//Plugins sense CDN ?>
Fins a 57.000 homes -alguns d'ells amb les seves famílies-; milers de cavalls, canons i morters; tota la logística per alimentar persones i animals; eines per portar pólvora, bales, bales de canó, estris per cavar trinxeres... i tot el que es pugui imaginar en una concentració humana aplegada en un espai reduït a pocs metres de Els Prats de Rei. Tres mesos, entre el setembre i fins quasi el Nadal de 1711. Aquest va ser l'apassionant tema que va tractar el passat dilluns 27 d'octubre l'Aula Universitària de la Gent Gran a l'Anoia (AUGA).
El ponent, Jordi Segura, després de comentar els aspectes "polítics" de la guerra, va començar a explicar la tàctica militar emprada pels borbònics per conquerir la vila. Segura va detallar l'apropament a la vila mitjançant trinxeres en diagonal, les "mines" subterrànies per entrar-hi i les "contramines" fetes a l'interior del poble per neutralitzar-les, els tipus de canons i la longitud de tir que podien assolir, els diversos uniformes i utillatge dels soldats segons la seva especialitat. I ho va il·lustrar amb fotografies recents del simulacre de Batalla fet l'agost passat.
Els generals Vendôme i Starhemberg, professionals al cap i la fi al servei d'unes i altres potències europees, es tenien mutu respecte i consideració. Segura va detallar els obsequis que s'intercanviaven, sobretot, en aliments de luxe. També va explicar la immensa gana que van arribar a passar molts soldats, tots ells també professionals, i com això va ser motiu de desercions. Quan van marxar els exèrcits, als Prats només quedaven dues cases dretes. Les bombes i l'aprofitament de les bigues per escalfar-se les havien soterrat totes. Avui Els Prats de Rei té gent preparada que sap recordar i guardar una memòria que és seva i de tots.
El proper dilluns a l'AUGA, una jornada per parlar dels robots i el canvi social que produiran.