TORNAR

El Consell Comarcal pressionarà perquè els nous parcs eòlics reverteixin en el territori

Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós i Pujalt formen part d'una Zona de Desenvolupament Prioritari

Divendres, 16 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest divendres tindrà lloc una reunió entre el Consell Comarcal, els ajuntaments afectats i les 8 empreses que de moment s'han mostrat interessades a implantar-se a la Zona de Desenvolupament Prioritari situada entre l'Anoia i la Segarra. L'objectiu: fer pressió per aconseguir el màxim de contrapartides per al territori.

L'alcalde de Calonge, Xavier Nadal; el president del Consell, Marc Castells; el regidor de Castellfollit Jordi Canals i l'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà.

A la comarca són tres els municipis que figuren dins de les Zones de Desenvolupament Prioritari de l'energia eòlica establertes recentment per la Generalitat. Concretament, Pujalt, Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós s'inscriuen en la zona VIII, que desenvoluparà fins a 100 MW de potència.

Les contrapartides

Aquest divendres, el Consell Comarcal i els ajuntaments afectats traslladaran les seves exigències a les 8 empreses que de moment s'han mostrat interessades a participar en aquest concurs, per tal que les integrin dins de les seves propostes. Es demanarà el compromís de contractar persones de la comarca, la implantació industrial a la zona, que s'aposti per la formació en el camp de les energies renovables, que la raó social s'estableixi en els municipis implicats, que es treballi per potenciar l'energia eòlica com a atractiu turístic, que s'ofereixi el màxim preu per MW a l'ajuntament i, finalment, que si s'ha de construir una subestació aquesta se situï a la zona.

Sobre aquest punt, el president del Consell Marc Castells va remarcar que 'exigim a les empreses que ubiquin a la comarca la subestació, no pot ser que tenint els parcs aquí la instal·lació la posin a una altra zona'. Castells va dir que la feina del Consell és 'posar-se al costat del territori, i aconseguir el màxim de valor afegit'.

A més d'aquesta reunió per tractar l'assumpte amb les empreses candidates, el Consell confia que el seu representant a la comissió de la zona —Jaume Guixà, vicepresident de l'ens— podrà fer força perquè es tinguin en compte les demandes de la comarca. És previst que el concurs es resolgui la propera tardor.

Una inversió de 50 milions d'euros

La ZDP VIII tindrà uns 100 MW, cosa que es traduirà a la comarca en més de 50 milions d'euros d'inversió i en uns 10 llocs de treball directes L'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, municipi que ja té experiència en l'energia eòlica, va opinar que era important lligar totes aquestes demandes des del principi, ja que després certes empreses poden intentar no complir els pactes verbals. També va dir que seria una gran aposta per al territori el fet que s'hi ubiqués un centre de formació específica en energia eòlica, ja que actualment només n'hi ha dos —un a Astúries i l'altre a Navarra.

El parc d'Orpí no entra dins la ZDP

El polèmic projecte del parc eòlic d'Orpí no està contemplat dins de les ZDP marcades pel govern. Així doncs, només s'hi podria ubicar una instal·lació de dimensions reduïdes, d'uns 10 MW i uns 5 molins. El president del Consell va dir que en aquest cas l'ens comarcal 'poca cosa hi té a dir', i que a més la canalització de les demandes de la ZDP VIII s'ha fet 'a petició dels ajuntaments implicats'.


2 Comentaris

R

Robert

La Torre de Claramunt

18 de febrer 2011.18:37h

Respondre

Totalment d’acord amb el comentari d’en Josep. Ja n’hi ha prou de malmetre els (cada cop menys) paisatges verges que queden a Catalunya amb uns molins que no suposen ni de bon grau la solució... Llegir més al problema energètic que patim. Busquem altres alternatives per fabricar energia sense haver de destrossar els boscos! Salvem la serra d’Orpinell i els seus voltants!

j

josep d'Orpí

Orpí

17 de juliol 2010.12:10h

Respondre

¿Per 5 molins, val la pena malmetra tot el paisatge de la serra d’Orpinell?. Penso que l’Ajuntament d’Orpí s’ho ha de repensar,aquest tema dels molins. Els orpinecs volem conservar aquest... Llegir més paisatge únic del que gaudim en estat verge privilegiat, que prou costa trobar a la nostra comarca.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.