//Plugins sense CDN ?>
El president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, ha enviat a la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, una carta en què mostra el seu ‘absolut desacord’ amb l’aportació econòmica que la Generalitat fa aquest curs als serveis de transport i menjador escolars a la comarca.
Boquete qualifica de ‘tisorada del tot desproporcionada’ la reducció de l’aportació de la Generalitat, que ha experimentat una retallada de 660.000 euros, passant dels 3.140.000 euros del curs passat als 2.480.000 d’aquest curs 2011-2012 per a tots dos serveis. Afirma que l’ens comarcal no hauria pogut prestar els serveis de menjador i transport escolars sense l’aportació de 613.000 euros que la Diputació de Barcelona.
Taxa per a l'ús del transport escolar no obligatori
El president del Consell entén que la Generalitat ‘castiga especialment el transport escolar considerat no obligatori’, és a dir, el d’aquells alumnes que s’han de desplaçar a centres docents del mateix municipi però que estan allunyats del seu lloc de residència, en ocasions a 4 o fins i tot 6 quilòmetres de distància.
A l’Anoia, amb 17 rutes i 1.310 alumnes transportats diàriament, el cost real del transport escolar no obligatori ascendeix a 1.137.000 euros, dels quals la Generalitat n’aporta aquest curs només 222.927,36.
Aquesta manca de finançament forçarà el Consell Comarcal a cobrar a les famílies usuàries, a partir del curs vinent, una taxa d’1,5 euros per infant i dia, la tarifa més baixa de les recomanades pel mateix Govern de la Generalitat. A més, des de fa anys l’insuficient aportació del Govern ja està obligant els ajuntaments de la comarca (Piera, Òdena, Cabrera, Masquefa i la Torre de Claramunt) a fer gran esforços econòmics -tot i que tampoc no en tenen la competència- per mantenir el transport escolar no obligatori i no haver de repercutir-ne els costos a les famílies.
Avançar cap a un nou model
En la seva carta a la consellera d’Ensenyament, Xavier Boquete també denuncia que els anoiencs 'ens sentim agreujats quan llegim que la mateixa Generalitat que ens redueix dràsticament l’aportació per al transport escolar no obligatori, finança íntegrament aquest mateix servei en municipis d’altres comarques'. I mostra la seva 'indignació' perquè la resta de comunitats autònomes no apliquen la distinció entre transport escolar obligatori (el dels alumnes que es desplacen a un altre municipi per anar a estudiar) i el transport escolar no obligatori (els dels alumnes que estudien en centres del mateix municipi però allunyats del seu lloc de residència), assumint-ne per igual els costos.
Per tot això, reivindica la necessitat 'd’avançar cap a un nou model que garanteixi un tracte d’absoluta igualtat entre tots els infants i joves'. En la seva opinió, cal superar la distinció entre obligatori i no obligatori, sustentada només en el criteri de canviar o no de municipi per anar a l’escola, i aplicar 'altres criteris més reals i sobretot més justos', com per exemple el quilometratge, l’existència o no de transport públic regular, el nombre de rutes i usuaris, i el nivell de la renda de les famílies.
Pot ser ens hauriem de plantejar les retallades dels sous dels alts funcionaris i/o posar-nos uns quants a l’atur o suprimir algún organisme oficial doblat
Pol, calma’t una mica. Em sembla que veus fantasmes a tot arreu.
El pitjor de tot son els càrrecs públics de diferents departaments, que ens el em de menjar amb patates i no cobren poc. Daixò ningú parla a l’hora de les eleccions, si no, podrien tenir alguna... Llegir més sorpresa els polítics.
Pol, no entenc això de primer els de casa, no he dit res d’això. L´únic que dic és que abans de retallar el transport escolar o el menjador es miri si s’han de subvencionar activitats... Llegir més suposadament d’ensenyament o de cultura com són els balls. Cal veure quines prioritats reals hi ha en ensenyament i no gastar-s’ho tot en festetes i balls.
I primer els de casa oi Mercè i Rosa?
Com els de Plataforma...té tel·la...
D’acord amb tu, Mercè. Però si ens hem de posar a retallar, els ajuntament paguen, o subvencionen, o cedeixen el local i la neteja i el manteniment, de cursos de sevillanes i de balls de saló,... Llegir més per exemple. Potser hauríem de prioritzar, oi?
Estàvem molt ben acostumats.Per què no es pot pagar un preu simbòlic en el transport i menjador? O es que a casa els nens no mengen i gasten? Tot el que és gratuït no es valora.I que consti que... Llegir més visc en un poble i tinc tres fills.Potser hauriem de revisar l’escala de valors que tenim.
Maria Ll.
Igualada
2 de juliol 2012.17:08h
Home Joan, d’això dels càrrecs públics almenys a Igualada se n’ha parlat i alguna cosa s’ha fet en l’actualitat.
Estic d’acord amb la Mercè en que alguna cosa de la nostra part hi... Llegir més hauríem de posar, es allò de que creien que teníem dret a tot i gratis, però no tot ha de ser subvencionat ja que com molt be diu la Mercè a lo que es gratuït no se li dona valor.
I la Rosa no va tant desencaminada, ja que quand els diners no arriven s’ha de prioritzar i prioritzar no vol dir nomè primer els de casa, sinó que vol dir saver destriar les coses i adjudicar les poques ajudes que es poden donar a les necesitats més imperioses