des de la Generalitat, sovint veiem campanyes de divulgació, especialment pel que fa al tema dels residus. També des del Consell Comarcal, en el seu dia, es van fer campanyes informatives. Des d’altres institucions, com el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, es fan jornades d’informació sobre el reciclatge, com la que es va dur a terme el passat setembre de 2012.

Les baixes taxes de reciclatge a la comarca es deuen, entre d’altres factors, a dos molt importants. En primer lloc, com hem dit abans, la manca d’educació/coneixement del tema que es veu incrementada en la població immigrada, tant en l’actual com en la que va venir fa 40 o 50 anys, d’aquí per exemple les baixes taxes de Santa Margarida de Montbuí. I aquest fet es pot constatar fàcilment observant qui i quins ”residus” es tiren a cada contenidor o preguntant si han vist o si sabent de que va, per exemple, la campanya del ”envasonvas”.

El segon factor és un tema purament econòmic. En Ajuntaments com els de Piera, Hostalets de Pierola o Cabrera d’Anoia, paguen uns cànons d’escombreries molt baixos a l’abocador de Can Mata, llavors, per què gastar-se els calers en reciclar, separar, contenidors ..., si és molt més barat portar-ho tot a l’abocador. Per tant, tot suma, a més d’altres factors com el poblament dispers d’alguns municipis que no facilita gens la recollida selectiva.

Per sort, la canalla, amb els missatges de les Escoles Verdes o amb les campanyes als medis de comunicació, són molt més conscients del problema i arrosseguen als grans a fer-ho cada dia més bé. Esperem que en un futur pròxim ho fem cada cop millor.

S

Santi

Òdena

16 de gener 2013.21:09h

Respondre

J. Carles. La runa de paleta no va a la deixalleria si no a una planta de tractament. Seguramet les obres que has fet les has fet sense permís, per això ni ha pagat fiança de residus al teu... Llegir més ajuntament i potser has estat dels que has anat a abocar als camins dels muncipis veins la runa de les obres que has fet sense permís.
Sap greu que Òdena estigui a la cua, però voldria recordar als igualadins que fa un mesos a Òdena es van recollir trenta, 30!!! camions de runa d’abocadors incontrolats.
Aguns són molt nets a base d’embrutar els camins i marges dels municipis veïns. Potser si sumen els 30 camions de merda abocada i recollida Òdena estaria a les primeres posicions de reciclatge.

J

J Carles

igualada

16 de gener 2013.20:33h

Respondre

Ramón, pocas vegades deus haver fet servir la deixalleria.

Jo vaig desmontar tota una habitació,carrego furgoneta i totes les fustes a la deixalleria, la resposta de l’encarregada es que... Llegir més tantes de cop no pot ser, que tenia que repartiu en tres vegades. I si portes runa de paleta mes de 10 sacs al dia no els volen.

Pel que fa al servei de recollida dues vegades m’han deixat tirat.

Estic de pega

D’acord que hi ha gent que pasa de tot i aixó no es bo per la ciutat

R

Ramon F.

Igualada

16 de gener 2013.16:59h

Respondre

Perdoneu però a vegades penso que som una colla de deixats, per no dir una cosa molt més grossa. I es que segurament tots haurem vist moltes vegades matalassos, butaques, fustes, televisors o... Llegir més altres estris al costat dels contenidors.

Això fa deixat o mes ben dit guarro, ja que tots sabem que no solament s’ha de reciclar, sinó que hi ha una deixalleria pública en la que sense pagar ni un euro es pot anar a tirar tot el que no ens serveix, i amb molta més comoditat, si et poses en contacte amb el servei de recollida inclús hi ha un dia a la setmana que et pots posar d’acord i et passaran per casa a recollir els trastos vells que et sobren (jo ho he fet i funciona molt be), però clar, és molt més còmode deixar-lo al costat del contenidor encara que sapiguem que ningú ho recollirà ja que el camió de recollida no esta preparat per això.

Fins que la nostra societat no s’adoni que a part de tenir dret (que sempre reclamem), tenim també deures, no anirem gens be

J

Joan

Odena

16 de gener 2013.11:31h

Respondre

Ja fa temps que som els últims en tot, encara que els nostres polítics no es vulguin assabentar.

M

Maria

Igualada

16 de gener 2013.09:59h

Respondre

Cada vegada que escolto l’anunci de l’envàs on vas se’m treuen les ganes de reciclar, però no ho faré, haig de deixar un món millor pels meus fills. Ara bé perquè cada dia els productors... Llegir més o comerciants em posen més embolcalls i cartrons i plàstics als productes? Han de començar per l’inici el tema del reciclatge perquè sino jo i tots tenim el doble de feina i qui se’n beneficia de tot això? Crec sincerament que hi ha molts interessos amb això i si jo pago tot el que comporta el producte em sembla que regalo molt diners a no sé qui.

j

jre

igd

16 de gener 2013.04:20h

Respondre

no podem esser els ultims de tot ho tots a la una reaccionem o ja sempre mes serem els ultims en tot i caurem en el oblit.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.