TORNAR

Canelons de Sant Esteve

Dijous, 23 desembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Tot apunt per les festes de Nadal? La iaia Montserrat ens proposa aquest setmana una de les receptes més tradicionals d'aquestes dates, els canelons de Sant Esteve. La iaia ens explica que abans de canelons només se'n menjaven per Nadal i per a Festa Major, i que les àvies i les mares hi tenien molta traça. A veure com us en sortiu amb aquesta recepta.

Canelons de Sant Esteve

Ingredients (per 20 canelons)

20 peces de pasta de canelons

mig quilo de vedella melosa

mig quilo de cap de llom de porc

2 pits de pollastre desossats

1 cervell de porc (bullit o fet al microones)

100 g paté de pebre

1 ceba grossa

1 porro

1 pastanaga grossa

Per la beixamel

1 litre de llet

2 ullerades grosses de farina

50 g de mantega

100 g de formatge ratllat

Elaboració

En una paella amb oli d’oliva, posarem la carn salpebrada, juntament amb la ceba, la pastanaga i el porro, que es vagin coent poc a poc, fins que estigui tot ben tovet.

Mentrestant posarem en una olla aigua, sal i oli fins que arrenqui el bull, i anirem posant l pasta dels canelons, un per un, perquè no ens quedin enganxats i els deixarem bullir uns 12-15 minuts (mireu l’estona de bull a la caixa de la pasta).

El tall, quan ja sigui cuit el podem anar trinxant amb una picadora, i al final hi afegirem el cervell (prèviament bullit o fet al microones) i el paté. Hi ha qui hi afegeix també un parell d’ous.

Amb aquesta estona la pasta dels canelons ja estarà llesta, i els anirem traient un per un amb una espàtula de fusta perquè no es trenquin i els deixarem escórrer be plans damunt d’un drap de cuina o un tovalló blanc.

Arriba el moment de farcir els canelons. Amb una cullereta, anirem repartint la carn a cadascun dels canelons, que un cop farcits els enrotllarem i els anirem posant, amb cura, a una safata fonda que pugui anar al forn. Abans de posar els canelons a la safata hi posarem una mica de l’oli del rostit perquè els canelons no s’engaxin al fons.

Fem la beixamel posant la mantega en un cassó a fondre i hi rossejarem la farina. Quan estigui feta hi anirem posant la llet poc a poc i sense deixar de remenar. Hi podem afegir, si ens hi agrada, una mica de nou moscada ratllada o en pols. Quan hi haguem afegit tota la llet i tingui l’espessor que ens agradi, la podem abocar a la safata dels canelons i hi espolsarem al damunt formatge rallat. I ja els podrem enfornar per gratinar-los.

Hi ha qui en fa molts i els guarda congelats, o per separats o en safates, per anar-los gastant poc a poc.

Bon profit i bones festes de Nadal!


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.