//Plugins sense CDN ?>

Ingredients per a 10 persones
2 llamàntols
4 carxofes
Uns quants xampinyons laminats
2 cebes de figueres
3 o 4 grans d’all (o més, si el voleu més fort)
1 pot de ¼ de quilo de tomàquet fregit
Un bon grapat (o dos) de pèsols
1 pebrot verd
1 pebrot vermell
pasta de nyora (la mida d’un vaset de licor)
Arròs (1 tassa de cafè per persona)
Aigua (3 mesures de la mateixa tassa per persona)
Oli d’oliva
Sal i pebre
Elaboració
Posarem el llamàntol a la cassola o a la paella amb força oli i que es fregeixi una mica. El podem comprar a la peixateria que ara estan molt bé de preu; de fet podeu demanar que us els facin a trossos i ja els envasen en unes capses de plàstic que guarden tot el suquet que fa la bestiola.
Quan el llamàntol hagi pujat una mica de color, el reservarem i en el mateix oli hi farem la ceba picada o trinxada els alls i els pebrots també ben petits. Jo amb aquest arròs, la ceba i els pebrots els passo per la picadors, així es fa un caldo més espès. Quan aquesta mica de sofregit estigui fet hi afegirem les carxofes tallades i els xampinyons laminats. Si el tomàquet que tenim és fregit, l’afegirem quan tota la verdura estigui feta, sinó ho fem tot junt.
Seguidament hi posarem el llamàntol i els pèsols, i l'aigua suficient per l'arròs que hi tirarem després i ho deixarem bullir una estoneta que faci caldo. Quan hagi bullit una estona hi afegim l’arròs i la nyora, i ho anem tastant de sal i pebre al nostre gust. Bon profit!
Josep Pla en el llibre ‘El que em menjat’, parla d’un arròs important de Llavaneres, amb cabra de mar (en castellà centollo) i pèsols, però jo l'he provat i el de llamàntol el supera. Dir també que el cuiner Nando Jubany explica que les mesures per fer arròs és de tres vegades d'aigua per una de arròs.
Josep Salvadó i Colominas
Cornellà
21 de desembre 2009.16:26h
Això de la carxofa i els pèssols sewmbla més per arros de pagès o de muntanya.
Opino que per comptes d’aigua, i aniria millor fumet.
Llavors seria un arros amb llamàntol com Deu mana. Amb gust... Llegir més de peix total.
Ei ! això es el meu punt de vista, he ?
Bon profit a tothom i Bon Nadal,
Josep Salvadó i Colominas