TORNAR

Arròs amb llamàntol

Dijous, 21 maig 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquesta setmana la iaia Montserrat ens proposa un repte, un arròs molt elaborat però amb el que us guanyareu els comensals. L'ingredient essencial del plat és el llamàntol, un parell si cuineu per força gent. És un bon plat de diumenge i entretingut, tan de fer com de menjar. No us feu mal amb les eines per trencar-li la closca...

Arròs amb llamàntol

Ingredients per a 10 persones

2 llamàntols

4 carxofes

Uns quants xampinyons laminats

2 cebes de figueres

3 o 4 grans d’all (o més, si el voleu més fort)

1 pot de ¼ de quilo de tomàquet fregit

Un bon grapat (o dos) de pèsols

1 pebrot verd

1 pebrot vermell

pasta de nyora (la mida d’un vaset de licor)

Arròs (1 tassa de cafè per persona)

Aigua (3 mesures de la mateixa tassa per persona)

Oli d’oliva

Sal i pebre

Elaboració

Posarem el llamàntol a la cassola o a la paella amb força oli i que es fregeixi una mica. El podem comprar a la peixateria que ara estan molt bé de preu; de fet podeu demanar que us els facin a trossos i ja els envasen en unes capses de plàstic que guarden tot el suquet que fa la bestiola.

Quan el llamàntol hagi pujat una mica de color, el reservarem i en el mateix oli hi farem la ceba picada o trinxada els alls i els pebrots també ben petits. Jo amb aquest arròs, la ceba i els pebrots els passo per la picadors, així es fa un caldo més espès. Quan aquesta mica de sofregit estigui fet hi afegirem les carxofes tallades i els xampinyons laminats. Si el tomàquet que tenim és fregit, l’afegirem quan tota la verdura estigui feta, sinó ho fem tot junt.

Seguidament hi posarem el llamàntol i els pèsols, i l'aigua suficient per l'arròs que hi tirarem després i ho deixarem bullir una estoneta que faci caldo. Quan hagi bullit una estona hi afegim l’arròs i la nyora, i ho anem tastant de sal i pebre al nostre gust. Bon profit!

Josep Pla en el llibre ‘El que em menjat’, parla d’un arròs important de Llavaneres, amb cabra de mar (en castellà centollo) i pèsols, però jo l'he provat i el de llamàntol el supera. Dir també que el cuiner Nando Jubany explica que les mesures per fer arròs és de tres vegades d'aigua per una de arròs.


3 Comentaris

J

Josep Salvadó i Colominas

Cornellà

21 de desembre 2009.16:26h

Respondre

Això de la carxofa i els pèssols sewmbla més per arros de pagès o de muntanya.
Opino que per comptes d’aigua, i aniria millor fumet.
Llavors seria un arros amb llamàntol com Deu mana. Amb gust... Llegir més de peix total.
Ei ! això es el meu punt de vista, he ?
Bon profit a tothom i Bon Nadal,
Josep Salvadó i Colominas

E

Eulàlia

Igualada

27 de maig 2009.15:12h

Respondre

ohhh aquesta iaia fa uns menjars per llepar-se els dits!!!

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

24 de maig 2009.09:05h

Respondre

Simplement deliciós:
http://picasaweb.google.es/josepm.torras/ArrosDeLlamantol#

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.